Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

,,Jest miejsce nad Sanem niezwykłe, wybrane przez przodków dostojnie Dubieckiem nazwane.”

W dniu 18 XII grupa młodzieży uczęszczających do klas gastronomicznych odwiedziła zamek z zespołem parkowym w Dubiecku. Organizatorami i zarazem opiekunami w czasie tej niezwykłej wycieczki były: pani Halina Szpiłyk i pani Agnieszka Gonet. Na miejscu uczestników powitał właściciel obiektu pan Jacek Grzegorzak, osobiście oprowadził zainteresowanych po zamku i przedstawił jego historię. Młodzież miała okazję poznać również ciekawe historie związane z niezwykłymi osobami, które w przeszłości zamieszkiwały w tej szacownej budowli. Byli to między innymi:  St. Konarski - twórca polskiej kolędy „Bóg się rodzi”  czy pieśni „Kiedy ranne wstają zorza” oraz najważniejsza osobistość - Ignacy Krasicki, który tworzył tutaj swoje wybitne dzieła. Po obejrzeniu apartamentów  i pozostałych obiektów hotelowych, wszyscy udali się do loby baru na pyszną szarlotkę z lodami. W czasie posiłku uczniowie mieli możliwość obserwowania, jak pracuje profesjonalna obsługa kelnerska. Jeden z  kelnerów uprzejmie udzielił fachowych odpowiedzi  na pytania, które zadawali uczniowie. Oczywiście dotyczyły one  obsługi gości. Następnym punktem wycieczki było spotkanie z szefem kuchni panem Januszem Pyrą, który przybliżył  system pracy w kuchni zamkowej oraz zapoznał zainteresowanych z urządzeniem służącym do gotowania metodą Sovs-vide. Uczniowie okazywali ogromne zainteresowanie  nowościami, dlatego zadawali wiele pytań. Odpowiedzi udzielone przez fachowców kulinarnych pozwoliły młodzieży znacznie poszerzyć wiedzę związaną z zawodem, który zamierzają wykonywać w  przyszłości. Następnie uczestniczy obejrzeli jeszcze nową część hotelową oraz oranżerię, w której również odbywają się imprezy takie jak: bankiety w różnych formach, rauty, konferencje. Mimo zimowej pogody wycieczkę zakończył spacer po przepięknym parku, w którym można podziwiać  stare, zabytkowe drzewa ( 300-letni dąb, tulipanowce, platany i miłorzęby). W czasie drogi powrotnej uczniowie byli w wyśmienitych humorach i mieli głowy pełne marzeń o tym, aby kiedyś pracować w takim obiekcie. Mamy nadzieję, że pozytywne wrażenia z wycieczki edukacyjnej zmotywują uczniów do dalszej pracy nad poszerzaniem wiedzy i doskonaleniem umiejętności, dzięki czemu ich marzenia się spełnią.

Organizatorzy: H. Sziłyk, A. Gonet

EB Dark Mode