Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Młodzież naszej szkoły na spotkaniu Pokoleń w Kopytowej

kopytowa 2019Uczennice klasy III TŻ Dominika Kolasa i II SB Wiktoria Buczek obsługiwały stoisko z przygotowanymi potrawami na Spotkaniu Pokoleń „Smaki dawniej i dziś, ginące zawody”.

Uczniowie klasy III TŻ na pracowni gastronomicznej przygotowali mini desery, które cieszyły się dużym powodzeniem. Wiktoria z Dominiką przygotowały smalec z białej fasoli, pastę z pieczonej dyni oraz babeczki wytrawne. Zmierzyły się w ten sposób z potrawami, które przygotowywały gospodynie dawniej. A były to; gołąbki z ziemniakami, smalec ze skwarkami, studzienina wieprzowa, żur, bigos, proziaki. Wzięły również udział w prezentacji rzemieślników wykonujących ginące zawody tj. koronkarka, rzeźbiarz oraz garncarz. Była to fajna przygoda w przeszłość oraz okazja do zaprezentowania naszej szkoły i umiejętności naszych uczniów.

EB Dark Mode