Szkolny Kącik Kulinarny
OFERTA NA ROK 2018/2019!

Szkolny Kącik Kulinarny

Szkolny Kącik Kulinarny

Witamy w Szkolnym Kąciku Kulinarnym!

Pielmieni

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- żółtko
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody

Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę rozmieszać z żółtkiem, wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, jak na pierogi. Przykryć miską i odczekać pół godziny.

Nadzienie:
- po 250g mielonej wieprzowiny i wołowiny
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu lub wody
- sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz dokładnie wyrobić.

Przygotowanie:

Gdy ciasto odpocznie, rozwałkować na grubość 2 mm. Wykrawać szklanką krążki, układać nadzienie, zlepiać brzegi, a koniuszki księżyca łączyć pod spodem tak, by jeden koniec lekko zachodził na drugi. Układać na dobrze oprószonym mąką blacie.
Wrzucać małymi partiami (pielmieni nie lubią tłoku) na osolony wrzątek, mieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić ciasta. Gotować 4 minuty od chwili wypłynięcia pierożków na wierzch. Do gotowania można użyć bulionu warzywnego. Podawać polane stopionym masłem lub śmietaną, dobrze oprószone pieprzem i skropione octem. Można również podać z bulionem,w którym pielmieni były gotowane.


Zupa pomidorowa z imbirem

Składniki:

- 3 marchewki

- pół papryczki chilli

- 3 plasterki świeżego imbiru

- oliwa z oliwek

- 2 puszki pomidorów pellati

- 3 szklanki wody lub bulionu

- 300 ml mleka kokosowego

- sól

- pieprz

- papryka chilli w proszku

Sposób wykonania:

1. Marchewki obieramy i drobno kroimy. Imbir i chili drobniutko siekamy.

2. Rozgrzewamy nieco oliwę w garnku, przysmażamy na niej imbir i papryczkę na niedużym ogniu - tak, by się nie zarumieniły.

3. Wrzucamy pokrojone marchewki, chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Następnie zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodajemy całe pomidory z sokiem i gotujemy razem kilka minut. Następnie miksujemy zupę na krem. Doprawiamy na ostro.

5. Na koniec wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy.

pomidorowa imbir


Ciastka-pieczarki

Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- kakao
- pusta butelka typu pet

Przygotowanie:
Miękką margarynę wraz z cukrem pudrem utrzec na gładką masę, dodaj jajko. Ucierać. Dosypać sodę, mąkę pszenną i szklankę mąki ziemniaczanej, ucierać. Stopniowo dosypywać pozostałą mąką ziemniaczaną, tak aby się nie zatraciła, ale nie za dobrze. Ciasto podzielić na kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wysypać kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.

ciastka pieczarki


II Szkolny Festiwal Szarlotki

Szarlotka z budyniem i kokosową bezą

Składniki
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
2 kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 gramów zimnego masła lub margaryny
szczypta soli
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (waga proszku - 80 g)
1 litr mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z małą górką)
2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
6 kopiastych łyżek cukru
2 łyżki masła
kokosowa beza:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
200 gramów wiórków kokosowych
dodatkowo:
1,7 - 2 kg jabłek (polecam renety, antonówki, lecz każde inne też się nadadzą, wybierajcie jak najmniej soczyste)
3 - 4 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne, jeśli nie to 2 łyżki będą ok)
3 łyżki bułki tartej do posypania spodu
Przygotowanie
Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno ostrym długim nożem.
Potem wbić żółtka, dodać śmietanę, zagnieść kruche ciasto.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem, spód wylepić ciastem, podnieść rancik na 2 cm, nakłuć w wielu miejscach widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wsadzić ciasto, podpiec przez 15 minut, wyjąć i ostudzić.

Kiedy ciasto stygnie zabieramy się za jabłka.
Obieramy je, kroimy na ćwiartki, ćwiartki na plasterki (niezbyt cienkie), zasypujemy cukrem, odstawiamy na 20 - 30 minut, powstały sok zlewamy.

Podpieczony spód zasypujemy bułką tartą, układamy jabłka.
Teraz zabieramy się za budyń.
800 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem.
W pozostałych 200 ml rozrabiamy proszek budyniowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 żółtka, możemy pomóc sobie mikserem by mieć pewność, że nie będzie żadnych grudek.

Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń.

Gorący budyń przekładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, pod koniec pieczenia budyń z wierzchu może zacząć się rumienić, możemy go przykryć folią aluminiową uważając by się nie przykleiła do budyniu).

5 minut przed upływem wyżej wymienionego czasu białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy (około 2 minut).
Następnie wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką.

Otwieramy piekarnik, wysuwamy ciasto, rozprowadzamy z wierzchu bezę, wyrównujemy powierzchnię.

