Rok Szkolny 2012/2013


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2012/2013

XIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

W dniach 1-3 marca 2013r. w Krakowie odbywał się XIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentowała Magdalena Jakubasz uczennica klasy III TG. Startowała w dwóch kategoriach soft dinks i short drink.


Magdy short „Orzechowe Retro” składał się z rumu, extra żytniej, retro bielskiej, orzechów laskowych i soku z kaktusa. Na wykonanie tego drinka w trzech porcjach Magda miała 5 minut. Natomiast soft „Strawbery Fresch” wykonała z puree truskawkowego, syropu grenadina, soku z limonki oraz syropu o smaku ginu.

Był to pierwszy występ Magdy przed tak liczną publicznością, otrzymała wysokie noty od komisji sędziowskiej. Uczennica ukończyła jedynie kurs barmański organizowany w naszej szkole. Dzięki udziałowi w  konkursie Magdalena  miała okazję przyjrzeć się jak pracują koledzy z innych szkół i poznać smak rywalizacji. Obiecała  trenować sztukę barmańską, aby w przyszłym roku wziąć udział w kolejnym konkursie. Magdę do konkursu przygotowywała p. Anna Kustroń.

 

W dniu 02.03.2013 r. odbył się w Krakowie XIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem „Gotuję z pasją i fantazją”.

W konkursie tym brała udział 1 uczennica z naszej szkoły.

Uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji 180 minut na wykonanie potraw. Uczniowie po wylosowaniu stanowisk pracy przeszli do pracowni technologicznej, gdzie przystąpili  do wykonywania ćwiczeń. Konkurs rozpoczął się o godzinie 830 .

Pierwszą potrawą ustaloną przez organizatora była potrawa wykonana z karpia. Surowce do sporządzenia tej potrawy uczennica miała przywieźć z sobą, natomiast karpia otrzymała na miejscu.

Drugą potrawą zaplanowaną przez uczestnika, zgodnie z tematem przewodnim konkursu „Gotuję z pasją i fantazją”, była zakąska o nazwie „Sakiewki chińskie”. Jako elementy dekoracyjne wykorzystane zostały świeże zioła, które znakomicie komponowały się z wykonaną potrawą, pomidory koktajlowe oraz mix sałat.

Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody. Pozostałym uczestnikom wręczone zostały dyplomy jako podziękowanie za wzięcie udziału w organizowanym konkursie.

Do wyżej wymienionego konkursu uczennicę przygotowały: mgr Elżbieta Matusz i  mgr Alicja Kus.

EB Dark Mode