BIP


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Szkolny Kącik Kulinarny

Witamy w Szkolnym Kąciku Kulinarnym!

 

ZDROWE PRECLE RAZOWE

Składniki:
- 300 g maki pszennej razowej i 300 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżki drożdży instant
- 1/8 l ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1 białko

Dodatkowo ½ l wody, 1 łyżka sody oczyszczonej, sól gruboziarnista oraz sezam lub kminek do posypania

Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami i solą, dolewać stopniowo wodę cały czas mieszając. Wyrobić dokładnie ciasto a następnie odstawić na ½ godz w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 16 porcji, z każdej uformować wałek a następnie precla.
W szerokim rondlu zagotować wodę, dodać sodę. Wkładać do niej precle na ok. 60 sekund i obgotować z obu stron. Precle wyłożyć na papier, delikatnie obsuszyć ręcznikiem papierowym i przenieść na blachę. Dla połysku posmarować białkiem.
Piec w temp. 200-210 ̊C przez ok. 20 min.

precle razowe

 


MINI-DONUTS - PĄCZKI Z DZIURKĄ

Składniki na 22 sztuki mini - pączków:

• 1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki kakao (do ciemnej wersji ciasta)
• szczypta soli
• 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2 duże jajka
• 3 łyżki oleju
• 2,5 łyżki maślanki (lub jogurtu naturalnego, kefiru)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać, przesiać.
W misie miksera umieścić jajka, olej, maślankę, zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i wymieszać/zmiksować do połączenia.
Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka przełożyć ciasto, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts. Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru.

Budyń ajerkoniakowy:
• 350 ml mleka
• 250 ml ajerkoniaku
• 6 żółtek
• 80 g cukru
• 35 g mąki pszennej
• 35 g skrobi ziemniaczanej

Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z advocatem.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać mąkę, skrobię i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do mleka z advocatem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje i wyraźnie zabulgocze. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.

paczki z dziurka

 


Placek z jabłuszkami

Składniki:
• Jabłka 6 - 8szt.
• Zmielone orzechy włoskie 150 g
• Miód 1 łyżka
• Mąka pszenna 120 g
• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Cukier s 6 łyżek
• Masło 50 g
• Jajka duże 4 szt.
• Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, odetnij czapeczki, ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. Do każdego jabłka włóż łyżeczką po troszeczku zmielonych orzechów (50 g) i skrop je płynnym miodem. Odstaw (ułóż pionowo w naczyniu, by miód nie wyciekł).
W misce wymieszaj mąkę, 100 g orzechów i proszek do pieczenia. Jajka ubij na puszystą masę ,stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie kremowa, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło .Na koniec wymieszaj składniki suche.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w wierzch delikatnie powciskaj jabłka, przykryj je czapeczkami. Piecz 40 – 45 min. w temperaturze 160 -180 °C.

placek z jablkami

SMACZNEGO


Tosty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem feta

Składniki na 12 tostów:
-1 chleb tostowy
- paczka mrożonego szpinaku (można zastąpić świeżym)
- 4 ząbki czosnku
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- kostka sera feta
- 1 pojedyncza część z piersi kurczaka
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pikantna przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię dodajemy troszkę oliwy i podsmażamy na niej wcześniej zamarynowanego w przyprawach kurczaka. Gdy kurczak będzie już złocisty, zdejmujemy go na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Następnie na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, pilnując, aby nam się nie spalił, po czym dodajemy szpinak.
Dusimy pod przykrywką. Kiedy szpinak będzie gotowy, studzimy go. Po ostygnięciu doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy większą część kostki sera feta pokrojonej w kostkę i mieszamy nasz farsz. Kromki chleba tostowego smarujemy troszkę masłem i dodajemy nasz farsz szpinakowy. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojone w paski pomidory oraz fetę. Tosty przekładamy kolejnymi kromkami. I wstawiamy do nagrzanego i nasmarowanego oliwą tostera. Co jakiś czas sprawdzamy czy tosty się zrumieniły. Kiedy będą gotowe, przekrawamy je na pół i możemy podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!

tosty szpinak


Pasta brokułowa z płatkami migdałów

Składniki:
• Cały brokuł
• Ser feta
• Płatki migdałów
• Majonez
• Bagietki
• Masło

