Rok Szkolny 2011/2012


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2011/2012

Ogólnopolski Turniej „Najlepszy Uczeń W Zawodzie Cukiernik”

W dniach 16 – 18.04.2012 roku we Wrocławiu już po raz 17 odbył się Ogólnopolski Turniej Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”. Województwo podkarpackie reprezentował Łukasz Drzyzga, uczeń ZSP nr 2 w Krośnie, który na co dzień odbywa praktykę w Cukierni „Jagusia” pana Ireneusza Deptucha. Do zmagań turniejowych przystąpiło 17 uczniów z całej Polski.

Turniej składał się z dwóch części:

  • teoretycznej, w której uczniowie rozwiązywali test obejmujący wiadomości z przedmiotów zawodowych,
  • praktycznej, w której uczniowie mieli do wykonania: tort, ciasteczka bankietowe, eksponat z karmelu lub czekolady, 2 rodzaje pralinek, figurki z marcepana. Tematem przewodnim turnieju było „Euro 2012”.

W części teoretycznej, do której był przygotowywany przez panią Alicję Kus, Łukasz zajął 4 miejsce. Natomiast w części praktycznej wykonał okrągły tort obłożony marcepanem, na którym znajdowała się piłka. Marcepanowe figurki przedstawiały głowy maskotek Euro 2012: Slawka i Slavko oraz piłki z napisem „Euro”. Praliny, w kształcie piłek, wykończone były czekoladowymi gwiazdkami oraz glazurą. Ciasteczka bankietowe udekorowane były świeżymi owocami oraz elementami czekoladowymi. Eksponat z karmelu przedstawiał wieniec laurowy jako symbol zwycięstwa.

Do części praktycznej przygotowywany był w Cukierni „Jagusia” przez pana Andrzeja Nycza. Zajął w niej 10 miejsce, natomiast w ogólnej klasyfikacji Łukasz uplasował się na 9 pozycji, dzięki zdobyciu 77 punktów na 100 możliwych.

„W imieniu szkoły chciałabym złożyć serdeczne podziękowania za trud i zaangażowanie, jakie Łukasz włożył w przygotowania do turnieju. Duże podziękowania należą się również panu Andrzejowi Nyczowi za fachowe zaprojektowanie pracy i pomoc w przygotowaniach do części praktycznej. Dziewiąte miejsce to duży sukces zarówno dla szkoły, jak i mój osobisty. Cieszę się, że mogę współpracować z osobą, która wkłada wiele serca i pasji oraz profesjonalnie traktuje to co robi”.


Alicja Kus

EB Dark Mode