Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Wojewódzki Turniej „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik” Krosno 2016

najlepszy uczen cukiernik 2016Już po raz XIII Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia" był organizatorem turnieju wojewódzkiego. Turniej ten odbył się 27 stycznia 2016 roku. Honorowy patronat nad Turniejem objął Prezydent Miasta Krosna pan Piotr Przytocki.

Do konkursu przystąpiło 7 uczestników z 5 szkół województwa podkarpackiego:
- Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie,
- Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie,
- Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
- Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy,
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie. W części teoretycznej turnieju uczestnicy rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast w części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana, oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Tematem przewodnim w tej części turnieju była „Głębia oceanu". Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli piękne torty w kształcie łódki, podwodnej wyspy udekorowane różnymi elementami z karmelu. Powstawały również interesujące ciasteczka bankietowe oraz fantazyjne figurki marcepanowe – raki, kraby, ryby, delfiny, żółwie. Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu – powstawały fantastyczne ośmiornice i wspaniałe owoce morza. Nad przebiegiem konkursu czuwała i prace oceniała komisja, w składzie: Ewa Starowiejska przewodniczący – Dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, Justyna Bogaczyk-Zając zastępca przewodniczącego wizytator Kuratorium Oświaty, mistrzowie szkolący; Anna Kijek, Andrzej Nycz i Barbara Bassara-Poprawa, oraz nauczyciele Elżbieta Jaracz, Alicja Kus, Elżbieta Matusz, Celina Płoskonka. Część praktyczna zmagań turniejowych stanowi zawsze duże wyzwanie dla uczestników. Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu (niektórzy uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z tym, jakże bardzo ciekawym i trudnym materiałem do wykonania dekoracji). Oceniany był wygląd prac, oraz harmonia poszczególnych elementów, które wchodziły w skład pracy konkursowej. Komisja zwracała również uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji i na prezentację prac przez poszczególnych uczniów.

I miejsce zajął Bartosz Dudek z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. II miejsce zajęła Małgorzata Grzesik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a III miejsce zajęła Magda Gierlasińska również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście oraz nasi hojni sponsorzy; Prezydent Miasta Krosna, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie, Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Cukiernia "Jagusia" z Krosna, firma " Savpol" z Gliwic, Cukiernia "Ania" z Chorkówki, Cukiernia "Poprawa" z Dębicy, Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości z Dębicy, pan Andrzej Nycz, Firma Handlowo-Usługowa pani Czesława Kosiek, Firma WOMAR FOOD z Krosna. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe, a mistrzowie szkolący najlepszych uczniów – puchary.

>>> galeria prawie 200 zdjęć

>>> filmik przedstawiający zmagania uczniów w trakcie turnieju

EB Dark Mode