Rok Szkolny 2014/2015


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2014/2015

,,Poezja smaków dla naszych rodziców”

poezja smakow- Dzień dobry, proszę, oto menu.
- Dziękuję.
- Czy pomóc Pani w wyborze potraw?

Takie dialogi można było usłyszeć w dniu 16 kwietnia, kiedy to w ZSP nr 2 odbyła się niecodzienna uroczystość. Uczniowie klas gastronomicznych postanowili zorganizować wykwintne przyjęcie, na które zaprosili szczególnych gości, czyli rodziców.

Uczniowie z pomocą nauczycieli przygotowali wiele propozycji różnorodnych potraw, które stały się podstawą do opracowania ostatecznej wersji menu. Każdy posiłek to podróż w krainę smaków – takie motto zdobiło karę dań.


MENU
Zakąski
• Wiosenna terrina z przepiórczym jajkiem
• Sushi podane z sosem sojowym i japońskim chrzanem wasabi
Zupy
• Krem dyniowo – pomarańczowy z migdałami i śmietanową pajęczynką
• Leśny bulion z kołdunami ,,z Bursy" oprószony nutką pietruszki
Dania główne
• Roladki drobiowe w niedźwiedzim czosnku na dzikim ryżu w asyście warzyw
• Polędwiczki wieprzowe w sosie winno – żurawinowym w towarzystwie ziemniaków po szwedzku i roszponki
Desery
• Panna cotta na malinowym musie
• Koszyki z aksamitną wkładką z serka mascarpone z truskawką i miętą
Napoje gorące
• Herbata(zielona, owocowa, czarna)
• Kawa (espresso, latte, latte macchiatto)

Następnym etapem organizacji okolicznościowego przyjęcia było przygotowanie potraw. Dla swoich rodziców gotowali uczniowie klas II TŻ i III TŻ pod czujnym okiem nauczycielek przedmiotów gastronomicznych pani Haliny Szpiłyk i Agnieszki Gonet. Od samego rana ze szkolnej pracowni gastronomicznej unosiły się intrygujące zapachy , które zapowiadały mającą nastąpić ucztę smaków.
Przygotowaniem pracowni obsługi konsumenta na przyjęcie gości zajęła się druga grupa uczniów z klasy IIITŻ pod oczywiście z pomocą nauczyciela pani Anny Kustroń. Uczniowie odświętnie nakryli stoły , nadając im wiosenny wystrój. Oni także zajęli się obsługą gości w czasie przyjęcia.
Uroczystość stała się wspaniałą okazją do zaprezentowania przez uczniów rodzicom wyników i efektów swojej wiedzy oraz umiejętności zdobytych w czasie nauki w szkole.
Rodzice w tym dniu poczuli się bardzo wyjątkowo i nie zdołali ukryć dumy ze swoich pociech, które dołożyły wszelkich starań, aby przyjęcie było udane i odbyło się w miłej i przyjemnej atmosferze.
Mamy nadzieję, że tego rodzaju spotkania z rodzicami staną się stałym punktem w kalendarzu imprez i uroczystości szkolnych.
W przyjęciu uczestniczyli także zainteresowani podjęciem nauki w naszej szkole gimnazjaliści, którzy mieli okazję pozbyć się wszelkich wątpliwości i przekonać się, że warto skorzystać z oferty edukacyjnej ZSP nr 2 w Krośnie.
Sponsorem uroczystości była pani Czesława Kosiek właścicielka stołówki przy KHS w Krośnie.
Pomysłodawcami, sponsorkami i organizatorkami imprezy były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: pani Halina Szpiłyk, pani Agnieszka Gonet, pani Anna Kustroń. W graficznym opracowaniu kart menu i zaproszeń pomogła pani Grażyna Litwin.

Więcej zdjęć znajduje się na naszej stronie na → flickr

Zapraszamy do obejrzenia filmiku

EB Dark Mode