Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Nauczyciele z ZSP Nr 2 w Krośnie na Sycylii

Dwoje nauczycieli z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie - Agnieszka Gonet i Grzegorz Jamroga wzięło udział w tygodniowym job shadowingu w miejscowościach Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo na Sycylii. Wyjazd ten odbył się w ramach realizowanego przez szkołę przedsięwzięcia ,,Otwarci na świat i nowy wymiar edukacji branżowej ‘’ o numerze 2023-1-PL01-KA122-VET-000143064 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+ w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego.

FERS RP UE logo

 

Nauczyciele obserwowali lekcje w szkole Istituto d’Istruzione Superiore"Renato Guttuso" w Milazzo. Były to między innymi zajęcia baristyczne, przygotowywanie lokalnych potraw, deserów, techniki kulinarne, obsługa klientów restauracji w języku angielskim. Nasi nauczyciele mieli możliwość zwiedzania całej szkoły, pracowni kształcenia zawodowego, oglądali ich wyposażenie, spotykali się z nauczycielami kształcenia branżowego szkoły w Millazo. Rozmowy i wymiana doświadczeń z miejscowymi nauczycielami pozwoliły na poznanie włoskiego systemu edukacji szczególnie branżowej. Dużą pomocą służył również pan Kamil Jastrzębski - koordynator projektu z ramienia firmy „ A Rocca”, która współpracuje z ok. 700 lokalnymi firmami i szkołami zawodowymi oraz zajmuje się organizacją job shadowingu nauczycieli w Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo na Sycylii.
Ciekawym doświadczeniem było również obserwowanie miejscowych szefów kuchni szkolących przyszłych kucharzy w lokalnej restauracji Lia Ci Si w Barcellona Pozzo di Gotto. Obserwacje były doskonałą okazją do poznania organizacji i kultury pracy w branży gastronomicznej. Na uwagę zasługłuje dbałość o jakość składników, z których przygotowywane są potrawy - wszystkie muszą być świeże i pochodzić od lokalnych dostawców.
Uczestnicy job shadowingu doskonalili umiejętności personalne i językowe w międzynarodowym środowisku pracy oraz poznawali kulturę i tradycje sycylijskie. Po powrocie będą się dzielić wiedzą z innymi nauczycielami.

opracowała: Małgorzata Płatek

EB Dark Mode