Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Cudowny świat pierników

pierniki2 2022Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykle magiczny i dla wielu osób niezapomniany.


Świąteczny piernik o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku to tradycyjny przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić polskie Boże Narodzenie.
Co ciekawe - początkowo pierniczki nie gościły na wigilijnym stole, a w… staropolskiej apteczce.
Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z zapachem pierników, doprawianych cynamonem, gałką muszkatołową czy imbirem, a wypiekanie ich to niemal rodzinne święto. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. To ciasto o słodko - pikantnym smaku, o długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Z rozwałkowanego ciasta o głębokim, brązowym kolorze wykrawane są różnorodne kształty, które kojarzą się ze świętami: bałwanki, renifery, domki, choinki, gwiazdki i Mikołaje...
W wykonanie piernikowych pyszności, jak również w przygotowanie wystawki, dużo serca włożyła klasa II TŻ oraz III K pod opieką pań Elżbiety Matusz, Agaty Paradysz. W dekoracji stołów pomoc okazała również pani Halina Szpiłyk.
Udział w piernikowych wypiekach i możliwość własnoręcznego wykonania pierników, począwszy od wykonania ciasta, poprzez wykrawanie różnych kształtów, pieczenie, dekorowanie, składanie domków, dostarczyła uczniom wiele radości i wprowadziła w atmosferę nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Dodatkową atrakcję stanowiły świątecznie udekorowane stoły z bogatą piernikową aranżacją. To „piernikowe szaleństwo” zdecydowanie wkroczyło w mury naszej szkoły, a woń korzennych przypraw rozbudziła zmysły całej społeczności szkolnej.

Opracowały: E. Matusz i A. Paradysz

EB Dark Mode