Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Lekcja prehistorii i pretechnologii gastronomicznej

trojaDnia 30 września 2015 r. uczniowie klas III TŻ, II TŻ, IV TŻ wyjechali na wycieczkę do Trzcinicy, aby zwiedzić Skansen Archeologiczny Karpacka Troja.

Po obejrzeniu terenu grodziska, parku archeologicznego, wystaw i zagród z epoki brązu oraz wczesnego średniowiecza, młodzież z wielkim zainteresowaniem wzięła udział w warsztatach sztuki kulinarnej naszych przodków. Uczniowie samodzielnie musieli otrzymać mąkę w taki sposób, jak robili to nasi pradziadowie w epoce brązu i średniowiecza, w której technologię wyrobu mąki trochę udoskonalono. Z przygotowanego surowca dziewczyny zarobiły ciasto na podpłomykowe placki, a chłopcy zajęli się rozniecaniem ognia w sposób typowy dla ludzi pierwotnych. Wszyscy stwierdzili, że nie jest to takie proste zajęcie. Gdy ogień, czyli jeden z fundamentalnych wynalazków ludzkości w okresie prehistorycznym zapłonął, dziewczyny wypiekły placki. Mateusz Hac zapronował, aby udoskonalić wyroby i dodał do nich orzechy oraz miód. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że to pierwowzór współczesnego batona - snickersa. Następnie uczestnicy obejrzeli film opowiadający o tym, jak powstawała Karpacka Troja. Wspólne grilowanie zakończyło tę wspaniała wyprawę.
To była ciekawa lekcja prehistorii, którą zorganizowały p. Wioletta Lenik i p. H. Szpiłyk.

EB Dark Mode