Szkolny Kącik Kulinarny
REKRUTACJA

Szkolny Kącik Kulinarny

Szkolny Kącik Kulinarny

Witamy w Szkolnym Kąciku Kulinarnym!

 

Przepisy:

Jabłecznik z kruszonką orzechową

Składniki na ciasto:
• 30 dag mąki,
• 15 dag masła,
• 4 żółtka ,
• 2 łyżki cukru pudru,
• otarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem, na koniec zagnieść ciasto rękami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Składniki nadzienie:
• 1 kg jabłek,
• 10 dag cukru,
• 1 cytryna,
• 1 mała puszka ananasów
Wykonanie:
Ananasy odcedzić z syropu, pokroić na małe kawałki. Pół szklanki syropu wlać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować przez 5 min. Jabłka obrać, pokroić w kostkę (1cm*1cm) i wrzucić do syropu, smażyć przez 5-10 min., delikatnie mieszając, aż będą miękkie (nie mogą się rozgotować), tak usmażone jabłka wymieszać z ananasami.

Orzechowa kruszonka:
• 20 dag orzechów włoskich,
• 5 dag płatków owsianych,
• 2 łyżki pokruszonych herbatników,
• 10 dag masła,
• 10 dag cukru
Wykonanie:
Masło rozgrzać w rondelku. Wsypać do niego płatki owsiane, pokruszone herbatniki, posiekane orzechy oraz cukier, wszystko smażyć 5 min. na średnim ogniu, pod koniec dodać aromat waniliowy.

Wykonanie jabłecznika:
Ciasto rozwałkować do formy wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 220° C, na podpieczone ciasto wysypać 1/3 kruszonki, wyłożyć nadzienie jabłkowe, ananasowe i posypać resztą kruszonki, piec w 180° C przez 30 min.


Ciasto "Milky Way"

milky way

SUROWCE (upiec 2 biszkopty z 4 jaj):

4 jaja
Szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą, delikatnie mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

SUROWCE NA MASĘ:
szklana cukru
40 dag masła
3/4 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
3,5 szklanki mleka w proszku

WYKONANIE:
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać zimne mleko i mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę. Masą przełożyć biszkopty. Można zostawić trochę masy na wierzch i boki ciasta.


Carbonara dyniowa

carbonara


Składniki
2 porcje
• 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
• 2 łyżki oliwy
• 125 g boczku
• 2 ząbki czosnku
• 300 g dyni
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1/2 szklanki startego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

Przygotowanie
• Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
• Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.
• Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
• W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.


Sałatka z dynią i pełnoziarnistym makaronem

dyniowe


• 200 g dyni,
• 200 g makaronu drobnego z pełnego ziarna,
• 100 g pestek z dyni,
• 3 łyżki masła klarowanego lub oleju,
• sól,
• 2 cebule,
• listki mięty,
• 2 łyżki śmietany,
• 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i dodajemy pestki dyni. Solimy i mieszamy podprażając je.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną.
6. Ugotowany makaron, ugotowaną dynię, prażone pestki dyni i podsmażone cebule mieszamy i polewamy sosem czosnkowym.
7. Ozdabiamy listkami mięty.


Gofry dyniowe z bananem

Przepis na jesienne gofry z dyni!

Składniki na gofry dyniowe:
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 2/3 szklanki rzadkiego purée dyniowego (lub więcej, do odpowiedniej konsystencji),
• jajo,
• łyżeczka cukru,
• łyżka oleju.

Składniki dokładnie wymieszać w misce. Smażyć gofry na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
Gofry wymagają odrobinę dłuższego pieczenia, ale dzięki temu są chrupiące.


Dyniowe bułeczki

Składniki na 10 sztuk:
• 360 g mąki pszennej chlebowej
• 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
• 125 ml (pół szklanki) mleka
• 1 jajko
• 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
• 125 g puree z dyni
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
Ponadto:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie - lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianą ściereczką, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie posmarować jajkiem i wypiekać w temperaturze 190 st. C przez ok 20 min.