Przygotowanie:
1. Zagotuj pokrojony brokuł w posolonej wodzie.
2. Następnie odcedź i ostudź brokuł.
3. Gdy brokuł jest gotowy, dodaj no niego ser feta i 2 łyżki majonezu.
4. Zmiksuj ze sobą produkty na gładką masę i dodaj płatki migdałów.
5. Gotową pastę można udekorować listkiem bazylii.

pasta brokulowa


 Pasta pistacjowo-porowa

Składniki:
½ szklanki obranych pistacji
Kawałek pora o długości około 26 cm (część biała i zielona)
Sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Pistacje zalać wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły.
2.Pora pokroić w drobne części i poddusić do miękkości na patelni na 1 łyżce oleju i 3-4 łyżkach wody.
3. Z pistacji odlać wodę, przepłukać je jeszcze pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować z porem na pastę (nie musi być zupełnie gładka).
4. Doprawić do smaku solą.
5. Gotową pastą posmarować kanapki. Smacznego!

Wskazówki:
Na koniec do pasty można dodać kilka osuszonych, odsączonych z oliwy pomidorów. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością, aby nie zdominowały smaku.

pasta kanapki


Tarta z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto:
250 g mąki
120 g masła
1 jajko
pół szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Mąkę rozkruszyć z masłem dodać cukier jajko i szybko wyrobić. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce . Rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy o średnicy 30 cm. Docisnąć i obciąć nadmiar ciasta. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni na 15 min.

Nadzienie:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
200 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
5 żółtek
1/3 szklanki mąki
pół szklanki cukru

Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki, opłukane i odszypułkowane truskawki pokroić w ćwiartki. Mąkę wymieszać z cukrem. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę i ziarenka laski wanilii. Połączyć suche i mokre składniki, na końcu dodać rabarbar i truskawki. Wymieszać, wylać na podopieczny spód. Piec 30 min w tej samej temperaturze.

Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, dodać cukier po łyżce i nadal ubijać. Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto i piec kolejne 30 min. w 150 stopniach do lekkiego zrumienienia.

tartazrabarbarem


Krem ze szparagów z prażonymi migdałami i miętą

SKŁADNIKI:

4 PORCJE
2 pęczki zielonych szparagów
4 łyżki masła lub oliwy extra
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duży ziemniak
1,5 litra bulionu
2 garście listków bazylii
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 ml śmietanki kremówki
125 g sera camembert lub brie
opcjonalnie: płatki migdałów lub starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.
W garnku roztopić 2 łyżki masła lub oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać straty czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę ziemniaka i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać łodygi szparagów (oprócz główek) oraz resztę masła lub oliwy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów (zachować kilka do dekoracji) i gotować jeszcze 2 minuty.
Zmiksować w stojącym blenderze na idealnie gładki krem z dodatkiem śmietanki, połowy sera camembert oraz bazylią. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z odłożonymi główkami szparagów oraz kawałeczkami reszty sera camembert. Udekorować bazylią. Można też posypać zrumienionymi na patelni płatkami migdałów lub tartym parmezanem.

kremzeszparagow


Tarta ze szparagami


SKŁADNIKI:
na ciasto (forma ok. 28 cm)
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki zimnej wody

Farsz:
- 1,5 pęczka zielonych szparagów ( ok. 35 dosyć cienkich szparagów)
- 2 cebule
- 10-cm biały kawałek pora
- 21 łyżki masła
- 3 duże jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g startego sera gouda
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie :
1. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę
2. Szparagi umyć i ułamać końcówki. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż staną się miękkie
3. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekane cebulę i pora.
4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C
5. Schłodzone ciasto wyłożyć blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 3-4 mm, wylepić nim formę na tartę, ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć  na wierzch kawałek papieru do pieczenia i obciążyć  ciasto sucha fasola lub grochem. Wstawić do piekarnika na
15 minut.
6. W miseczce wymieszać rozbite jajka, śmietanę, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zetrzeć ser.
7. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulkę i pora i ułożyć szparagi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać serem.
8. Piec ok. 30 minut aż wierzch lekko się zrumieni.

