W dniu 05.10.2021 r. na lekcji technologii w klasie III k/f omawialiśmy wegetarianizm. Na początku prowadząca lekcje pani Alicja Kus zapoznała nas z prezentacją na temat: ”Wegetarianizmu i jego rodzajów”.
Dowiedzieliśmy się, że:
1. Wegetarianizm to nie tylko dieta i sposób odżywiania - w równej mierze jest to styl życia.
2. Wegetarianizm - Słowo to pochodzi z łaciny od „vegetare” (rosnąć, kwitnąć) lub „vegetus” (świeży, pełen życia, zdrowy).
Wegetarianie z zasady obok artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego, spożywają tylko takie produkty, które pochodzą od żyjących zwierząt np. mleko, jaja i miód. Stanowczo unikają mięsa, ryb oraz wszystkich produktów odzwierzęcych jak np. żelatyna czy smalec.
3. Jakie są odmiany wegetarianizmu?
Wśród diet, które bazują na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego powstało wiele wariantów i odmian. Najpopularniejsze wśród diet około wegetariańskich to:
• lakto-owo-wegetarinizm - lakto-owo-wegetarianie, oprócz produktów pochodzenia roślinnego, spożywają mleko i jaja („ovo” - jajko, „lakto”- mleko)
• lakto-wegetarianizm - lakto-wegetarianie, prócz mięsa i ryb, wystrzegają się także jaj
• owo-wegetarianizm - Ovo-wegetarianie spożywają jaja, ale rezygnują z mleka i nabiału
• semiwegetarianizm – wykluczenie mięsa ssaków, dopuszczanie drobiu, ryb, owoców morza, jaj i nabiału
• pollowegetarianizm – dopuszcza drób, wyklucza mięso ssaków oraz ryb i owoców morza
• pescowegetarianizm – dopuszcza ryby, wyklucza mięso i drób
• weganizm - określany jako rygorystyczny wegetarianizm; Weganie/Veganie unikają wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, nie tylko produktów spożywczych, ale również do przedmiotów codziennego użytku, jak kosmetyki, produkty ze skóry, wełny czy jedwabiu.
Na podsumowanie naszych zajęć korzystając z zasobów internetu wyszukiwaliśmy ciekawe potrawy, które mogą spożywać osoby z tym stylem żywienia. Najciekawsze przepisy to:
1. Omlet z warzywami sporządzony bez jajek na bazie mąki sojowej.
2. Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym i parmezanem
3. Wegetariańskie chilli z tofu
4. Cheeseburger z fasolą i warzywami.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 187 gości oraz 0 użytkowników.