Rok Szkolny 2014/2015


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2014/2015

IV Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Tarnobrzegu „Kreatywny Kucharz”

W dniu 19.03.2015 r. odbyła się kolejna edycja IV Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Kreatywny Kucharz". Tematem przewodnim konkursu były: TRADYCJE PODKARPACIA NAD JEZIOREM TARNOBZESKIM.

Zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z wykorzystaniem żurawiny oraz dania głównego, w którym zastosowane będzie ciasto. Potrawy miały być inspirowane tradycjami kulinarnymi Podkarpacia w oparciu o listę produktów regionalnych. Na wykonanie potraw uczniowie mieli 3 godz. Ich pracę czujnie obserwowali szefowie kuchni z Sandomierza, Krakowa, Tarnobrzega, Iwonicza Zdroju m. in. P. Robert Pawlik z Hotelu Mały Rzym oraz Krzysztof  Gawlik ekspert kulinarny RM Gastro.

W konkursie tym brała udział uczennica naszej szkoły Regina Bachta z klasy II TŻ. Wykonała ona przystawkę o nazwie „Roladki z fasolą wrzawską, bryndzą kozią i koperkiem w otulinie z wafla, w miodowo – żurawinowym sosie z akcentem lasowiackiej nalewki pigwowej". Daniem głównym przygotowanym przez naszą uczennicę były  „Pierogi nadziewane kaszanką wiejską, wątróbką drobiową i jabłkiem sandomierskim w towarzystwie boczku swojskiego pilzneńskiego, gruszki w syropie miodowym z nutą rozmarynu". Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody. Pozostałym uczestnikom wręczone zostały dyplomy jako podziękowanie za udział.

Do tegorocznego konkursu uczennicę przygotowywała Agata Paradysz – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

EB Dark Mode