Szesnastu uczniów krośnieńskiego ZSP Nr 2 odbyło na przełomie marca i kwietnia (30.03 - 13.04.2014 r.) dwutygodniowe staże we Francji w ramach projektu pt.”Międzynarodowe przygotowanie zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”. Była to pierwsza grupa biorąca udział w tegorocznych stażach (grupa druga będzie uczestniczyć w zajęciach na Słowacji na przełomie maja i czerwca br).
Wymieniony powyżej projekt realizowany jest przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci, będącego częścią programu Uczenie się przez całe życie. Jest on skierowany do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kształcących się w zawodach: cukiernik, kucharz, piekarz, fryzjer oraz uczniów Technikum – kształcących się w zawodach: technik usług fryzjerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji usług gastronomicznych.
Program Leonardo da Vinci wspiera działania w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego; promuje mobilność pracowników na europejskim rynku pracy oraz wdraża innowacyjne rozwiązania edukacyjne dla podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Ma również na celu zwiększanie przejrzystości i uznawalności kwalifikacji zawodowych w krajach europejskich.
Głównym celem realizowanego projektu jest przede wszystkim integracja młodzieży poprzez wspólne działania w kierunku wymiany zawodowej (odbycie uczniowskich staży), kulturalnej (poznanie kultury regionu) oraz działań w zakresie edukacji językowej (poznanie języka partnera, ze szczególnym uwzględnieniem terminologii branżowej).
Realizacja projektu w ZSP Nr 2 rozpoczęła się od dziewięćdziesięciogodzinnego kursu z języka francuskiego oraz dwudziestogodzinnego kursu z przygotowania kulturalno-pedagogicznego.
We Francji uczniowie odbywali staże w czterech Centrach Szkolenia Uczniów Zawodu (CFA - Centre de Formation d'Apprentis). Były to: CFA Henri Martin w Lezignan-Corbier, CFA Henry Giral w Mende, CFA w Nimes i CFA w Perpignan. W ramach realizowanych staży młodzi adepci rzemieślnictwa mieli możliwość powiązania wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi. Sporządzali potrawy (m.in. ratatouille), napoje oraz wyroby piekarskie (np. bagietki, fugass) i cukiernicze (ciasto kruche, krem patissiere i waniliowy, ciasto parzone, krem migdałowy, ozdoby z marcepanu, ciasto Paris-brest) typowe dla kuchni francuskiej. Zajęcia podczas stażu kształciły także umiejętność planowania wykonywanych czynności. Stażyści w ciągu dwóch tygodni mogli również poznać specyfikę działania oraz funkcjonowania francuskich przedsiębiorstw branży gastronomicznej, cukierniczej i piekarniczej.
W stażach poza grupą cukierników, piekarzy i kucharzy, uczestniczyło również dwóch fryzjerów, którzy mieli możliwość zapoznania się ze specyfika funkcjonowania i działania francuskich zakładów fryzjerskich oraz poznania nowych metod i technik fryzjerskich (upinanie koków tzw. bananów z elementami warkoczy, nauka wyplatania różnego typu warkoczy i plecionek, nawijanie loków, modelowanie i strzyżenie włosów, strzyżenie brody).
Staże zagraniczne to nie tylko zdobywanie nowych umiejętności zawodowych, ale także poznanie kultury, historii i walorów przyrodniczych regionu. Popołudnia oraz weekendy przeznaczone były głównie na zwiedzanie. Uczniowie mogli podziwiać m.in.: Carcassonne,
produkcję serów w Roquefort, wiadukt w Millau, Grotte de Dargilan w Ave Armand, dziewięć śluz w Beziers, zabytki Nimes, Akwedukt Pont du Gard, zakład produkcji wina w Limoux, hodowlę owoców morza w Bouzigues.
Udział w projekcie umożliwił ponadto uczniom zdobycie dodatkowych umiejętności interpersonalnych, a także nowych doświadczeń osobistych.
Po odbyciu staży uczniowie otrzymają certyfikaty oraz dokumenty „Europass Mobilność”, poświadczające nabyte kompetencje i umiejętności. Dokumenty te, są dla uczniów dodatkowym atutem podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą.
Zdjęcia znajdują się na stronie flickr.com
Szanowni Państwo,
Zapraszamy uczniów Państwa szkoły do udziału w VII edycji ogólnopolskiego konkursu językowego na kartkę z pamiętnika.
Konkurs obejmuje trzy języki: angielski (Day by Day), niemiecki (Tag für Tag) oraz hiszpański (Día a Día) i jest rozgrywany w kategorii gimnazjum i liceum (kategoria ta obejmuje wszystkie szkoły ponadgimnazjalne). Prace konkursowe można przesyłać do 31 marca. Szkoły mogą rejestrować się do 31.01.2014.
Za uczestnictwo w konkursie nie są pobierane żadne opłaty, natomiast nagrodami są atrakcyjne wyjazdy na intensywne kursy językowe za granicę do Anglii, na Maltę, do Niemiec oraz Hiszpanii.
Szczegółowe informacje, prace z poprzednich lat i regulamin konkursu można znaleźć na stronach konkursowych:
Day by Day Tag für Tag Día a Día
W załączniku przesyłamy plakat konkursowy oraz formularz zgłoszenia szkoły do konkursu. Będziemy wdzięczni za udostępnienie informacji o konkursie nauczycielom języków obcych oraz wszystkim zainteresowanym uczniom.
Dodatkowe informacje można uzyskać pisząc na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Z poważaniem,
Zespół SJO GLOSSA
Już wkrótce odbędzie się Turniej o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie CUKIERNIK!!!
UWAGA: TERMIN Z 9 KWIETNIA ZMIENIŁ SIĘ NA 24 KWIETNIA 2014 R. !!!
Już wkrótce odbędzie się Turniej o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie FRYZJER!!!
PROJEKT: Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
www.efs.gov.pl
http://nimesmasdemingue.blogs.midilibre.com/archive/2013/04/17/des-apprentis-polonais-mettent-la-main-a-la-pate-midi-libre.html
http://www.krosno.pl/pl/aktualnosci/art2424,uczniowie-zsp-nr-2-na-stazu-zawodowym-we-francji.html
http://www.krosnocity.pl/wiadomoci/krosno/uczniowie-zsp2-na-stazu-we-francji.html
http://portal-krosno.pl/wiadomosci/0/28134/o%C5%9Bwiata%20i%20nauka/uczniowie-zsp-nr-2-na-stazu-zawodowym-we-francji
http://www.lindependant.fr/2013/05/06/echange-avec-des-apprentis-polonais,1752030.php
http://www.krosno24.pl/informacje.php3?id=6636
http://www.krosnocity.pl/wiadomoci/krosno/co-laczy-francje-i-slimaki-praktyki-uczniow-zsp2.html
http://www.krosno.pl/pl/aktualnosci/art2604,uczniowie-zsp-2-odbyli-staz-we-francji.html
WAŻNE: Strona wykorzystuje pliki cookie! Więcej informacji dotyczących "ciasteczek" mogą Państwo znaleźć >>>TUTAJ<<<
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 75 gości oraz 0 użytkowników.