fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Artykuły

Dzień Francuski

Dnia  5 czerwca 2013 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie odbyło się spotkanie pt.: „Dzień Francuski” - podsumowujące realizację Projektu „Nowe doświadczenia zawodowe na stażu we Francji” z  programu Leonardo da Vinci, który jest częścią programu edukacyjnego Unii Europejskiej "Uczenie się przez całe życie".

W spotkaniu tym uczestniczyli m.in p.  Anna Bazan – Przewodnicząca Komisji Rodziny i Edukacji Rady Miasta Krosna; p. Anna Dubiel – Przewodnicząca Komisji Kultury, Sportu i Turystyki Rady Miasta Krosna; p. Grażyna Gregorczyk – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krosna; p. Marek Bargieł - Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie, Właściciel Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” w Krościenku Wyżnym; p. Marta Urbanowicz-Matelowska – Kierownik Biura Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie; p. Adam Buczyński – komendant OHP w Krośnie, p. Stanisława Samborska – właścicielka salonu fryzjerskiego,

p. Stanisław Kopacz- właściciela piekarni Kopacz oraz dyrekcja, nauczyciele, pracodawcy ,rodzice i uczniowie, którzy uczestniczyli w tym projekcie.

W spotkaniu  wzięła  również udział 9 osobowa grupa młodzieży francuskiej wraz z opiekunami, którzy od 26 maja do 9 czerwca w ramach współpracy z Zespołem Szkół Ponadgimnazjanych Nr 2 w Krośnie realizowali swój projekt z programu Leonardo da Vinci. Projekt ten dotyczył odbywania staży w krośnieńskich zakładach rzemieślniczych zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie – Cukiernia Santos, Piekarnia Kopacz, Salon Fryzjerski Stanisławy Samborskiej oraz Salon Fryzjerski Sylwii Matelowskiej.

„Dzień francuski” był okazją do zaprezentowania gościom   specjałów   kuchni francuskiej oraz  efektów realizacji w/w projektu. Uczestnicy spotkania obejrzeli  prezentację  z pobytu 16 osobowej grupy młodzieży wraz z 2 opiekunami  na 2 tygodniowych stażach we Francji, wysłuchali wrażeń  uczniów oraz mieli możliwość degustacji potraw kuchni francuskiej przygotowanych przez uczniów uczestniczących w projekcie. Podczas spotkanie zaprezentowana została również publikacja „Mini książka kucharska”,  która jest kolejnym efektem realizowanego projektu.

Realizacja projektu pozwoliła jego uczestnikom nawiązać  kontakty, wymienić  się doświadczeniami zawodowymi, poznać  walory turystyczne i kulturalne regionu, pokonać bariery językowe a także zdobyć dodatkową wiedzę  i doświadczenie zawodowe.

EB Dark Mode