Aktualności
Covid-19
Dzień Otwarty
„Pierwsze kroki w zawodzie”
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup
Przy deserze o Niepodległej

Zajęcia laboratoryjne na PWSZ w Krośnie

pwsz laboratoium 2016W dniu 23 marca 2016 r. uczniowie z klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych odbywających się w pracowniach PWSZ w Krośnie.

Warsztaty praktyczne pt. „Zastosowanie smaku, zapachu, dotyku i węchu w ocenie towaroznawczej produktów” prowadziła pani dr inż. Jolanta Baran. Podczas zajęć uczniowie mieli możliwość w sposób doświadczalny sprawdzić wrażliwość własnych zmysłów smakowych, zapachowych i dotykowych. Poznali teorię percepcji zapachu oraz klasyfikację zapachów perfum. Dowiedzieli się także, co to są feromony, co oznacza powiedzenie „czerwona płachta na byka” oraz jakie są podstawowe rodzaje smaków.
Kolejne warsztaty na temat „Odkrywamy tajemnice ziarna” odbyły się w Laboratorium Oceny Jakości Produktów Pochodzenia Roślinnego. Uczniowie, kształcący się w zawodzie technik żywienia, aktywnie uczestniczyli w ćwiczeniach, wykonując oznaczenie liczby opadania mąki, określając jej przydatność do wypieku, ilość i jakość glutenu, szklistość i mączystość ziarna zbóż. Rozpoznawali ziarna różnych gatunków zbóż, kasz oraz uzyskiwanych z nich produktów. Powtórzyli wiadomości dotyczące typów mąk i ich zastosowań kulinarnych, właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Ponadto pozyskali informacje dotyczące glutenu, który wpływa na wartość odżywczą pieczywa. Wiedza na temat glutenu jest bardzo istotna dla uczniów - ekspertów żywienia, gdyż w przyszłości niejednokrotnie będą musieli wskazywać produkty, konsumentom stosujących dietę bezglutenową. Wykonując ćwiczenia pod nadzorem prowadzącej zajęcia pani mgr inż. Bernadetty Bienia, uczniowie wykazali się dużą sprawnością i precyzyjnością w zastosowaniu przyrządów pomiarowych takich jak: waga laboratoryjna, urządzenie do oznaczania wskaźnika sedymentacji, farinotom do określania szklistości pszenicy.
Zajęcia przebiegły w przyjaznej, naukowej atmosferze. Były inspiracją dla uczniów, którzy wkrótce będą musieli dokonać wyboru dotyczącego dalszej drogi kształcenia zawodowego.
Warsztaty we współpracy z kadrą naukową PWSZ w Krośnie zorganizowała nauczycielka biologii, pani Wioletta Lenik.

ZSP2 - KOD QR

zsp2 qr

DLA RODZICA

Przyjęcia stron:

I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki

1) poniedziałek 12.00 – 14.00
2) czwartek 14.15 – 16.15

II. Wicedyrektor Agata Betlej

1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00


Dodatkowe dni wolne w roku szkolnym 2021/2022:

1. Technikum Nr 2:
12.XI.2021, 11.I.2022, 2.V.2022, 4 - 6. V.2022, 17.VI.2022, 21.VI.2022.

2. Branżowa Szkoła I stopnia Nr 2:
12.XI.2021, 11.I.2022, 2.V.2022, 4.V.2022, 17. VI.2022, 21.VI. 2022.


>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12


 >>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej

przekaz1procent

"SZPETNAR" W MEDIACH

pisza o nas

KLASA PATRONACKA

nafta

jagusia

PATRONAT NAUKOWY

pwsz w krosnieWSIiZwspia

PARTNERZY

splast

tarkett

aaglob

cellfast

petrogeo

iwonicz

ekrosno

szpital

Dziennik elektroniczny

>>> strona logowania

>>> Instrukcja logowania dla rodziców i uczniów

W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Platforma Moodle

moodle logo

wskazówki techniczne dla użytkowników

Projekty EFS

PARTNERZY

sklepy s

nafta

jagusiakopaczwolczanski

 kieltyka logo

cukiernia ania

m pelczarmaestro

delikatesy z natury

cech

irz logo

dawid nastal

mary kay

malgorzata reich

laura

samborska

kosiek

katrin

Odwiedza nas 38 gości oraz 0 użytkowników.