Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Technik Analityk

kpu technik analityk 2021W dniu 8 października odbyły się kolejne zajęcia praktyczne z przedmiotu Analityka Chemiczna i Środowiskowa na Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.

Tym razem nasi analitycy wykonywali badanie jakościowe polegające na oznaczeniu zawartości substancji kwasowych w mleku i ocena jakości mleka. Do badań użyto mleko z zawartością 1,5% tłuszczu.
W drugiej części zajęć uczniowie badali odczyn mleka przy użyciu pH-metru.

Pamiętajmy! Kwasowość mleka decyduje o jego użyciu w przemyśle mleczarskim.

EB Dark Mode