Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
„Pociąg do wolności”
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika

Szkolenie cukiernicze z kremu maślanego

W dniu 16.01.2025 r. najlepsi cukiernicy z naszej szkoły odbywali szkolenie cukiernicze z wykorzystania kremu maślanego do dekoracji wyrobów cukierniczych.

W zajęciach udział wzięli następujący uczniowie:
1. Emilia Kraczoń, Wiktoria Janik, Julia Knap, Kacper Preisner, Malwina Węgrzyn z klasy I C/K
2. Katarzyna Szczęsna, Aleksandra Wityńska z klasy II C
3. Boczar Dominika, Magdalena Kijowska z klasy III C/K.

Kwiaty maślane od kilku lat przeżywają swój renesans. Są przepiękne, autentyczne, kolorowe, zachwycają formami, a przede wszystkim są jadalne. W czasie zajęć uczniowie dowiedzieli się:
– jak przygotować krem, jak go barwić, jaka powinna być jego konsystencja
– jak używać rękawów cukierniczych
– które końcówki do czego służą
– jak wykonywać obrzeża oraz kropki i linie proste
– jak wykonać podstawowe kwiaty z kremu maślanego - róża, dalia, piwonia, stokrotka, listki kwiatów.

Po zakończeniu kursu wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty. Szkolenie już po raz kolejny prowadziła pani Barbara Bassara- Poprawa, właścicielka cukierni „Bassara” z Dębicy, której składamy bardzo serdeczne podziękowania.

Opracowanie: Alicja Kus

EB Dark Mode