Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Kasze w kuchni

kasze 2022Kasze zadomowiły się w naszej kuchni kilka lat temu, jeszcze przed powstaniem państwa polskiego. Dzisiaj często kojarzy się je z kuchnią ludzi ubogich, jednak były nieobce i arystokracji. Dopiero po upowszechnieniu ziemniaków, a więc w XIX w, kasze przestały być (obok potraw z mąki) podstawą naszego wyżywienia.


Uczniowie klas: III F/K i III TŻ i II K na zajęciach z pracowni gastronomicznej, w ramach pokazu „Kasze w kuchni”, wykonali potrawy z kasz takie jak: kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z sosem z grzybów leśnych, kasza jaglana zapiekana z malinami i jagodami, ryż zapiekany z jabłkami z bitą śmietaną, rafaello z kaszy jaglanej, ryż z kurczakiem i warzywami, ciasteczka z kaszy jaglanej, zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i warzywami, kasza jaglana z cukinią, kaszotto, tortilla z kaszą perłową z kurczakiem warzywami i serem.
Dziś kasze, nawet te bardziej zapomniane, jak kasza krakowska, czy mniej lubiane, jak kasza gryczana, pęczak czy kasza jaglana, znalazły się w centrum uwagi, nie tylko szefów kuchni, ale i wegetarian, oraz osób dbających o dietę. W postaci lekko rozdrobnionej lub tylko pozbawione łuski, mają wysoką wartość odżywczą. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Ponoć poleca się je też osobom narażonym na stres.

Opracowały: A. Paradysz i E. Matusz

EB Dark Mode