Akademia Młodego Zawodowca
Fabryka Piernika
Jesienne metamorfozy 2018
Szkolny konkurs o tytuł „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”
Szpetnar Cup 2018
Przy deserze o Niepodległej
X-lecie Szkolnego Klubu Honorowych Dawców Krwi
Konkurs kelnerski
XVII Wojewódzki Turniej Fryzjerski
XV Wojewódzki Turniej o tytuł „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”

Akademia Młodego Zawodowca

Akademia Młodego Zawodowca

akademia mlodego zawodowca

"AKADEMIA MŁODEGO ZAWODOWCA" 

Warsztaty zawodowe przeznaczone dla uczniów szkół podstawowych

organizowane przez

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie

Planowanie drogi edukacyjnej i zawodowej uczniów ma ogromne znaczenie na każdym etapie edukacji, jednak powinno się ono odbywać jak najwcześniej. W związku z tym już w szkole podstawowej nie tylko przydatne, ale wręcz konieczne jest motywowanie uczniów do podejmowania refleksji i dyskusji nad wyborem przyszłej szkoły i zawodu. Wstępne preferencje zawodowe utrwalone na wczesnym etapie rozwoju mogą wpływać na zainteresowania oraz wybór dalszej drogi zawodowej dziecka. Istotne zatem jest stwarzanie możliwości do kształtowania wczesnej preorientacji zawodowej. Pomocą w tym zakresie mogą służyć warsztaty w "AKADEMII MŁODEGO ZAWODOWCA", które umożliwią uczniom krośnieńskich i okolicznych szkół podstawowych poznawanie specyfiki różnych zawodów w warunkach rzeczywistych. 

Realizacja zajęć w ramach "AKADEMII MŁODEGO ZAWODOWCA" będzie polegała na: 

  1. Zapraszaniu uczniów do ZSP NR 2 w Krośnie. 
  2. Warsztaty prowadzone będą przez nauczycieli zawodu, natomiast uczestnicy przy wsparciu uczniów ZSP NR 2 będą wykonywać czynności zawodowe. 
  3. Zajęcia będą prowadzone także przez współpracujących z ZSP NR 2 pracodawców. 
  4. Warsztaty będą obejmować część teoretyczną i praktyczną, dzięki czemu uczestnikom zostaną przybliżone informacje i czynności związane z wykonywaniem konkretnych zawodów. 
  5. Uczniowie dostaną certyfikaty potwierdzające ukończenia  akademii. 
  6. Częstotliwość oraz tematyka zajęć będzie uzależniona od zainteresowań uczestników. 

Cele główne projektu:  

  1. Poznanie przez uczniów podstawowych terminów związanych z pracą, zawodem, czynnościami zawodowymi. 
  2. Rozpoznanie swoich zasobów (zainteresowania, uzdolnienia, kompetencje, predyspozycje zawodowe). 
  3. Kształtowanie szacunku dla różnych zawodów i ich przedstawicieli. 

Cele szczegółowe:

Uczeń potrafi: 

  • zdefiniować pojęcia związane z pracą i zawodem, 
  • wyjaśnić znaczenie pracy w życiu człowieka, 
  • samodzielnie wykonywać czynności charakterystyczne dla określonych zawodów, 
  • planować swoją pracę. 

Uczeń zna:  

  • specyfikę różnorodnych zawodów, które może wykonywać, 
  • pojęcia związane z konkretnym zawodem, słownictwo branżowe,
  • zasady higieny obowiązujące na danym stanowisku pracy, 
  • zasady bezpieczeństwa obowiązujące na danym stanowisku pracy, 
  • i ma nawyki obowiązkowości oraz odpowiedzialności zawodowej, 
  • i doskonali swoją sprawność manualną, 
  • zasady zdrowego odżywiania, 
  • zasady savoir vivre. 

Propozycje warsztatów:

  1. Warsztaty kulinarne – kucharz.

Celem warsztatów jest kształcenie umiejętności gotowania zdrowych potraw uwielbianych przez dzieci i równoczesne zapoznanie z zawodem – kucharz. Uczestnicy nauczą się przygotowywać zdrowe słodycze, pasty, koktajle, sałatki owocowe oraz inne dania, a także używać branżowe słownictwo. 

  1. Warsztaty cukiernicze – cukiernik.

Celem warsztatów jest zapoznanie uczestników z produktami cukierniczymi, słownictwem branżowym i czynnościami wykonywanymi przez cukiernika. Uczestnicy będą własnoręcznie wykonywać ciasto, piec ciasteczka oraz zdobić je. W czasie warsztatów będą posługiwać się specjalistycznym sprzętem.

  1. Warsztaty piekarskie – piekarz.

Celem warsztatów jest nauka organoleptycznego rozpoznawania rodzajów chleba, poznanie różnych rodzajów mąki, formowanie ciasta oraz przygotowywanie zdrowych, kolorowych kanapek. Uczestnicy dowiedzą się, czym charakteryzuje się zawód – piekarz i będą się posługiwać słownictwem branżowym.

  1. Warsztaty kelnerskie – kelner.

Celem warsztatów jest kształcenie umiejętności nakrywania i dekorowania stołu, składania serwetek oraz serwowania. Uczestnicy zostaną zapoznani również
z zasadami savoir vivru przy stole. Nauczą się zasad obsługi gości oraz poznają główne elementy etyki w zawodzie kelner.

  1. Warsztaty fryzjerskie – fryzjer.

Celem warsztatów jest zapoznanie z zawodem fryzjer, który coraz częściej określany jest jako ,,Stylista fryzur’’. Uczestnicy dowiedzą się, jakie czynności zawodowe wykonują fryzjerzy i gdzie mogą być zatrudniani. Nauczą się, jak pielęgnować własne włosy, jakich środków używać do tego celu i jak dbać o własny wizerunek. Podczas warsztatów uczestnicy korzystać będą
z profesjonalnych narzędzi, przyborów i aparatów fryzjerskich, którymi tworzyć będą loki, fale i fantazyjne plecionki. Zapoznają się z branżowym słownictwem.

Surowce i materiały niezbędne do wykonywania ćwiczeń w większości zapewniają firmy i pracodawcy współpracujący z ZSP NR 2 w Krośnie. Udział w tych kosztach, po uzgodnieniu, pokrywają również uczestnicy warsztatów.

W celu uzgodnienia terminu warsztatów należy skontaktować się z koordynatorem projektu panią Haliną Szpiłyk tel. 668 439 551, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub sekretariatem ZSP Nr 2 w Krośnie tel. 13 43 223 19, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Terminy zajęć:

  • wtorki, środy - warsztaty kulinarno - kelnerskie oraz kosmetyczno - fryzjerskie
  • piątki - warsztaty cukierniczo - piekarskie oraz kosmetyczno - fryzjerskie

 2018/2019

 


2017/2018

 

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

Gościmy

Odwiedza nas 50 gości oraz 0 użytkowników.