Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Pomagamy dzieciom z Cabo Verde

slodki dzien luty 20178 lutego 2017 r. w naszej szkole, po raz kolejny w tym roku szkolnym, Grupa Misyjna RAFIKI przygotowała dla całej społeczności szkolnej „Słodki dzień”.

Czytaj więcej...

Nabór do projektu „Kształcenie zawodowe szansą rozwoju”

fe projekt

Dnia 14 lutego 2017 r. rozpoczynamy rekrutację na bezpłatne kursy w ramach realizowanego przez Urząd Miasta Krosna oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie projektu pn.: „Kształcenie zawodowe szansą rozwoju”, z Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO).

Czytaj więcej...

Staże we włoskim Rimini w ramach projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” realizowanego przez ZSP Nr 2 w Krośnie zakończone!

Od 15 stycznia do 04 lutego 2017 r. 16 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie kształcących się w zawodach cukiernik i technik żywienia i usług gastronomicznych, 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i opiekun przebywało w Rimini we Włoszech na trzytygodniowych stażach zagranicznych. Była to pierwsza grupa, która bierze udział w realizowanym od sierpnia 2016 roku projekcie „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne”. Projekt ten realizowany jest w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020).
Głównym celem realizowanego przez ZSP Nr 2 w Krośnie projektu jest przede wszystkim zwiększenie aktywności uczniów w poszukiwaniu pracy i szans na zatrudnienie na lokalnym i europejskim rynku pracy oraz wzmocnienie atrakcyjności i podniesienie jakości oferty edukacyjnej szkoły w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego.
Przygotowanie grupy do wyjazdu rozpoczęło się już w listopadzie. Stażyści wzięli udział w dwudziestogodzinnym kursie języka włoskiego. Poza tym samodzielnie podnosili, online, znajomość języka poprzez naukę słownictwa branżowego na platformie Moodle. Stażyści odbyli także zajęcia z doradcą zawodowym, szkolnym pedagogiem, poznawali kulturę Włoch oraz zwyczaje żywieniowe Włochów. Poza tym doskonalili umiejętność opracowywania profesjonalnego Europass CV, które stanowiło podstawę do wyboru dla nich odpowiedniego miejsca odbywania stażu (restauracji, cukierni) w Rimini.
W ramach realizowanych staży zarówno uczniowie jak i nauczyciele mieli możliwość powiązania wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi. Sporządzali potrawy oraz wyroby cukiernicze typowe dla włoskiej branży gastronomicznej i cukierniczej. Kucharze zajmowali się obróbką owoców morza i przyrządzaniem dań na bazie wspomnianych frutti di mare oraz tradycyjnych potraw włoskich takich jak: lasagna, spaghetti carbonara, spaghetti bolognese, tagliatelle ragù, tortelini, pizza, sałatka z pomidorami i mozzarellą.
Możliwość sporządzania potraw z tak wyszukanych w Polsce produktów jak: krewetki, homary, rawki, mule czy ośmiorniczki była czymś nietypowym, ponieważ na co dzień w czasie zajęć w pracowniach gastronomicznych uczniowie nie dysponują takimi składnikami. Nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, które również odbywały staż, dodatkowo poznały sposoby przyrządzania takich potraw jak: strozzapreti al sugo di canocchie, pescato del giorno dell'adriatico alla brace, ravioli ripieni di erbe con vongole e strigoli, spaghetti alla chitarra all'astice, ravioli ripieni di erbe con zucchine e fiori di zucca, tagliata di manzo con sale di cervia e rosmarino, cotoletta di mora romagnola alla riminese.
Z kolei cukiernicy m.in. sporządzali kruche ciastka, bezy, torty, rogaliki i dekorowali gotowe wyroby cukiernicze charakterystyczne dla cukiernictwa włoskiego. Ponadto poznali typowe cechy włoskich łakoci i lokalne specjały - babbà, cassata, panettone.
Udział w projekcie umożliwił stażystom zdobycie dodatkowych umiejętności interpersonalnych (m.in.: umiejętność organizowania stanowiska pracy, umiejętność efektywnego zarządzania czasem, umiejętność oceny jakościowej wykonanych zadań), a także nowych doświadczeń zawodowych i osobistych.
Uczestnictwo w stażu oraz uzyskanie certyfikatów zawodowych w tym dokumentu Europass Mobilność, poświadczających nabyte kompetencje, to dla uczniów dodatkowy atut podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą.
Pobyt we Włoszech to nie tylko praca w restauracji czy cukierni, ale także poznanie walorów turystycznych. Stażyści zwiedzili między innymi: Rimini, Ravennę oraz księstwo San Marino!
Za kilka tygodni w ramach projektu wyjeżdża na staż do Ubedy w Hiszpanii kolejna grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, a w sierpniu na staż do Portugalii pojedzie grupa fryzjerów oraz dwie nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Obszerniejsza fotorelację można zobaczyć na stronie flickr.com pod adresem: https://www.flickr.com/photos/93775581@N03/albums/72157672221287691
PROJEKT: „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