Ciasto zapiekamy jeszcze przez około 15 minut dopóki beza się nie zezłoci.

Szarlotkę po wyłączeniu piekarnika od razu wyjmujemy na blat i studzimy.


Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek (u mnie lobo)
200 ml wrzącej wody
3-4 łyżki cukru
1 żółta galaretka

Składniki na ptasie mleczko
200 ml śmietany 30 %
125 ml wrzącej wody
1 czerwona galaretka
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:
gorzka czekolada
tłuszcz i krupczatka lub bułka tarta do formy

Przygotowanie biszkoptu:
Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka oraz kawę rozpuszczalną.
Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 20- 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na 2 blaty.
Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i dusimy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Gdy masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden blat biszkoptu ułożony w blaszce (najlepiej na spodni, odwrócony "do góry nogami").
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotowanie ptasiego mleczka:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.
Gdy galaretka zacznie tężeć (a stanie się to dosyć szybko), ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier, a następnie tężejącą galaretką.
Ptasie mleczko wykładamy na biszkopt.
Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.


Jabłecznik z kruszonką orzechową

Składniki na ciasto:
• 30 dag mąki,
• 15 dag masła,
• 4 żółtka ,
• 2 łyżki cukru pudru,
• otarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem, na koniec zagnieść ciasto rękami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Składniki nadzienie:
• 1 kg jabłek,
• 10 dag cukru,
• 1 cytryna,
• 1 mała puszka ananasów
Wykonanie:
Ananasy odcedzić z syropu, pokroić na małe kawałki. Pół szklanki syropu wlać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować przez 5 min. Jabłka obrać, pokroić w kostkę (1cm*1cm) i wrzucić do syropu, smażyć przez 5-10 min., delikatnie mieszając, aż będą miękkie (nie mogą się rozgotować), tak usmażone jabłka wymieszać z ananasami.

Orzechowa kruszonka:
• 20 dag orzechów włoskich,
• 5 dag płatków owsianych,
• 2 łyżki pokruszonych herbatników,
• 10 dag masła,
• 10 dag cukru
Wykonanie:
Masło rozgrzać w rondelku. Wsypać do niego płatki owsiane, pokruszone herbatniki, posiekane orzechy oraz cukier, wszystko smażyć 5 min. na średnim ogniu, pod koniec dodać aromat waniliowy.

Wykonanie jabłecznika:
Ciasto rozwałkować do formy wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 220° C, na podpieczone ciasto wysypać 1/3 kruszonki, wyłożyć nadzienie jabłkowe, ananasowe i posypać resztą kruszonki, piec w 180° C przez 30 min.


Ciasto "Milky Way"

milky way

SUROWCE (upiec 2 biszkopty z 4 jaj):

4 jaja
Szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą, delikatnie mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

SUROWCE NA MASĘ:
szklana cukru
40 dag masła
3/4 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
3,5 szklanki mleka w proszku

WYKONANIE:
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać zimne mleko i mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę. Masą przełożyć biszkopty. Można zostawić trochę masy na wierzch i boki ciasta.


Carbonara dyniowa

carbonara


Składniki
2 porcje
• 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
• 2 łyżki oliwy
• 125 g boczku
• 2 ząbki czosnku
• 300 g dyni
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1/2 szklanki startego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

Przygotowanie
• Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
• Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.
• Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
• W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.


Sałatka z dynią i pełnoziarnistym makaronem

dyniowe


• 200 g dyni,
• 200 g makaronu drobnego z pełnego ziarna,
• 100 g pestek z dyni,
• 3 łyżki masła klarowanego lub oleju,
• sól,
• 2 cebule,
• listki mięty,
• 2 łyżki śmietany,
• 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i dodajemy pestki dyni. Solimy i mieszamy podprażając je.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną.
6. Ugotowany makaron, ugotowaną dynię, prażone pestki dyni i podsmażone cebule mieszamy i polewamy sosem czosnkowym.
7. Ozdabiamy listkami mięty.


Gofry dyniowe z bananem

Przepis na jesienne gofry z dyni!

Składniki na gofry dyniowe:
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 2/3 szklanki rzadkiego purée dyniowego (lub więcej, do odpowiedniej konsystencji),
• jajo,
• łyżeczka cukru,
• łyżka oleju.

Składniki dokładnie wymieszać w misce. Smażyć gofry na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
Gofry wymagają odrobinę dłuższego pieczenia, ale dzięki temu są chrupiące.


Dyniowe bułeczki

Składniki na 10 sztuk:
• 360 g mąki pszennej chlebowej
• 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
• 125 ml (pół szklanki) mleka
• 1 jajko
• 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
• 125 g puree z dyni
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
Ponadto:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie - lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianą ściereczką, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie posmarować jajkiem i wypiekać w temperaturze 190 st. C przez ok 20 min.


