Rok Szkolny 2014/2015


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2014/2015

Sałatkowe środy

Sałatkowe  Środy w naszej szkole...

 

 

 

 

 

Sałatka z brokułów i fasoli czerwonej

 

  • Brokuły
  • Jaja 8 szt.
  • Pieczarki marynowane
  • Fasola czerwona
  • Słonecznik łuszczony 10dkg.
  • Majonez + jogurt + sól +pieprz

 

Brokuły zblanszować , jaja ugotować na twardo zetrzeć białko na dużych oczkach, pieczarki marynowane pokroić w części , słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce i zalać zaprawę z majonezu i jogurtu.

 

 

 

Sałata z rukoli

 

  • Rukola 1op.
  • Pomidory koktajlowe 1op.
  • Szynka parmeńska 1 op.
  • Orzech 10dkg.
  • Żurawina 10dkg.
  • Ser pleśniowy 1op.

 

Przeprowadzić obróbkę wstępną rukoli , pomidory pokroić w cząstkę. Szynki w paski , ser w grubą kostkę .

 

Przygotować sos :

 

Oliwa + miód+ sól+ pieprz, ocet  balsamiczny .

 

Wszystkie składniki posypać posiekanymi orzechami i żurawiną.

 

Rukola :

Występuje również jako pod nazwą rokietta siewna . Rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego , lecz uprawiana jest na całym świecie. Rukola jest rośliną kapuścianą ma ciemnozielone liście , silny zapach oraz charakterystyczny orzechowy smak. Rukola zawiera sporo witamin „K, A, C” , wapnia ,magnezu , potasu i żelaza .

 

 

 

 

 

 

 

EB Dark Mode