Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
„Pociąg do wolności”
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika

ZSP2 oferta 2025 2026 baner

baner 60 lecie

#ERASMUSDAYS 2024 w Szpetnarze!

18 października 2024 r. uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie wzięli udział w wydarzeniu Erasmus Day, które miało na celu podsumowanie projektu pt. „Otwarci na świat i nowy wymiar edukacji branżowej” (nr 2023-1-PL01-KA122-VET-000143064), finansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027. Projekt realizowany jest od grudnia 2023 r. do czerwca 2025 r.

erasmus days logo

W ramach projektu dwie grupy uczniów odbyły trzytygodniowe praktyki zawodowe w Hiszpanii i Portugalii, a dwóch nauczycieli przedmiotów gastronomicznych uczestniczyło w job shadowing we Włoszech. Wśród uczniów znaleźli się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, technicy usług fryzjerskich, technicy analitycy, fryzjerzy oraz murarz-tynkarz. Podczas praktyk w hiszpańskich i portugalskich restauracjach, salonach fryzjerskich, firmach oraz laboratoriach analitycznych zdobywali wiedzę, umiejętności i doświadczenie zawodowe, które wykraczają poza możliwości nauki w szkole.

Job shadowing we Włoszech umożliwił nauczycielom obserwację praktyk uczniów w Istituto Superiore "Renato Guttuso" w Milazzo oraz w lokalnej restauracji Lia Ci Si? w Barcellonie na Sycylii. W czasie wolnym uczestnicy poznawali kulturę Hiszpanii, Portugalii i Włoch, odwiedzając wyjątkowe miejsca i zabytki wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Z wyjazdów, oprócz cennych wspomnień, przywieźli również dokumenty potwierdzające zdobyte kompetencje, takie jak certyfikaty zawodowe, Europass Mobilność oraz certyfikaty językowe.

Podczas Erasmus Day uczestnicy projektu przygotowali pokazy umiejętności fryzjerskich, gastronomicznych i analitycznych dla całej społeczności szkolnej. Była to świetna okazja do podzielenia się wiedzą i doświadczeniem zdobytymi za granicą. W menu znalazły się potrawy takie jak: spaghetti, tapas z salchichón, tortilla de patatas, pastéis de nata, quesadilla, gazpacho oraz caponata. W organizację wydarzenia zaangażowała się cała społeczność szkolna.
Uczestnicy mobilności stworzyli Punkt Informacyjny ERASMUS+, gdzie uczniowie mogli dowiedzieć się więcej o projektach programu, warunkach uczestnictwa oraz o korzyściach płynących z udziału w praktykach zagranicznych. Dzielili się także zdobytym doświadczeniem branżowym z portugalskich i hiszpańskich firm, prezentując swoje umiejętności zawodowe przed uczniowską publicznością.
W pracowni chemicznej, pod opieką pani Joanny Przystaś-Gruchały, analitycy zorganizowali „Chemiczny zawrót głowy” – pokaz efektownych doświadczeń chemicznych oraz badań mikroskopowych. Z kolei w pracowniach fryzjerskich odbył się pokaz „Fryzura w stylu hiszpańskim”, w którym fryzjerzy wykonywali makijaże, tworzyli fale techniką żelazkową oraz dobierali stylizacje podkreślające charakter fryzur. Całość zwieńczyło sfotografowanie gotowych stylizacji. Nad uczniami czuwały panie Aneta Nowotyńska i Wioleta Zięba.
W ramach Erasmus Day zorganizowano także szkolny konkurs na najlepszą szarlotkę „SZARLOTKA 2024”, w którym udział wzięło 19 uczestników. Konkurs zorganizowały nauczycielki z gastronomii.

Oto wyniki konkursu:
🥇miejsce – Julia Podlaszczak IV TŻ
🥈miejsce – Rachwał Emilia i Wierdak Wiktoria IV TŻ
🥉miejsce – Maja Żołna III C/K

Nauczyciele języków obcych wraz z wybranymi klasami przygotowali wydarzenie „Europa w Szpetnarze”, mające na celu przybliżenie tradycji i kultury wybranych krajów europejskich. Uczniowie poszczególnych klas prezentowali wcześniej wybrane kraje Unii Europejskiej:
Klasa I C/K – Włochy (opiekun: p. Joanna Munia),
Klasa IV TŻ – Czechy (opiekun: p. Łukasz Juszczęć),
Klasa III TA/TF – Francja (opiekun: p. Jadwiga Gorczyca).
Prezentacje multimedialne, gazetki, plakaty, scenki w językach obcych, stroje, układy taneczne i potrawy narodowe zostały ocenione przez szkolne jury, które wyłoniło zwycięzcę konkursu na najlepszą prezentację kraju – klasa III TA/TF.
Do obchodów Erasmus Day przyłączyli się również nauczyciele Zespołu Sportowo-Obronnego, którzy zorganizowali międzynarodowe tańce integracyjne pod hasłem „Tanecznym krokiem do Europy”.Uczniowie świetnie się bawili, ucząc się przy tym regionalnych tańców z różnych krajów.

Dzięki organizacji Erasmus Day społeczność szkolna wzbogaciła swoją wiedzę na temat projektów ERASMUS+ oraz kultur, zwyczajów i tradycji wielu europejskich krajów.

Opracowanie: Grzegorz Jamroga

EB Dark Mode