Nauczycielki przedmiotów gastronomicznych uczące w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie - pani Elżbieta Jaracz, pani Agnieszka Gonet, pani Halina Szpiłyk i pani Anna Kustroń uczestniczyły w tygodniowym job shadowing w ośrodkach kształcenia zawodowego w hiszpańskiej Sewilli.
Zdobywanie zagranicznego doświadczenia zawodowego, było możliwe dzięki realizacji przez szkołę projektu „Ja w Europie – marzenia się spełniają” realizowanego przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ o numerze 2022-1-PL01-KA122-VET-000078283 w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1. Mobilność edukacyjna w latach 2021 – 27.
Uczestniczki obserwowały lekcje w Cesur - Centro Oficial de Formación Profesional oraz praktykę branżową uczniów w Fundación Cruzcampo Hospitality School. Cesur to ośrodek szkolenia zawodowego, który oferuje ponad 67 oficjalnych kwalifikacji w różnych trybach, od nauki online, bezpośredniej i mieszanej do szkolenia dualnego. Obecnie Cesur posiada 25 ośrodków w hiszpańskich prowincjach: Malaga, Sewilla, Madryt, Badajoz, Cáceres, Murcia, Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife i Saragossa i współpracuje z wiodącymi firmami (m.in. Indra, IKEA, Accenture), aby uczniowie mogli realizować obowiązkowy moduł Workplace Training. Natomiast Factoria Cruzcampo to przedsiębiorstwo z ponad stuletnią historią, będące symboliczną ikoną dla lokalnej społeczności. Przedsiębiorstwo angażuje się w akcje społeczne, między innymi prowadzi Fundación Cruzcampo Hospitality School, gdzie organizowane są kursy branżowe profesjonalnej i nowoczesnej gastronomii umożliwiające uczniom rozwijanie umiejętności zawodowych w nowoczesnej branży hotelarskiej. Fundacja wspiera rozwój zawodowy i osobisty lokalnej społeczności także finansowo. Fundowane stypendia umożliwiają zdobycie kwalifikacji zawodowych i zwiększają szanse na zatrudnienie. Uczestniczki mobilności poznały hiszpański system edukacji szczególnie branżowej, który oparty jest na dualnym trybie kształcenia zawodowego na poziomie podstawowym, średniozaawansowanym i zaawansowanym. Umożliwia on zdobycie kwalifikacji zawodowych dzięki harmonizacji procesów nauczania i uczenia się między instytucjami oświaty a pracodawcami. Następnie obserwowały, jak wygląda jego realizacja w praktyce. Nauczycielki w Cesur obserwowały lekcje między innymi z takich przedmiotów jak: techniki kulinarne, podstawowe procesy ciastkarskie i cukiernicze, produkty kulinarne, desery w gastronomii, a także zwiedzały pracownie kształcenia zawodowego, oglądały ich wyposażenie, spotykały się z nauczycielami kształcenia branżowego szkoły partnerskiej i dyskutowały na temat dokumentacji nauczyciela, organizacji warsztatu pracy, programów nauczania, metod kształcenia, systemu oceniania, certyfikacji oraz wykorzystania w pracy nauczyciela aplikacji edukacyjnych. Natomiast w czasie wizyt w Fundación Cruzcampo Hospitality School, poznawały firmę od wewnątrz, rodzaje jej działalności, wpływ na lokalną społeczność i oczywiście formy oraz metody praktycznej nauki zawodu. Wizyty stały się doskonałą okazją do poznania organizacji i kultury pracy w hiszpańskiej szkole oraz firmie. Dodatkowo uczestniczki podszkoliły umiejętności językowe, komunikując się w języku angielskim i hiszpańskim. W trakcie pobytu nauczycielki wymieniały doświadczenia, dzieliły się dobrymi praktykami, zdobywały nową wiedzę i umiejętności zawodowe. Doskonaliły umiejętności personalne w międzynarodowym środowisku pracy oraz poznawały kulturę i tradycje Hiszpanii.
Po powrocie będą się dzieliły wiedzą z innymi nauczycielami i wdrażały zaobserwowane w hiszpańskich szkołach ciekawe i skuteczne w procesie nauczania i uczenia się metody i formy kształcenia branżowego. W zdobywaniu międzynarodowego doświadczenia zawodowego pomogła uczestniczkom mentorka pani Dominika Jastrzębowska menager firmy pośredniczącej Euromind, która współpracuje z andaluzyjskimi firmami i szkołami zawodowymi oraz zajmuje się między innymi organizacją job shadowing nauczycieli w Hiszpanii. Bez wątpienia wiedza i umiejętności zdobyte w trakcie obserwacji pracy zaowocują innowacyjnością procesu nauczania, podniosą poziom kształcenia branżowego, a tym samym zwiększą szanse na zatrudnienie absolwentów ZSP NR 2 w Krośnie na europejskim rynku pracy.
opracowanie: Małgorzata Płatek ZSP NR 2 Krosno
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) wtorek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) poniedziałek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Otwarci na świat i nowy wymiar edukacji branżowej
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 231 gości oraz 0 użytkowników.