tartazeszparagami


Knedle z truskawkami i śmietaną


Składniki:
1 kg ziemniaków
około 2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jaja
około 20 truskawek
śmietana do polania
cukier do posypania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praske. Ostudzić. Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, wbić jaja i zagnieść ziemniaczane ciasto. Powinno być lekko wilgotne, ale nie kleić się do rąk. Z ciasta utoczyć gruby wałek, odkładać kawałki ciasta i każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach na placuszek. Nakładać na nie po jednej truskawce i formować kulki. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Knedle wrzucać partiami na wrzątek. Po wpłynięciu gotować je około 5-6 minut. Knedle podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

knedle


Spaghetti ze szparagami w sobie cytrynowym

SKŁADNIKI:
zielone szparagi – 900 g
cebula dymka – 1 pęczek
dojrzałe awokado – 320 g
cytryna – 1 szt.
orzeszki pinii – 30 g
makaron spaghetti – 400 g
masło – 30 g
serek śmietankowy – 160 g
cukier – 1 szczypta
sól
pieprz

PRZYGOTUJ
łyżkę do wykrawania owoców
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DANIA
Szparagi myjemy i obieramy do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odkładamy na bok. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Awokado kroimy na pół, pestkę usuwamy, miąższ wykrawamy ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców. Mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni.
KROK 2: GOTUJEMY MAKARON I SZPARAGI
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWY
Krążki cebuli podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę więcej wody z gotowania makaronu.
Makaron oraz szparagi odcedzamy i osączamy. Rozkładamy wraz z awokado na 4 talerzach i polewamy sosem cytrynowym. Makaron podajemy posypany orzeszkami pinii.


Zupa szparagowa z ziemniakami i fetą

SKŁADNIKI:
4 PORCJE, PO 293 KCAL
1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk) 1/2 kg ziemniaków np. młodych, 1 łyżka oliwy extra vergine, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku,1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku, 4 łyżki posiekanego koperku, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 200 g śmietany 18%, ser feta

PRZYGOTOWANIE:
W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.


Naleśniki francuskie

Placki naleśnikowe:
1/2 litra mleka
250g mąki pszennej
3-4 duże jajka
25g masła
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli

Nadzienie:
1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)
200g serka śmietankowego mascarpone

Polewa:
50g czekolady
2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.

2. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło.
3. Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Stężałą galaretkę pociąć na paski (około 2 cm lub wg gustu).
4. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka. Każdy naleśnik posmarować warstwą serka, ułożyć pasek galaretki (z brzegu) i całość zwinąć w rulon.
6. Polać płynną czekoladą.

nalesniki francuskie

 


Pielmieni

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- żółtko
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody

Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę rozmieszać z żółtkiem, wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, jak na pierogi. Przykryć miską i odczekać pół godziny.

Nadzienie:
- po 250g mielonej wieprzowiny i wołowiny
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu lub wody
- sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz dokładnie wyrobić.

Przygotowanie:

Gdy ciasto odpocznie, rozwałkować na grubość 2 mm. Wykrawać szklanką krążki, układać nadzienie, zlepiać brzegi, a koniuszki księżyca łączyć pod spodem tak, by jeden koniec lekko zachodził na drugi. Układać na dobrze oprószonym mąką blacie.
Wrzucać małymi partiami (pielmieni nie lubią tłoku) na osolony wrzątek, mieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić ciasta. Gotować 4 minuty od chwili wypłynięcia pierożków na wierzch. Do gotowania można użyć bulionu warzywnego. Podawać polane stopionym masłem lub śmietaną, dobrze oprószone pieprzem i skropione octem. Można również podać z bulionem,w którym pielmieni były gotowane.


Zupa pomidorowa z imbirem

Składniki:

- 3 marchewki

- pół papryczki chilli

- 3 plasterki świeżego imbiru

- oliwa z oliwek

- 2 puszki pomidorów pellati

- 3 szklanki wody lub bulionu

- 300 ml mleka kokosowego

- sól

- pieprz

- papryka chilli w proszku

Sposób wykonania:

1. Marchewki obieramy i drobno kroimy. Imbir i chili drobniutko siekamy.

2. Rozgrzewamy nieco oliwę w garnku, przysmażamy na niej imbir i papryczkę na niedużym ogniu - tak, by się nie zarumieniły.

