Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż…

gastr 2015W dniu 17 grudnia 2015 roku w naszej szkole zagościły już Święta Bożego Narodzenia. Z tej okazji dla całej społeczności szkoły nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wraz z uczniami przygotowali różne atrakcje.


• Konkurs na najlepszą potrawę świąteczną - udział wzięły w nim uczennice z I grupy klasy
III TŻ. Celem rywalizacji było przygotowanie tradycyjnych oraz mało znanych potraw wigilijnych. W konkursie uczennice wykonały następujące potrawy:
- rybę pod warzywną pierzynką- Klaudia Gorczyca i Aleksandra Drozd
- zupę z prażonych orzechów- Marlena Drozdalska i Marzena Bachta
- kluski drożdżowe z sosem makowo-bakaliowym- Regina Bachta.
Potrawy były bardzo pyszne i dlatego decyzją komisji konkursowej wszystkie uczestniczki otrzymały I miejsce, jednak szczególnie wyróżniona została potrawa Reginy Bachty- kluski drożdżowe z sosem makowo-bakaliowym.

• Konkurs na najciekawsze ciasto świąteczne - do którego przystąpili uczniowie z kl. II C/K kształcący się w zawodzie cukiernik. Jego celem było przygotowanie ciast z typowymi „świątecznymi dodatkami" takimi jak: bakalie, mak i przyprawy korzenne. Uczestnicy konkursu włożyli bardzo dużo pracy w przygotowane wyroby, a były to:
- tort makowy z kremem czekoladowym ( Daniel Malinowski, Łukasz Jędrzejczak )
- cytrynowa makówka ( Paulina Ochał, Żaneta Marszałek )
- tort piernikowy z korzenną bezą ( Justyna Zajdel )
Wszystkie ciasta odznaczały się niezwykłym smakiem, ale na szczególne wyróżnienie zasłużył tort piernikowy za wyjątkowo świąteczny aromat i korzenną bezę. Za organizację turnieju odpowiedzialne były panie: Alicja Kus, Elżbieta Jaracz.

• Konkurs na najpiękniejszy stół Bożonarodzeniowy - celem konkursu było przybliżenie uczniom tradycji i zwyczajów Świąt Bożego Narodzenia, rozwijanie zdolności aranżacyjnych
i kreatywności, a także zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania stołów.
Do konkursu przystąpiła klasa II TŻ, która konkurowała w czterech zespołach. Rywalizacja mobilizowała uczestników do tworzenia bardzo ciekawych, a nawet zaskakujących koncepcji.
Stoły przygotowane przez uczniów były oryginalne, każdy z nich był inny, na swój sposób wyjątkowy, każdy miał swój niepowtarzalny charakter. Nie zabrakło na nich tradycyjnych elementów z kultury polskiej (sianka, gałązek świerku, świec), a także nowoczesnych akcentów. W trakcie trwania konkursu młodzież samodzielnie przygotowywała dekoracje, którymi zdobiła stoły. Do głosowania na najładniejsze i najbardziej pomysłowe nakrycie stołu została zaproszona cała społeczność szkolna, która mogła podziwiać efekty prac poszczególnych zespołów. Opiekunem konkursu była pani Agata Paradysz.

Dużą uwagę i podziw podczas konkursów wzbudził stół wystawowy, na którym można było podziwiać wyroby z piernika. Między innymi były to: domki, aniołki, zaprzęg reniferów, świeczniki, świeczki, choinki oraz drobne pierniczki. Zwiedzający nie kryli podziwu i chwalili nie tylko słodkie wyroby, ale również zdolności i kreatywność ich twórców.
W wykonanie piernikowych pyszności, jak również w przygotowanie stołu na w/w konkurs, dużo serca włożyła klasa I TŻ, II TŻ oraz IV TŻ, czego dokonały pod opieką pań: Elżbiety Matusz, Agaty Paradysz, Alicji Kus, Elżbiety Jaracz. W dekoracji stołu pomoc okazały również panie: Halina Szpiłyk i Agnieszka Gonet.

• Uczniowie klasy I TŻ - prezentowali stół piernikowo- korzenny , na którym znalazły się różne propozycje dekoracji świątecznych. Ponadto podczas zajęć z pracowni gastronomicznych przygotowaliśmy różne pierniczki świąteczne, którymi została ugoszczona cała społeczność szkoły. Przygotowanie słodkich wypieków odbywało się przy udziale pań: Agaty Paradysz, Elżbiety Jaracz, Elżbiety Matusz i Alicji Kus.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursach oraz wspólną zabawę.
Mamy nadzieję, że uda nam się powtórzyć to ciekawe przedsięwzięcie również przed Świętami Wielkanocnymi.

EB Dark Mode