Dyniowe risotto

składniki
• 5 łyżek masła, oliwy lub oleju do smażenia
• 2 cebule
• 600 g posiekanej w kostkę dyni
• 2 papryki
• 300 g ryżu do risotto
• 1 l bulionu warzywnego
• 10 łyżek startego parmezanu
• Sól pieprz zioła prowansalskie
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• Zielona pietruszka
• 3 łodygi selera naciowego

Ryż podsmażyć na złoty kolor a następnie zalać bulionem i gotować aż będzie lekko twardy. Cebulę pokroić, podsmażyć, następnie dodać pokrojoną paprykę oraz seler i znów lekko podsmażyć z przyprawami. Oddzielnie podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę dynię i oddzielnie kurczaka z solą i przyprawami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać ser i posypać zieloną pietruszką.


Sałatka z dyni

Składniki
• 15 plastrów dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
• 10 łyżek kaszy kus kus
• 1 opakowanie rukoli
• słoik suszonych pomidorów
• 200 g ostrego żółtego sera
• 2 garście pestek dyni
• kilka łyżek oleju roślinnego
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na sos
• słodka musztarda
• sok z 1 cytryny
• kilka łyżeczek miodu
• 8 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju

1. Plastry dyni skrop olejem, posól, posyp pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Kaszę zalej wrzątkiem wg przepisu
3. Pomidory pokrój w plastry. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
4. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
5. Na talerzach ułóż rukolę, plastry dyni, pomidory i kaszę
6. Skrop wszystko dressingiem. Na wierzchu rozkrusz ser i posyp sałatkę pestkami dyni.


Zupa krem z dyni

1 średniej wielkości dynia
olej rzepakowy
2 łyżki masła
2 cebule
kawałek imbiru świeżego
sól, pieprz
1 cytryna
3 l wywaru jarsko-mięsnego lub tylko jarskiego
20 dag pestek z dyni

Dynię oraz cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć na złoty kolor cebulę a następnie dodać dynię, pokrojony imbir oraz sól. Dynię dusić do miękkości następnie dodać do wywaru i dokładnie blenderować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.


Oreo - ginalny de - ser, dokręcony truskawką i chia

deser

Składniki:

400 g sera twarogowego do sernika
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/2 opakowania cukru waniliowego
170 g ciasteczek Oreo
3 łyżki masła
250 g świeżych truskawek
1 łyżka cukru
3 łyżeczki szałwii hiszpańskiej (chia)

Do podania:

kwiaty jadalne (bratek)
liście szałwii

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Przygotuj 4 słoiki o pojemności ok. 400 ml każdy oraz formę 33x23 cm.
Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub włóż do woreczka i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Masło rozpuść i wlej do ciasteczek, wymieszaj, żeby powstały mokre okruchy.
Twaróg włóż do dużej miski, dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj jajka, cukier waniliowy, oraz olejek, wymieszaj.
Na spód słoików nałóż rozdrobnione ciasteczka i ubij lekko. Wlej na to masę serową do 2/3 wysokości słoika. Słoiki z sernikiem ustaw w formie. Zagotuj wodę i wlej do formy, do 1/2 wysokości. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.
Po tym czasie wyjmij formę ze słoikami z piekarnika i wystudź. Słoiki wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 2 godziny.
Truskawki zblenduj z cukrem oraz szałwią hiszpańską. Ozdób bratkami i szałwią.

 


Deser czekoladowy z truskawkami

Składniki:

- 300 g truskawek,
- 30 g cukru pudru,
- 10 g żelatyny,
- 30 g wody,
- 200 g kremówki 30%,
- 2 żółtka,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po czym delikatnie ją podgrzewamy i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z gotową żelatyną. Tak powstałą masę truskawkową rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy również żółtka, do których dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec masę łączymy z ubitą śmietaną. Gotowy mus rozlewamy na truskawki i odkładamy do lodówki jeszcze na ok. 30 minut. Przed podaniem deser posypujemy słodkim kakao.


Pierniczki drobne

Z tego przepisu cały miesiąc wypiekaliśmy:
Lukier to 1 białko + 1 szkl cukru pudru. Ucierać do białości.

Pierniczki drobne
Surowce:
0,50 kg mąka
0,30 kg miód
0,10 kg cukier
0,06 kg margaryna
0,02 kg cukier na karmel
2 szt. Jaja
0,01 soda
0,01 przyprawa do pierników
0,02 tłuszcz do formy

Technika wykonania:
Sporządzić karmel, dodać 4-5 łyżek wody i zagotować. Miód i cukier zagotować, dodać przyprawy, ostudzić. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę, dodać roztopiony tłuszcz, miód, jaja, karmel, zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać pierniczki. Blachę wysmarować tłuszczem, układać pierniczki co 2 cm. Piec ok. 20 min, gotowe wykańczać lukrem.
Polecają uczniowie klas gastronomicznych.


