Rok Szkolny 2014/2015
Covid-19


fb youtube flickr pinterest

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
„Pierwsze kroki w zawodzie”
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup
Przy deserze o Niepodległej

Rok Szkolny 2014/2015

Szkolenie baristyczne w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”

W dniach 24-25 stycznia 15 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyło w szkoleniu baristycznym przeprowadzonym w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców".

Szkolenie przeprowadziła p. Anna Kustroń. Uczniowie odbyli podstawowe szkolenie teoretyczne z wiedzy o kawie, sposobach parzenia kawy oraz obsługi ekspresu ciśnieniowego. W części praktycznej uczyli się robić perfekcyjne espresso i wiele kaw na bazie espresso, m.in. Cappuccino, Latte, Latte Macchiato, kaw z syropami i kaw mrożonych. Wiele entuzjazmu wzbudziło wśród kursantów przygotowywanie Latte Art, czyli malowania za pomocą odpowiednio spienionego mleka, a także przy pomocy sosu czekoladowego i szpikulca. Wykazali się dużym zainteresowaniem i pomysłowością w tworzeniu kaw artystycznych. Uczestnicy szkolenia otrzymają wkrótce certyfikaty. Zobaczcie sami czego nauczyli się na kursie.