3. Wrzucamy pokrojone marchewki, chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Następnie zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodajemy całe pomidory z sokiem i gotujemy razem kilka minut. Następnie miksujemy zupę na krem. Doprawiamy na ostro.

5. Na koniec wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy.

pomidorowa imbir


Ciastka-pieczarki

Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- kakao
- pusta butelka typu pet

Przygotowanie:
Miękką margarynę wraz z cukrem pudrem utrzec na gładką masę, dodaj jajko. Ucierać. Dosypać sodę, mąkę pszenną i szklankę mąki ziemniaczanej, ucierać. Stopniowo dosypywać pozostałą mąką ziemniaczaną, tak aby się nie zatraciła, ale nie za dobrze. Ciasto podzielić na kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wysypać kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.

ciastka pieczarki


II Szkolny Festiwal Szarlotki

Szarlotka z budyniem i kokosową bezą

Składniki
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
2 kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 gramów zimnego masła lub margaryny
szczypta soli
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (waga proszku - 80 g)
1 litr mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z małą górką)
2 żółtka (białka odstawić do miseczki)
6 kopiastych łyżek cukru
2 łyżki masła
kokosowa beza:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
200 gramów wiórków kokosowych
dodatkowo:
1,7 - 2 kg jabłek (polecam renety, antonówki, lecz każde inne też się nadadzą, wybierajcie jak najmniej soczyste)
3 - 4 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne, jeśli nie to 2 łyżki będą ok)
3 łyżki bułki tartej do posypania spodu
Przygotowanie
Mąkę przesiać z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno ostrym długim nożem.
Potem wbić żółtka, dodać śmietanę, zagnieść kruche ciasto.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x38 cm wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem, spód wylepić ciastem, podnieść rancik na 2 cm, nakłuć w wielu miejscach widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wsadzić ciasto, podpiec przez 15 minut, wyjąć i ostudzić.

Kiedy ciasto stygnie zabieramy się za jabłka.
Obieramy je, kroimy na ćwiartki, ćwiartki na plasterki (niezbyt cienkie), zasypujemy cukrem, odstawiamy na 20 - 30 minut, powstały sok zlewamy.

Podpieczony spód zasypujemy bułką tartą, układamy jabłka.
Teraz zabieramy się za budyń.
800 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem.
W pozostałych 200 ml rozrabiamy proszek budyniowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 żółtka, możemy pomóc sobie mikserem by mieć pewność, że nie będzie żadnych grudek.

Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń.

Gorący budyń przekładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie, pod koniec pieczenia budyń z wierzchu może zacząć się rumienić, możemy go przykryć folią aluminiową uważając by się nie przykleiła do budyniu).

5 minut przed upływem wyżej wymienionego czasu białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy (około 2 minut).
Następnie wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką.

Otwieramy piekarnik, wysuwamy ciasto, rozprowadzamy z wierzchu bezę, wyrównujemy powierzchnię.

Ciasto zapiekamy jeszcze przez około 15 minut dopóki beza się nie zezłoci.

Szarlotkę po wyłączeniu piekarnika od razu wyjmujemy na blat i studzimy.


Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek (u mnie lobo)
200 ml wrzącej wody
3-4 łyżki cukru
1 żółta galaretka

Składniki na ptasie mleczko
200 ml śmietany 30 %
125 ml wrzącej wody
1 czerwona galaretka
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:
gorzka czekolada
tłuszcz i krupczatka lub bułka tarta do formy

Przygotowanie biszkoptu:
Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka oraz kawę rozpuszczalną.
Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 20- 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na 2 blaty.
Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i dusimy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Gdy masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden blat biszkoptu ułożony w blaszce (najlepiej na spodni, odwrócony "do góry nogami").
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotowanie ptasiego mleczka:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.
Gdy galaretka zacznie tężeć (a stanie się to dosyć szybko), ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier, a następnie tężejącą galaretką.
Ptasie mleczko wykładamy na biszkopt.
Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.


