"Dzień francuski i słowacki" - podsumowanie projektu
Dnia 12 czerwca 2014 r. w P.P.H.U. w Krośnie odbyło się spotkanie pt.: „Dzień Francuski i Słowacki” - podsumowujące realizację Projektu ”Międzynarodowe przygotowanie zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”.
Wymieniony projekt realizowany jest przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci, będącego częścią programu Uczenie się przez całe życie. W spotkaniu tym uczestniczyli m.in.,: p. Anna Bazan – Przewodnicząca Komisji Rodziny i Edukacji Rady Miasta Krosna; p. Anna Dubiel – Przewodnicząca Komisji Kultury, Sportu i Turystyki Rady Miasta Krosna; p. Grażyna Gregorczyk – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krosna; p. Zygmunt Rysz – Naczelnik Wydziału Kultury, Sportu i Turystyki; p. Stanisław Słyś – Przewodniczący Rady Miasta Krosna; p. Marta Urbanowicz-Matelowska – Kierownik Biura Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie; p. Adam Buczyński – komendant OHP w Krośnie, p. Stanisław Kopacz- właściciel piekarni ,,Kopacz”; p. Ireneusz Deptuch – właściciel Cukierni „Jagusia” w Krośnie; p. Marian Krukierek- właściciel piekarni ,,Krukierek” oraz dyrekcja, nauczyciele, rodzice i uczniowie, którzy uczestniczyli w tym projekcie.
W spotkaniu wzięła również udział piętnastoosobowa grupa młodzieży francuskiej wraz z opiekunami, którzy od 31 maja do 14 czerwca, w ramach współpracy z Zespołem Szkół Ponadgimnazjanych Nr 2 w Krośnie, realizowali swój projekt z programu Leonardo da Vinci. Podstawowym celem pobytu uczniów z Francji w Polsce, a dokładnie w Krośnie było odbycie staży zawodowych w tutejszych zakładach rzemieślniczych zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.
„Dzień francuski i słowacki” stał się okazją do zaprezentowania gościom specjałów kuchni francuskiej i słowackiej oraz innych efektów realizacji projektu ”Międzynarodowe przygotowanie zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” m.in. fryzur przygotowanych przez stażystów na główkach treningowych. Na wstępie uczestnicy spotkania obejrzeli prezentację z pobytu trzydziestodwuosobowej grupy młodzieży wraz z czterema opiekunami na 2 tygodniowych stażach we Francji i na Słowacji. Zaproszonych gości ogromnie zainteresowały osobiste wrażenia, którymi podzielili się uczestnicy międzynarodowej wymiany. Dopełnienie spotkania stanowiła degustacja wielu specjałów i charakterystycznych potraw kuchni francuskiej, słowackiej i polskiej przygotowanych przez uczniów uczestniczących w projekcie. Podczas imprezy zaprezentowana została również publikacja „Mini książka kucharska”, która jest kolejnym efektem realizowanego projektu.
Niewątpliwie realizacja projektu pozwoliła jego uczestnikom nawiązać kontakty interpersonalne, wymienić się doświadczeniami zawodowymi, poznać walory turystyczne i kulturalne regionu, pokonać bariery językowe, a także zdobyć dodatkową wiedzę i doświadczenie zawodowe, co z kolei zdecydowanie będzie miało pozytywny wpływ na ich rozwój osobowy i zawodowy.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 12.00 – 14.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 72 gości oraz 0 użytkowników.