Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Dlaczego ryby są zdrowe?- łączenie teorii z praktyką

ryby 2021Ryby to przede wszystkim podstawowe źródło kwasów omega-3. To właśnie one, obok pochodzących z tłuszczów roślinnych kwasów omega-6, są najważniejszymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które powinniśmy uwzględniać w naszym jadłospisie.

Związki te:

• wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, 
• zapobiegają występowaniu nadciśnienia, 
• obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL),
• działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
• poprawiają odporność,
• wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Dzisiaj na pracowni gastronomicznej grupa I z klasy III TŻ pod kierunkiem pani Alicji Kus wykonała następujące ćwiczenia:
1.Tort kanapkowy z łososiem (Sowa Elżbieta, Kasprzyk Kacper)
2. Ryba w sosie kremowym z fasolką szparagową i chorizo ( Englot Magdalena, Belcik Wiktoria)
3. Kotlety rybne z kaszą jaglaną ( Wiśniowska Katarzyna, Konopka Kamil)
4. Ryba w sosie greckim (Kosior Martyna i Biskup Aleksandra)

EB Dark Mode