Jabłecznik z kruszonką orzechową

Składniki na ciasto:
• 30 dag mąki,
• 15 dag masła,
• 4 żółtka ,
• 2 łyżki cukru pudru,
• otarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać nożem, na koniec zagnieść ciasto rękami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Składniki nadzienie:
• 1 kg jabłek,
• 10 dag cukru,
• 1 cytryna,
• 1 mała puszka ananasów
Wykonanie:
Ananasy odcedzić z syropu, pokroić na małe kawałki. Pół szklanki syropu wlać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować przez 5 min. Jabłka obrać, pokroić w kostkę (1cm*1cm) i wrzucić do syropu, smażyć przez 5-10 min., delikatnie mieszając, aż będą miękkie (nie mogą się rozgotować), tak usmażone jabłka wymieszać z ananasami.

Orzechowa kruszonka:
• 20 dag orzechów włoskich,
• 5 dag płatków owsianych,
• 2 łyżki pokruszonych herbatników,
• 10 dag masła,
• 10 dag cukru
Wykonanie:
Masło rozgrzać w rondelku. Wsypać do niego płatki owsiane, pokruszone herbatniki, posiekane orzechy oraz cukier, wszystko smażyć 5 min. na średnim ogniu, pod koniec dodać aromat waniliowy.

Wykonanie jabłecznika:
Ciasto rozwałkować do formy wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 220° C, na podpieczone ciasto wysypać 1/3 kruszonki, wyłożyć nadzienie jabłkowe, ananasowe i posypać resztą kruszonki, piec w 180° C przez 30 min.


Ciasto "Milky Way"

milky way

SUROWCE (upiec 2 biszkopty z 4 jaj):

4 jaja
Szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka. Mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą, delikatnie mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

SUROWCE NA MASĘ:
szklana cukru
40 dag masła
3/4 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
3,5 szklanki mleka w proszku

WYKONANIE:
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać zimne mleko i mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę. Masą przełożyć biszkopty. Można zostawić trochę masy na wierzch i boki ciasta.


Carbonara dyniowa

carbonara


Składniki
2 porcje
• 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
• 2 łyżki oliwy
• 125 g boczku
• 2 ząbki czosnku
• 300 g dyni
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1/2 szklanki startego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

Przygotowanie
• Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
• Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.
• Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
• W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.


Sałatka z dynią i pełnoziarnistym makaronem

dyniowe


• 200 g dyni,
• 200 g makaronu drobnego z pełnego ziarna,
• 100 g pestek z dyni,
• 3 łyżki masła klarowanego lub oleju,
• sól,
• 2 cebule,
• listki mięty,
• 2 łyżki śmietany,
• 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i dodajemy pestki dyni. Solimy i mieszamy podprażając je.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną.
6. Ugotowany makaron, ugotowaną dynię, prażone pestki dyni i podsmażone cebule mieszamy i polewamy sosem czosnkowym.
7. Ozdabiamy listkami mięty.


Gofry dyniowe z bananem

Przepis na jesienne gofry z dyni!

Składniki na gofry dyniowe:
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 2/3 szklanki rzadkiego purée dyniowego (lub więcej, do odpowiedniej konsystencji),
• jajo,
• łyżeczka cukru,
• łyżka oleju.

Składniki dokładnie wymieszać w misce. Smażyć gofry na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
Gofry wymagają odrobinę dłuższego pieczenia, ale dzięki temu są chrupiące.


Dyniowe bułeczki

Składniki na 10 sztuk:
• 360 g mąki pszennej chlebowej
• 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
• 125 ml (pół szklanki) mleka
• 1 jajko
• 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
• 125 g puree z dyni
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
Ponadto:
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie - lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianą ściereczką, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie posmarować jajkiem i wypiekać w temperaturze 190 st. C przez ok 20 min.


Dyniowe risotto

składniki
• 5 łyżek masła, oliwy lub oleju do smażenia
• 2 cebule
• 600 g posiekanej w kostkę dyni
• 2 papryki
• 300 g ryżu do risotto
• 1 l bulionu warzywnego
• 10 łyżek startego parmezanu
• Sól pieprz zioła prowansalskie
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• Zielona pietruszka
• 3 łodygi selera naciowego

Ryż podsmażyć na złoty kolor a następnie zalać bulionem i gotować aż będzie lekko twardy. Cebulę pokroić, podsmażyć, następnie dodać pokrojoną paprykę oraz seler i znów lekko podsmażyć z przyprawami. Oddzielnie podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę dynię i oddzielnie kurczaka z solą i przyprawami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać ser i posypać zieloną pietruszką.