ZSP Nr 2 w Krośnie

Z wizytą w Pałacu Prezydenckim

z wizyta w palacuW dniach 30 i 31 stycznia 2017 roku 43 wolontariuszy przebywało na wycieczce w Warszawie. Wyjazd został zorganizowany przez Koło Hospicyjno-Charytatywne, działające przy Centrum Medyczno-Charytatywnym im. św. Jana z Dukli w Krośnie. Była to forma nagrody i integracji dla osób zaangażowanych w działania na rzecz Krośnieńskiego Hospicjum.

Czytaj więcej...

To już 25 lat! Jubileuszowo i rekordowo w Krośnie

wosp 2016W 1993 roku - to miał być jednorazowy happening, którego celem było wsparcie kardiochirurgii dziecięcej w Polsce. Efekt przerósł oczekiwania organizatorów i dzięki pierwszemu finałowi takie wsparcie otrzymały wszystkie ośrodki kardiochirurgii dziecięcej w Polsce.

Czytaj więcej...

IV Bieg "Policz się z cukrzycą i ucz się pierwszej pomocy – Finał WOŚP Krosno

bieg wosp 201715 stycznia (niedziela) podczas 25 jubileuszowego Finału WOŚP odbył się IV Bieg "Policz się z cukrzycą i ucz się pierwszej pomocy".

Czytaj więcej...

XXVI Konkurs Kolęd i Pastorałek Pogranicza

konkurs koled 201713 stycznia 2017 r. w Sali Widowiskowej Regionalnego Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie odbył się XXVI Konkurs Kolęd i Pastorałek Pogranicza.

Czytaj więcej...

WOJEWÓDZKI TURNIEJ „NAJLEPSZY UCZEŃ W ZAWODZIE CUKIERNIK” KROSNO 2017

turniej cukiernik 2017Już po raz XIV Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia” p. Ireneusza Deptucha w Krośnie byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”.

Czytaj więcej...

Opłatek Misyjny

oplatek misyjny 2017W sobotę 7 stycznia 2017 r. w Domu Zakonnym Sióstr Klawerianek w Krośnie odbyło się „Spotkanie Opłatkowe” dla wszystkich, którzy w różny sposób wspierają Projekty i Akcje Misyjne. W spotkaniu wzięła również Grupa Misyjna Rafiki działająca przy naszej szkole.

Czytaj więcej...

Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?

wigilia hospicjum 201619 grudnia 2016 r. w krośnieńskim Hospicjum odbyło się spotkanie wigilijne dla pensjonariuszy Domu Hospicyjnego oraz samotnych i potrzebujących z terenu miasta i gminy Krosno.

Czytaj więcej...

Spotkanie wigilijne dla pracowników krośnieńskiego szpitala

wigilia szpital 2016W dniach 19 - 20 grudnia 2016 r. uczniowie naszej szkoły zostali poproszeni o przygotowanie i obsługę gastronomiczną wigilii dla pracowników Wojewódzkiego Szpitala Podkarpackiego im. Jana Pawła w Krośnie i dla Towarzystwa Przyjaciół Szpitala.

Czytaj więcej...

Konkurs na „Najlepszą potrawę bożonarodzeniową”

konkurs bozonarodzeniowy 2016W dniu 20 grudnia 2016 roku uczniowie z klasy II TŻ przystąpili do konkursu na „Najlepszą potrawę bożonarodzeniową”. Przygotowali oni następujące potrawy;

Czytaj więcej...

EB Dark Mode