W ramach pokazu pt. „Jesień w kuchni i na stole”, uczniowie klasy II K w dn. 25.10.2021 r. na zajęciach pracowni gastronomicznej wykonali następujące potrawy z tego cennego warzywa:
1. Zupę z dyni.
2. Muffiny dyniowe.
3. Zapiekankę makaronową z dynią.
4. Pizzę z dynią.
5. Ciasto dyniowe.
6. Racuszki z dyni ze śmietaną.
7. Zapiekankę ziemniaczaną z dynią.
Dynia to zdecydowanie prawdziwa królowa jesiennych warzyw. Nie tylko dobrze smakuje na słodko i słono, ale jest także źródłem wielu witamin i pierwiastków. Wyżej wymienione warzywo miewa różne odmiany kolorystyczne. Im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta- karotenu – karotenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL. Dzięki zawartości witaminy A, ma także pozytywny wpływ na wzrok.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 252 gości oraz 0 użytkowników.