Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Egzamin praktyczny

9 i 12.01.2015r. odbył się w szkole próbny egzamin zawodowy potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Do próby przystąpili uczniowie klasy III TŻ, którzy już w czerwcu 2015r. będą zdawali egzamin właściwy.

 

Egzamin dotyczył kwalifikacji T.6 - "Sporządzanie potraw i napojów" i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej części uczniowie rozwiązywali test teoretycznyzłożony z 40 pytań. Aby zdać należało odpowiedzieć poprawnie na co najmniej 20 pytań. W drugiej części egzaminu młodzież miała do wykonania zadanie praktyczne, polegające na przygotowaniu potraw zgodnie z wymaganiami egzaminacyjnymi, a także wyporcjowaniu tych potraw do degustacji komisji egzaminacyjnej. Uczeń zdaje tą część uzyskawszy co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania. Celem egzaminu było korygowanie błędów, doskonalenie umiejętności praktycznych oraz wczucie się w atmosferę egzaminu. Egzamin przygotowali i przeprowadzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych pani A. Paradysz, E. Jaracz, A. Kus i A. Kustroń.
Wszystkim zdającym życzymy powodzenia na egzaminie właściwym.

 

EB Dark Mode