Rok Szkolny 2014/2015
OFERTA   NA   ROK   2019/2020
Dzień Otwarty
„Pierwsze kroki w zawodzie”
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup
Przy deserze o Niepodległej
Konkurs kelnerski
XVII Wojewódzki Turniej Fryzjerski

Rok Szkolny 2014/2015

Międzynarodowy Dzień Zupy Pomidorowej

pomidorowaUczniowie kl. II K/W i kl. III K/W postanowili uczcić, obchodzone 10 maja, święto zupy pomidorowej, bez której nikt nie wyobraża sobie naszego polskiego obiadu. W związku z tym zaplanowali i zorganizowali Szkolne Święto Zupy Pomidorowej, którego celem było nie tylko propagowanie mało znanych sposobów przyrządzania tego dania obiadowego, ale także poszerzenie wiedzy uczniów na temat walorów zdrowotnych i smakowych owoców pomidora.

Od samego rana z pracowni na parterze rozchodziły się intrygujące i smakowite zapachy pomidorów, bazylii i czosnku. W prawdzie uczniowie naszej szkoły przyzwyczajeni są do tego zjawiska, ale w tym dniu unoszące się w szkolnych korytarzach wonie były jakieś inne, bardziej intensywne. Zagadka zapachowa została rozwiązana, gdy cała społeczność szkolna została zaproszona na prelekcję i degustację. Uczniowie, uczący się w drugiej i trzeciej klasie zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz, przygotowywali oprócz tradycyjnych zup pomidorowych z ryżem, lanymi kluskami czy makaronem, także zupy hiszpańskie. Gdy już wszystko zostało dopięte na ostatni guzik, organizatorzy i zaproszeni goście udali się na prelekcję na temat budowy, składu chemicznego oraz różnych ciekawostek na temat pomidorów, którą przygotowała pani Wioletta Lenik. Po wysłuchaniu interesującego wykładu, uczestnicy mogli zająć się degustacją różnych rodzajów zup i rozkoszować nieznanymi, nietypowymi, zupełnie nowymi smakami. Zachwytom i pochwałom wyrażanym przez degustujących nie było końca. Zaś uczniowie częstujący przygotowanymi własnoręcznie potrawami byli bardzo dumni z tego, że udało się im zorganizować tak wspaniałe obchody Święta Zupy Pomidorowej. Wszyscy mają nadzieję, że wejdą one na stałe do kalendarza imprez szkolnych. Nad przygotowaniami, pracą i przebiegiem imprezy czuwały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: pani Agnieszka Gonet, pani Halina Szpiłyk oraz pani Anna Kustroń.

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA 2019/20

branzowa2019

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

Gościmy

Odwiedza nas 94 gości oraz 0 użytkowników.