Rok Szkolny 2012/2013


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2012/2013

Giełda Szkół

Jak co roku w Hali Widowiskowo-Sportowej MOSiR w Krośnie została zorganizowana Giełda Szkół, w której udział wzięli również nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie. Celem przygotowanej ekspozycji była promocja kierunków kształcenia oferowanych przez naszą placówkę w roku szkolnym 2013/14. Stoisko zostało przygotowane tak, aby zachęcić gimnazjalistów do podjęcia nauki  w takich zwodach jak: technik usług fryzjerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, fryzjer, kucharz, sprzedawca, piekarz, itp. W związku z tym nasza reklama miała różnorodny charakter i składały się na nią następujące elementy:

  1. Stół wielkanocny – nakryty w kolorze biało- żółto-bordowym, na którym znalazły się: duży czekoladowy zając, wazon z żółtymi tulipanami oraz z wiankiem z bukszpanu
    z umocowanymi na nim żółtymi pisankami.
  2. Stół z dekoracjami z carvingu, na którym znalazł się bukiet wyciętych kwiatów
    z buraków ćwikłowych, marchewki, białej rzodkwi, cukinii, a także ozdoby z cukinii, melona, jabłek oraz porów wykonywane na bieżąco przez uczniów.
  3. Dekoracje z karmelu, torty okazjonalne, herb Krosna wykonany z czekolady oraz dekoracje wielkanocne wykonane na piernikach.
  4. Okazjonalne fryzury wykonane na główkach treningowych.

Odwiedzających giełdę gimnazjalistów najbardziej zainteresowało wykonywanie techniką carvingu ozdób z owoców i warzyw.  Uczniowie również bardzo chętnie korzystali z usług fryzjerskich starszych koleżanek. Ogromne zainteresowanie wzbudziła  gotowa ekspozycja, czyli udekorowane stoły i wyroby cukiernicze świadczące o umiejętnościach zawodowych adeptów naszej szkoły.

Za przygotowanie i organizację stanowisk odpowiedzialne były panie: Barbara Kozdraś, Alicja Kus, Agata Paradysz i Elżbieta Matusz. Duże podziękowania należą się także panu Markowi Bargiełowi, właścicielowi Wytwórni Ciast i Lodów  ,,Santos” za przygotowanie wyrobów z czekolady i karmelu, które dopełniły i uświetniły dekoracje stołów.

EB Dark Mode