Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Dzień Wegetarian!!!

dzien wegetarianski 201619 stycznia 2016 r. uczniowie klas drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz drugiej zasadniczej szkoły zawodowej - kucharz postanowili zorganizować w szkole imprezę poświęconą propagowaniu wegetariańskiego stylu życia w związku z obchodzonym w styczniu Światowym Dniem Wegetarian.

Wegetarianie to ludzie, którzy stawiają na zdrowie, świat wolny od okrucieństwa i dobro środowiska, w związku z tym dobrze z nich brać przykład. Uczniowie w ramach lekcji pracowni gastronomicznej samodzielnie wykonali i podali uczniom i nauczycielom zdrowe, wegetariańskie potrawy. Przygotowując potrawy uczniowie mogli poznać zastosowanie i smak warzyw mało znanych. Degustujących miło zaskoczyły sposób wykonania, składniki oraz niecodzienny smak potraw. Okazało się, że potrawy kuchni wegetariańskiej mogą być równie dobre, jak tradycyjnej. Na stole znalazły się: zupa z gruszki i z pietruszki z olejem z pestek dyni, sałatka z jarmużu, pasztet z selera, pasztet z soczewicy, awokado i pomidorków koktajlowych, jarmuż z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym, pierogi z soczewicą, ciasto czekoladowo – fasolowe, ciasto z buraków, szybki falafel z ciecierzycy, lemoniada szpinakowo – pietruszkowa, koktajl bomba witaminowa, koktajl oczyszczająco – odchudzający.

Lekcję zdrowej żywności zorganizowały: p. H. Szpiłyk i p. A. Kustroń.

Przepisy na wegetariańskie dania zostały umieszczone w Kąciku Kulinarnym.

EB Dark Mode