Sałatka z dyni

Składniki
• 15 plastrów dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
• 10 łyżek kaszy kus kus
• 1 opakowanie rukoli
• słoik suszonych pomidorów
• 200 g ostrego żółtego sera
• 2 garście pestek dyni
• kilka łyżek oleju roślinnego
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na sos
• słodka musztarda
• sok z 1 cytryny
• kilka łyżeczek miodu
• 8 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju

1. Plastry dyni skrop olejem, posól, posyp pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Kaszę zalej wrzątkiem wg przepisu
3. Pomidory pokrój w plastry. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
4. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
5. Na talerzach ułóż rukolę, plastry dyni, pomidory i kaszę
6. Skrop wszystko dressingiem. Na wierzchu rozkrusz ser i posyp sałatkę pestkami dyni.


Zupa krem z dyni

1 średniej wielkości dynia
olej rzepakowy
2 łyżki masła
2 cebule
kawałek imbiru świeżego
sól, pieprz
1 cytryna
3 l wywaru jarsko-mięsnego lub tylko jarskiego
20 dag pestek z dyni

Dynię oraz cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć na złoty kolor cebulę a następnie dodać dynię, pokrojony imbir oraz sól. Dynię dusić do miękkości następnie dodać do wywaru i dokładnie blenderować na gładki krem. Przyprawić sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.


Oreo - ginalny de - ser, dokręcony truskawką i chia

deser

Składniki:

400 g sera twarogowego do sernika
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/2 opakowania cukru waniliowego
170 g ciasteczek Oreo
3 łyżki masła
250 g świeżych truskawek
1 łyżka cukru
3 łyżeczki szałwii hiszpańskiej (chia)

Do podania:

kwiaty jadalne (bratek)
liście szałwii

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Przygotuj 4 słoiki o pojemności ok. 400 ml każdy oraz formę 33x23 cm.
Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub włóż do woreczka i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Masło rozpuść i wlej do ciasteczek, wymieszaj, żeby powstały mokre okruchy.
Twaróg włóż do dużej miski, dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj jajka, cukier waniliowy, oraz olejek, wymieszaj.
Na spód słoików nałóż rozdrobnione ciasteczka i ubij lekko. Wlej na to masę serową do 2/3 wysokości słoika. Słoiki z sernikiem ustaw w formie. Zagotuj wodę i wlej do formy, do 1/2 wysokości. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.
Po tym czasie wyjmij formę ze słoikami z piekarnika i wystudź. Słoiki wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 2 godziny.
Truskawki zblenduj z cukrem oraz szałwią hiszpańską. Ozdób bratkami i szałwią.

 


Deser czekoladowy z truskawkami

Składniki:

- 300 g truskawek,
- 30 g cukru pudru,
- 10 g żelatyny,
- 30 g wody,
- 200 g kremówki 30%,
- 2 żółtka,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po czym delikatnie ją podgrzewamy i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z gotową żelatyną. Tak powstałą masę truskawkową rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy również żółtka, do których dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec masę łączymy z ubitą śmietaną. Gotowy mus rozlewamy na truskawki i odkładamy do lodówki jeszcze na ok. 30 minut. Przed podaniem deser posypujemy słodkim kakao.


Pierniczki drobne

Z tego przepisu cały miesiąc wypiekaliśmy:
Lukier to 1 białko + 1 szkl cukru pudru. Ucierać do białości.

Pierniczki drobne
Surowce:
0,50 kg mąka
0,30 kg miód
0,10 kg cukier
0,06 kg margaryna
0,02 kg cukier na karmel
2 szt. Jaja
0,01 soda
0,01 przyprawa do pierników
0,02 tłuszcz do formy

Technika wykonania:
Sporządzić karmel, dodać 4-5 łyżek wody i zagotować. Miód i cukier zagotować, dodać przyprawy, ostudzić. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę, dodać roztopiony tłuszcz, miód, jaja, karmel, zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać pierniczki. Blachę wysmarować tłuszczem, układać pierniczki co 2 cm. Piec ok. 20 min, gotowe wykańczać lukrem.
Polecają uczniowie klas gastronomicznych.