Dyniowe risotto

składniki
• 5 łyżek masła, oliwy lub oleju do smażenia
• 2 cebule
• 600 g posiekanej w kostkę dyni
• 2 papryki
• 300 g ryżu do risotto
• 1 l bulionu warzywnego
• 10 łyżek startego parmezanu
• Sól pieprz zioła prowansalskie
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• Zielona pietruszka
• 3 łodygi selera naciowego

Ryż podsmażyć na złoty kolor a następnie zalać bulionem i gotować aż będzie lekko twardy. Cebulę pokroić, podsmażyć, następnie dodać pokrojoną paprykę oraz seler i znów lekko podsmażyć z przyprawami. Oddzielnie podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę dynię i oddzielnie kurczaka z solą i przyprawami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać ser i posypać zieloną pietruszką.


Sałatka z dyni

Składniki
• 15 plastrów dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
• 10 łyżek kaszy kus kus
• 1 opakowanie rukoli
• słoik suszonych pomidorów
• 200 g ostrego żółtego sera
• 2 garście pestek dyni
• kilka łyżek oleju roślinnego
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na sos
• słodka musztarda
• sok z 1 cytryny
• kilka łyżeczek miodu
• 8 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju

1. Plastry dyni skrop olejem, posól, posyp pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Kaszę zalej wrzątkiem wg przepisu
3. Pomidory pokrój w plastry. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
4. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
5. Na talerzach ułóż rukolę, plastry dyni, pomidory i kaszę
6. Skrop wszystko dressingiem. Na wierzchu rozkrusz ser i posyp sałatkę pestkami dyni.


Zupa krem z dyni

1 średniej wielkości dynia
olej rzepakowy
2 łyżki masła
2 cebule
kawałek imbiru świeżego
sól, pieprz
1 cytryna
3 l wywaru jarsko-mięsnego lub tylko jarskiego
20 dag pestek z dyni

Dynię oraz cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć na złoty kolor cebulę a następnie dodać dynię, pokrojony imbir oraz sól. Dynię dusić do miękkości następnie dodać do wywaru i dokładnie blenderować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.


Oreo - ginalny de - ser, dokręcony truskawką i chia

deser

Składniki:

400 g sera twarogowego do sernika
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/2 opakowania cukru waniliowego
170 g ciasteczek Oreo
3 łyżki masła
250 g świeżych truskawek
1 łyżka cukru
3 łyżeczki szałwii hiszpańskiej (chia)

Do podania:

kwiaty jadalne (bratek)
liście szałwii

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Przygotuj 4 słoiki o pojemności ok. 400 ml każdy oraz formę 33x23 cm.
Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub włóż do woreczka i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Masło rozpuść i wlej do ciasteczek, wymieszaj, żeby powstały mokre okruchy.
Twaróg włóż do dużej miski, dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj jajka, cukier waniliowy, oraz olejek, wymieszaj.
Na spód słoików nałóż rozdrobnione ciasteczka i ubij lekko. Wlej na to masę serową do 2/3 wysokości słoika. Słoiki z sernikiem ustaw w formie. Zagotuj wodę i wlej do formy, do 1/2 wysokości. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.
Po tym czasie wyjmij formę ze słoikami z piekarnika i wystudź. Słoiki wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 2 godziny.
Truskawki zblenduj z cukrem oraz szałwią hiszpańską. Ozdób bratkami i szałwią.

 


Deser czekoladowy z truskawkami

Składniki:

- 300 g truskawek,
- 30 g cukru pudru,
- 10 g żelatyny,
- 30 g wody,
- 200 g kremówki 30%,
- 2 żółtka,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po czym delikatnie ją podgrzewamy i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z gotową żelatyną. Tak powstałą masę truskawkową rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy również żółtka, do których dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec masę łączymy z ubitą śmietaną. Gotowy mus rozlewamy na truskawki i odkładamy do lodówki jeszcze na ok. 30 minut. Przed podaniem deser posypujemy słodkim kakao.


Pierniczki drobne

Z tego przepisu cały miesiąc wypiekaliśmy:
Lukier to 1 białko + 1 szkl cukru pudru. Ucierać do białości.

Pierniczki drobne
Surowce:
0,50 kg mąka
0,30 kg miód
0,10 kg cukier
0,06 kg margaryna
0,02 kg cukier na karmel
2 szt. Jaja
0,01 soda
0,01 przyprawa do pierników
0,02 tłuszcz do formy

Technika wykonania:
Sporządzić karmel, dodać 4-5 łyżek wody i zagotować. Miód i cukier zagotować, dodać przyprawy, ostudzić. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę, dodać roztopiony tłuszcz, miód, jaja, karmel, zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać pierniczki. Blachę wysmarować tłuszczem, układać pierniczki co 2 cm. Piec ok. 20 min, gotowe wykańczać lukrem.
Polecają uczniowie klas gastronomicznych.


