W dniu 23 marca 2016 r. uczniowie z klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych odbywających się w pracowniach PWSZ w Krośnie.
Warsztaty praktyczne pt. „Zastosowanie smaku, zapachu, dotyku i węchu w ocenie towaroznawczej produktów” prowadziła pani dr inż. Jolanta Baran. Podczas zajęć uczniowie mieli możliwość w sposób doświadczalny sprawdzić wrażliwość własnych zmysłów smakowych, zapachowych i dotykowych. Poznali teorię percepcji zapachu oraz klasyfikację zapachów perfum. Dowiedzieli się także, co to są feromony, co oznacza powiedzenie „czerwona płachta na byka” oraz jakie są podstawowe rodzaje smaków.
Kolejne warsztaty na temat „Odkrywamy tajemnice ziarna” odbyły się w Laboratorium Oceny Jakości Produktów Pochodzenia Roślinnego. Uczniowie, kształcący się w zawodzie technik żywienia, aktywnie uczestniczyli w ćwiczeniach, wykonując oznaczenie liczby opadania mąki, określając jej przydatność do wypieku, ilość i jakość glutenu, szklistość i mączystość ziarna zbóż. Rozpoznawali ziarna różnych gatunków zbóż, kasz oraz uzyskiwanych z nich produktów. Powtórzyli wiadomości dotyczące typów mąk i ich zastosowań kulinarnych, właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Ponadto pozyskali informacje dotyczące glutenu, który wpływa na wartość odżywczą pieczywa. Wiedza na temat glutenu jest bardzo istotna dla uczniów - ekspertów żywienia, gdyż w przyszłości niejednokrotnie będą musieli wskazywać produkty, konsumentom stosujących dietę bezglutenową. Wykonując ćwiczenia pod nadzorem prowadzącej zajęcia pani mgr inż. Bernadetty Bienia, uczniowie wykazali się dużą sprawnością i precyzyjnością w zastosowaniu przyrządów pomiarowych takich jak: waga laboratoryjna, urządzenie do oznaczania wskaźnika sedymentacji, farinotom do określania szklistości pszenicy.
Zajęcia przebiegły w przyjaznej, naukowej atmosferze. Były inspiracją dla uczniów, którzy wkrótce będą musieli dokonać wyboru dotyczącego dalszej drogi kształcenia zawodowego.
Warsztaty we współpracy z kadrą naukową PWSZ w Krośnie zorganizowała nauczycielka biologii, pani Wioletta Lenik.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 168 gości oraz 0 użytkowników.