Aktualności
Covid-19
Dzień Otwarty
„Pierwsze kroki w zawodzie”
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup
Przy deserze o Niepodległej

Administrator iDziennika



	

Rok Szkolny 2014/2015

Staże we Francji!

Szesnastu uczniów krośnieńskiego ZSP Nr 2 odbyło na przełomie marca i kwietnia (30.03 - 13.04.2014 r.) dwutygodniowe staże we Francji w ramach projektu pt.”Międzynarodowe przygotowanie zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”. Była to pierwsza grupa biorąca udział w tegorocznych stażach (grupa druga będzie uczestniczyć w zajęciach na Słowacji na przełomie maja i czerwca br).

Wymieniony powyżej projekt realizowany jest przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci, będącego częścią programu Uczenie się przez całe życie. Jest on skierowany do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kształcących się w zawodach: cukiernik, kucharz, piekarz, fryzjer oraz uczniów Technikum – kształcących się w zawodach: technik usług fryzjerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji usług gastronomicznych.

Program Leonardo da Vinci wspiera działania w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego; promuje mobilność pracowników na europejskim rynku pracy oraz wdraża innowacyjne rozwiązania edukacyjne dla podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Ma również na celu zwiększanie przejrzystości i uznawalności kwalifikacji zawodowych w krajach europejskich.

Głównym celem realizowanego projektu jest przede wszystkim integracja młodzieży poprzez wspólne działania w kierunku wymiany zawodowej (odbycie uczniowskich staży), kulturalnej (poznanie kultury regionu) oraz działań w zakresie edukacji językowej (poznanie języka partnera, ze szczególnym uwzględnieniem terminologii branżowej).

Realizacja projektu w ZSP Nr 2 rozpoczęła się od dziewięćdziesięciogodzinnego kursu z języka francuskiego oraz dwudziestogodzinnego kursu z przygotowania kulturalno-pedagogicznego.

We Francji uczniowie odbywali staże w czterech Centrach Szkolenia Uczniów Zawodu (CFA - Centre de Formation d'Apprentis). Były to: CFA Henri Martin w Lezignan-Corbier, CFA Henry Giral w Mende, CFA w Nimes i CFA w Perpignan. W ramach realizowanych staży młodzi adepci rzemieślnictwa mieli możliwość powiązania wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi. Sporządzali potrawy (m.in. ratatouille), napoje oraz wyroby piekarskie (np. bagietki, fugass)  i cukiernicze (ciasto kruche, krem patissiere i waniliowy, ciasto parzone, krem migdałowy, ozdoby z marcepanu, ciasto Paris-brest) typowe dla kuchni francuskiej. Zajęcia podczas stażu kształciły także umiejętność planowania wykonywanych czynności. Stażyści w ciągu dwóch tygodni mogli również poznać specyfikę działania oraz funkcjonowania francuskich przedsiębiorstw branży gastronomicznej, cukierniczej i piekarniczej.

W stażach poza grupą cukierników, piekarzy i kucharzy, uczestniczyło również dwóch fryzjerów, którzy mieli możliwość zapoznania się ze specyfika funkcjonowania i działania francuskich zakładów fryzjerskich oraz poznania nowych metod i technik fryzjerskich (upinanie koków tzw. bananów z elementami warkoczy, nauka wyplatania różnego typu warkoczy i plecionek, nawijanie loków, modelowanie i strzyżenie włosów, strzyżenie brody).

Staże zagraniczne to nie tylko zdobywanie nowych umiejętności zawodowych, ale także poznanie kultury, historii i walorów przyrodniczych regionu. Popołudnia oraz weekendy przeznaczone były głównie na zwiedzanie. Uczniowie mogli podziwiać m.in.:   Carcassonne,

produkcję serów w Roquefort, wiadukt w Millau, Grotte de Dargilan w Ave Armand, dziewięć śluz w Beziers,  zabytki Nimes, Akwedukt Pont du Gard, zakład produkcji wina w Limoux, hodowlę owoców morza w Bouzigues.

Udział w projekcie umożliwił ponadto uczniom zdobycie dodatkowych umiejętności interpersonalnych, a także nowych doświadczeń osobistych.

