fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Artykuły

Staże we włoskim Rimini w ramach projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” realizowanego przez ZSP Nr 2 w Krośnie zakończone!

Od 15 stycznia do 04 lutego 2017 r. 16 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie kształcących się w zawodach cukiernik i technik żywienia i usług gastronomicznych, 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i opiekun przebywało w Rimini we Włoszech na trzytygodniowych stażach zagranicznych. Była to pierwsza grupa, która bierze udział w realizowanym od sierpnia 2016 roku projekcie „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne”. Projekt ten realizowany jest w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020).
Głównym celem realizowanego przez ZSP Nr 2 w Krośnie projektu jest przede wszystkim zwiększenie aktywności uczniów w poszukiwaniu pracy i szans na zatrudnienie na lokalnym i europejskim rynku pracy oraz wzmocnienie atrakcyjności i podniesienie jakości oferty edukacyjnej szkoły w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego.
Przygotowanie grupy do wyjazdu rozpoczęło się już w listopadzie. Stażyści wzięli udział w dwudziestogodzinnym kursie języka włoskiego. Poza tym samodzielnie podnosili, online, znajomość języka poprzez naukę słownictwa branżowego na platformie Moodle. Stażyści odbyli także zajęcia z doradcą zawodowym, szkolnym pedagogiem, poznawali kulturę Włoch oraz zwyczaje żywieniowe Włochów. Poza tym doskonalili umiejętność opracowywania profesjonalnego Europass CV, które stanowiło podstawę do wyboru dla nich odpowiedniego miejsca odbywania stażu (restauracji, cukierni) w Rimini.
W ramach realizowanych staży zarówno uczniowie jak i nauczyciele mieli możliwość powiązania wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi. Sporządzali potrawy oraz wyroby cukiernicze typowe dla włoskiej branży gastronomicznej i cukierniczej. Kucharze zajmowali się obróbką owoców morza i przyrządzaniem dań na bazie wspomnianych frutti di mare oraz tradycyjnych potraw włoskich takich jak: lasagna, spaghetti carbonara, spaghetti bolognese, tagliatelle ragù, tortelini, pizza, sałatka z pomidorami i mozzarellą.
Możliwość sporządzania potraw z tak wyszukanych w Polsce produktów jak: krewetki, homary, rawki, mule czy ośmiorniczki była czymś nietypowym, ponieważ na co dzień w czasie zajęć w pracowniach gastronomicznych uczniowie nie dysponują takimi składnikami. Nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, które również odbywały staż, dodatkowo poznały sposoby przyrządzania takich potraw jak: strozzapreti al sugo di canocchie, pescato del giorno dell'adriatico alla brace, ravioli ripieni di erbe con vongole e strigoli, spaghetti alla chitarra all'astice, ravioli ripieni di erbe con zucchine e fiori di zucca, tagliata di manzo con sale di cervia e rosmarino, cotoletta di mora romagnola alla riminese.
Z kolei cukiernicy m.in. sporządzali kruche ciastka, bezy, torty, rogaliki i dekorowali gotowe wyroby cukiernicze charakterystyczne dla cukiernictwa włoskiego. Ponadto poznali typowe cechy włoskich łakoci i lokalne specjały - babbà, cassata, panettone.
Udział w projekcie umożliwił stażystom zdobycie dodatkowych umiejętności interpersonalnych (m.in.: umiejętność organizowania stanowiska pracy, umiejętność efektywnego zarządzania czasem, umiejętność oceny jakościowej wykonanych zadań), a także nowych doświadczeń zawodowych i osobistych.
Uczestnictwo w stażu oraz uzyskanie certyfikatów zawodowych w tym dokumentu Europass Mobilność, poświadczających nabyte kompetencje, to dla uczniów dodatkowy atut podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą.
Pobyt we Włoszech to nie tylko praca w restauracji czy cukierni, ale także poznanie walorów turystycznych. Stażyści zwiedzili między innymi: Rimini, Ravennę oraz księstwo San Marino!
Za kilka tygodni w ramach projektu wyjeżdża na staż do Ubedy w Hiszpanii kolejna grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, a w sierpniu na staż do Portugalii pojedzie grupa fryzjerów oraz dwie nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Obszerniejsza fotorelację można zobaczyć na stronie flickr.com pod adresem: https://www.flickr.com/photos/93775581@N03/albums/72157672221287691
PROJEKT: „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

ZSP Nr 2 w Krośnie

EB Dark Mode