Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Jesień ukryta w zupach, ciastach i zakąskach

jesien w kuchni 2021Jesień pukając do naszych drzwi przynosi ze sobą bogactwo warzyw i owoców, z których możemy przyrządzić prawdziwie aromatyczne potrawy.


Dnia 19.10.2021 r., na zajęciach z pracowni gastronomicznej w ramach pokazu „Jesień w kuchni i na stole”, młodzież kl. III TŻ gr. 2, wykonała potrawy z wykorzystaniem surowców typowych dla tego okresu.

Wśród potraw przeważały zupy. Jesienią, częściej niż w innych porach roku przypominamy sobie o ich smakowych i zdrowotnych walorach. Dostarczają nam one dawkę niezbędnych witamin i składników odżywczych, a także działają rozgrzewająco w chłodne, jesienne dni.

Zupy wykonane na zajęciach to:
- zupa krem z papryki z grzankami,
- zupa krem z dyni z prażonymi pestkami,
- zupa krem z ogórków z groszkiem ptysiowym,
- zupa krem z czosnku z grzankami.

Wśród potraw jesiennych znalazły się również:
- szarlotka najlepsza na świecie,
- muffiny marchewkowe,
- cukinia faszerowana,
- hummus z cieciorki podany z ziarnem sezamowym i grzankami.

Młodzież pracowała z dużym zaangażowaniem, pokazując swoje kulinarne umiejętności. Potrawy przez nią wykonane, były bardzo smaczne i atrakcyjne. Odznaczały się ciekawą dekoracją, co można zobaczyć w załączonej galerii.

EB Dark Mode