Po odbyciu staży uczniowie otrzymają certyfikaty oraz dokumenty „Europass Mobilność”, poświadczające nabyte kompetencje i umiejętności. Dokumenty te, są dla uczniów dodatkowym atutem podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą.

Zdjęcia znajdują się na stronie flickr.com

Konkurs Językowy

Szanowni Państwo,
Zapraszamy uczniów Państwa szkoły do udziału w VII edycji ogólnopolskiego konkursu językowego na kartkę z pamiętnika.

Konkurs obejmuje trzy języki: angielski (Day by Day), niemiecki (Tag für Tag) oraz hiszpański (Día a Día) i jest rozgrywany w kategorii gimnazjum i liceum (kategoria ta obejmuje wszystkie szkoły ponadgimnazjalne). Prace konkursowe można przesyłać do 31 marca. Szkoły mogą rejestrować się do 31.01.2014.

Za uczestnictwo w konkursie nie są pobierane żadne opłaty, natomiast nagrodami są atrakcyjne wyjazdy na intensywne kursy językowe za granicę do Anglii, na Maltę, do Niemiec oraz Hiszpanii.

Szczegółowe informacje, prace z poprzednich lat i regulamin konkursu można znaleźć na stronach konkursowych:


Day by Day Tag für Tag Día a Día


W załączniku przesyłamy plakat konkursowy oraz formularz zgłoszenia szkoły do konkursu. Będziemy wdzięczni za udostępnienie informacji o konkursie nauczycielom języków obcych oraz wszystkim zainteresowanym uczniom.

Dodatkowe informacje można uzyskać pisząc na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Z poważaniem,
Zespół SJO GLOSSA

Najlepszy Uczeń w Zawodzie CUKIERNIK - etap Wojewódzki

Już wkrótce odbędzie się Turniej o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie CUKIERNIK!!!

>>>Regulamin<<<

Najlepszy Uczeń w Zawodzie FRYZJER - etap Wojewódzki

UWAGA: TERMIN Z 9 KWIETNIA ZMIENIŁ SIĘ NA 24 KWIETNIA 2014 R. !!!

Już wkrótce odbędzie się Turniej o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie FRYZJER!!!

>>>Regulamin<<<

 

 

 


Nowe doświadczenia zawodowe na stażu we Francji

Pliki Cookie

WAŻNE: Strona wykorzystuje pliki cookie! Więcej informacji dotyczących "ciasteczek" mogą Państwo znaleźć >>>TUTAJ<<<

ZSP2 - KOD QR

zsp2 qr

DLA RODZICA

Przyjęcia stron:

I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki

1) poniedziałek 12.00 – 14.00
2) czwartek 14.15 – 16.15

II. Wicedyrektor Agata Betlej

1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00


Dodatkowe dni wolne w roku szkolnym 2021/2022:

1. Technikum Nr 2:
12.XI.2021, 11.I.2022, 2.V.2022, 4 - 6. V.2022, 17.VI.2022, 21.VI.2022.

2. Branżowa Szkoła I stopnia Nr 2:
12.XI.2021, 11.I.2022, 2.V.2022, 4.V.2022, 17. VI.2022, 21.VI. 2022.


>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12


 >>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej

przekaz1procent

"SZPETNAR" W MEDIACH

pisza o nas

KLASA PATRONACKA

nafta

jagusia

PATRONAT NAUKOWY

pwsz w krosnieWSIiZwspia

PARTNERZY

splast

tarkett

aaglob

cellfast

petrogeo

iwonicz

ekrosno

szpital

Dziennik elektroniczny

>>> strona logowania

>>> Instrukcja logowania dla rodziców i uczniów

W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Platforma Moodle

moodle logo

wskazówki techniczne dla użytkowników

Projekty EFS

PARTNERZY

sklepy s

nafta

jagusiakopaczwolczanski

 kieltyka logo

cukiernia ania

m pelczarmaestro

delikatesy z natury

cech

irz logo

dawid nastal

mary kay

malgorzata reich

laura

samborska

kosiek

katrin

Odwiedza nas 34 gości oraz 0 użytkowników.