Naleśniki z karmelizowanymi pomarańczami

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
– sok pomarańczowy – 200 ml
– mleko – 200 ml
– roztopione masło – 2 łyżki
– jajko – 2 szt.
– mąka – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
– pomarańcze – 2 szt.
– masło – 2 łyżki
– cukier brązowy – 3 łyżki
SOS:
– sok pomarańczowy – 150 ml
– cukier – 150 g
– masło – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia.
Po tym czasie smażymy średniej wielkości naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Na patelni rozgrzewamy masło i rozpuszczamy w nim cukier.
Dodajemy obrane i pokrojone w plastry pomarańcze.
Chwilkę razem karmelizujemy.
SOS:
Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier.
Podgrzewamy aż zgęstnieje.
Dodajemy masło.
CAŁOŚĆ :
Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki.
Polewamy gorącym sosem.
Zajadamy od razu!


Płonąca rapsodia

rapsodia

Składniki:
Ciasto:
• 8 dag mąki
• 2 jajka
• Łyżka stopionego masła
• Łyżeczka cukru pudru
• Szklanka mleka
• Olej do smażenia
• Szczypta soli
Farsz:
• 6 bananów
• 10 dag masła
• Szklanka cukru
• 2 kieliszki rumu/whisky
Dekoracja:
• Tabliczka czekolady mlecznej
• Kieliszek rumu/whisky
• Kilka łyżek śmietanki 30%
• Kilka listków mięty

Etapy przygotowania:
Ciasto : Wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
Farsz : Cukier skarmelizować z dodatkiem masła. Banany obrać, obsmażyć na małym ogniu. Gdy banany się zrumienią, zalać je alkoholem i podpalić. Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem.
Dekoracja : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po roztopieniu wlać alkohol i dokładnie wymieszać. Pozostały karmel z patelni przelać przez drobne sitko po czym pozostały sos podgrzewać na małym ogniu dodając śmietankę i dokładnie mieszając.
Podanie : Naleśniki przekroić na poł i do środka wlać sos czekoladowy. Ułożyć naleśniki na talerzu polewając sosem karmelowym oraz czekoladowym. Udekorować listkami mięty.

 

 


 

Tarta z czekoladą i bananami

tarta

Składniki:
Spód:
220 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
szczypta soli

KREM :
300 g deserowej czekolady (amelia)
180 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo :
4 Banany

Sposób przygotowania :
Przygotować formę na tartę o średnicy 27-28cm
Spód : Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić do temperatury pokojowej. Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (około 7 minut). Następnie dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki się połączą w większe kawałki. Połączyć je w kule, rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie podziurkować wielokrotnie widelcem.  Wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190C (góra i dół bez termoobiegu).
Krem: do garnka wlać 4 łyżki wody i włożyć połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż czekolada będzie w połowie roztopiona. Wlać śmietankę i nie przerywając mieszania do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na cieście plasterki bananów i zalać kremem czekoladowym. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 nim.  Wyjąć i wystudzić przez około 2 godziny.
Smacznego!!
Piotr Pańczuk klasa III TŻ

 

 


 

Mufiny dyniowo-czekoladowe

mufiny

Składniki:
- mąka graham 1,5 szklanki
- płatki owsiane górskie 1 szklanka
- suszone daktyle (garść, może być żurawina, rodzynki)
- dynia 1,5 drobno pokrojonej lub startej na tarce)
- 2-3 jajka
- mleko 1/4 szklanki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon, imbir do smaku

 

Wykonanie: Dynie blendujemy, mieszamy ze sobą suche produkty. W drugiej misce mieszamy żółtko, olej i mleko (z białek ubić pianę). Mieszamy składniki dodajemy kawałki czekolady i dyni, pieczemy (190C przez 25 min.)

 

 


 

Ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 20 dag słonecznika
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Wszystko wymieszać. Formować kulkę, lekko spłaszczyć. Piec w 200C przez 15-20 min.

 


 

Ciasto dietetyczne (listopad 2015)

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (listopad 2015)

Danie Miesiąca (październik 2015)

Kostka Alpejska (październik 2015)

 

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

nabor logo 2017

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

Gościmy

Odwiedza nas 53 gości oraz 0 użytkowników.