Naleśniki z karmelizowanymi pomarańczami

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
– sok pomarańczowy – 200 ml
– mleko – 200 ml
– roztopione masło – 2 łyżki
– jajko – 2 szt.
– mąka – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
– pomarańcze – 2 szt.
– masło – 2 łyżki
– cukier brązowy – 3 łyżki
SOS:
– sok pomarańczowy – 150 ml
– cukier – 150 g
– masło – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia.
Po tym czasie smażymy średniej wielkości naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Na patelni rozgrzewamy masło i rozpuszczamy w nim cukier.
Dodajemy obrane i pokrojone w plastry pomarańcze.
Chwilkę razem karmelizujemy.
SOS:
Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim cukier.
Podgrzewamy aż zgęstnieje.
Dodajemy masło.
CAŁOŚĆ :
Skarmelizowanymi owocami nadziewamy naleśniki.
Polewamy gorącym sosem.
Zajadamy od razu!


Płonąca rapsodia

rapsodia

Składniki:
Ciasto:
• 8 dag mąki
• 2 jajka
• Łyżka stopionego masła
• Łyżeczka cukru pudru
• Szklanka mleka
• Olej do smażenia
• Szczypta soli
Farsz:
• 6 bananów
• 10 dag masła
• Szklanka cukru
• 2 kieliszki rumu/whisky
Dekoracja:
• Tabliczka czekolady mlecznej
• Kieliszek rumu/whisky
• Kilka łyżek śmietanki 30%
• Kilka listków mięty

Etapy przygotowania:
Ciasto : Wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
Farsz : Cukier skarmelizować z dodatkiem masła. Banany obrać, obsmażyć na małym ogniu. Gdy banany się zrumienią, zalać je alkoholem i podpalić. Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem.
Dekoracja : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po roztopieniu wlać alkohol i dokładnie wymieszać. Pozostały karmel z patelni przelać przez drobne sitko po czym pozostały sos podgrzewać na małym ogniu dodając śmietankę i dokładnie mieszając.
Podanie : Naleśniki przekroić na poł i do środka wlać sos czekoladowy. Ułożyć naleśniki na talerzu polewając sosem karmelowym oraz czekoladowym. Udekorować listkami mięty.

 

 


 

Tarta z czekoladą i bananami

tarta

Składniki:
Spód:
220 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
szczypta soli

KREM :
300 g deserowej czekolady (amelia)
180 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo :
4 Banany

Sposób przygotowania :
Przygotować formę na tartę o średnicy 27-28cm
Spód : Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić do temperatury pokojowej. Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (około 7 minut). Następnie dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki się połączą w większe kawałki. Połączyć je w kule, rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie podziurkować wielokrotnie widelcem.  Wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190C (góra i dół bez termoobiegu).
Krem: do garnka wlać 4 łyżki wody i włożyć połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż czekolada będzie w połowie roztopiona. Wlać śmietankę i nie przerywając mieszania do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na cieście plasterki bananów i zalać kremem czekoladowym. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 nim.  Wyjąć i wystudzić przez około 2 godziny.
Smacznego!!
Piotr Pańczuk klasa III TŻ

 

 


 

Mufiny dyniowo-czekoladowe

mufiny

Składniki:
- mąka graham 1,5 szklanki
- płatki owsiane górskie 1 szklanka
- suszone daktyle (garść, może być żurawina, rodzynki)
- dynia 1,5 drobno pokrojonej lub startej na tarce)
- 2-3 jajka
- mleko 1/4 szklanki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon, imbir do smaku

 

Wykonanie: Dynie blendujemy, mieszamy ze sobą suche produkty. W drugiej misce mieszamy żółtko, olej i mleko (z białek ubić pianę). Mieszamy składniki dodajemy kawałki czekolady i dyni, pieczemy (190C przez 25 min.)

 

 


 

Ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 20 dag słonecznika
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Wszystko wymieszać. Formować kulkę, lekko spłaszczyć. Piec w 200C przez 15-20 min.

 


 

Ciasto dietetyczne (listopad 2015)

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (listopad 2015)

Danie Miesiąca (październik 2015)

Kostka Alpejska (październik 2015)

 

EB Dark Mode