Naleśniki z karmelizowanymi pomarańczami

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
– sok pomarańczowy – 200 ml
– mleko – 200 ml
– roztopione masło – 2 łyżki
– jajko – 2 szt.
– mąka – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
– pomarańcze – 2 szt.
– masło – 2 łyżki
– cukier brązowy – 3 łyżki
SOS:
– sok pomarańczowy – 150 ml
– cukier – 150 g
– masło – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia.
Po tym czasie smażymy średniej wielkości naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Na patelni rozgrzewamy masło i rozpuszczamy w nim cukier.
Dodajemy obrane i pokrojone w plastry pomarańcze.
Chwilkę razem karmelizujemy.
SOS:
Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier.
Podgrzewamy aż zgęstnieje.
Dodajemy masło.
CAŁOŚĆ :
Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki.
Polewamy gorącym sosem.
Zajadamy od razu!


Płonąca rapsodia

rapsodia

Składniki:
Ciasto:
• 8 dag mąki
• 2 jajka
• Łyżka stopionego masła
• Łyżeczka cukru pudru
• Szklanka mleka
• Olej do smażenia
• Szczypta soli
Farsz:
• 6 bananów
• 10 dag masła
• Szklanka cukru
• 2 kieliszki rumu/whisky
Dekoracja:
• Tabliczka czekolady mlecznej
• Kieliszek rumu/whisky
• Kilka łyżek śmietanki 30%
• Kilka listków mięty

Etapy przygotowania:
Ciasto : Wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
Farsz : Cukier skarmelizować z dodatkiem masła. Banany obrać, obsmażyć na małym ogniu. Gdy banany się zrumienią, zalać je alkoholem i podpalić. Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem.
Dekoracja : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po roztopieniu wlać alkohol i dokładnie wymieszać. Pozostały karmel z patelni przelać przez drobne sitko po czym pozostały sos podgrzewać na małym ogniu dodając śmietankę i dokładnie mieszając.
Podanie : Naleśniki przekroić na poł i do środka wlać sos czekoladowy. Ułożyć naleśniki na talerzu polewając sosem karmelowym oraz czekoladowym. Udekorować listkami mięty.

 

 


 

Tarta z czekoladą i bananami

tarta

Składniki:
Spód:
220 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
szczypta soli

KREM :
300 g deserowej czekolady (amelia)
180 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo :
4 Banany

Sposób przygotowania :
Przygotować formę na tartę o średnicy 27-28cm
Spód : Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić do temperatury pokojowej. Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (około 7 minut). Następnie dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki się połączą w większe kawałki. Połączyć je w kule, rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie podziurkować wielokrotnie widelcem.  Wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190C (góra i dół bez termoobiegu).
Krem: do garnka wlać 4 łyżki wody i włożyć połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż czekolada będzie w połowie roztopiona. Wlać śmietankę i nie przerywając mieszania do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na cieście plasterki bananów i zalać kremem czekoladowym. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 nim.  Wyjąć i wystudzić przez około 2 godziny.
Smacznego!!
Piotr Pańczuk klasa III TŻ

 

 


 

Mufiny dyniowo-czekoladowe

mufiny

Składniki:
- mąka graham 1,5 szklanki
- płatki owsiane górskie 1 szklanka
- suszone daktyle (garść, może być żurawina, rodzynki)
- dynia 1,5 drobno pokrojonej lub startej na tarce)
- 2-3 jajka
- mleko 1/4 szklanki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon, imbir do smaku

 

Wykonanie: Dynie blendujemy, mieszamy ze sobą suche produkty. W drugiej misce mieszamy żółtko, olej i mleko (z białek ubić pianę). Mieszamy składniki dodajemy kawałki czekolady i dyni, pieczemy (190C przez 25 min.)

 

 


 

Ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 20 dag słonecznika
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Wszystko wymieszać. Formować kulkę, lekko spłaszczyć. Piec w 200C przez 15-20 min.

 


 

Ciasto dietetyczne (listopad 2015)

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (listopad 2015)

Danie Miesiąca (październik 2015)

Kostka Alpejska (październik 2015)

 

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

nabor logo 2018

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

Gościmy

Odwiedza nas 72 gości oraz 0 użytkowników.

PARTNERZY

sklepys

nafta

jagusiakopaczwolczanski

 kieltyka logo

cukiernia ania

m pelczarmaestro

delikatesy z natury

cech

irz logo

dawid nastal

mary kay

malgorzata reich

laura

samborska

kosiek

katrin