Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Dzień Hiszpański w ramach projektu - „Międzynarodowy dialog zawodowy”

dzien hiszpanski 201624 października 2016 r. w naszej szkole odbył się Dzień Hiszpański, który został zorganizowany w ramach podsumowania projektu „Międzynarodowy dialog zawodowy” Erasmus +" – „Mobilność edukacyjna osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”.


Do udziału w imprezie zaproszono całą społeczność szkolną, dla której organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji. W pracowni gastronomicznej odbyło się wielkie gotowanie nauczycieli i stażystów pod okiem pań Haliny Szpiłyk i Anny Kustroń. Współpracujące pary, nauczyciel i uczeń miały za zadanie przygotować typowe dania kuchni hiszpańskiej. Pan Paweł Cisoń i Anna Karpiesz przygotowali croquetas i łososia z guacamole, pani Ewa Długosz - Radoń i Weronika Gierlach wykonały sałatkę z ziemniaków, marchewki i krewetek oraz oliwki panierowane, pani Agata Betlej i Natalia Tłuściak przyrządziły paellę oraz tapenadę, pani Agnieszka Gonet i Dominika Odój zrobiły chipsy, frytki oraz ciastka z nutellą, pani Alicja Kus i Paulina Winiarska wykonały gazpacho, pan Grzegorz Jamroga i Mariola Czaja usmażyli tortillę oraz oliwki w cieście, pani Barbara Kozdraś i Paulina Luśnia przyrządziły sałatkę z awokado i ogórka oraz ziemniaki w sosie czosnkowym. Nicol Barlik i Izabela Wąchała w Tapas Barze częstowały grzankami, kawą, herbatą, sokiem pomarańczowym.
W sali nr 6 panie Aneta Nowotyńska i Celina Lula zorganizowały Peluqueria, gdzie oferowano młodzieży usługi fryzjersko – kosmetyczne: el peinado del cabello – układanie włosów, cuidado de cabello - pielęgnację włosów, maquillaje – makijaż. Dziewczyny, które zdecydowały się na wizytę
w salonie, wychodziły z niego zupełnie odmienione, wyglądem przypominały hiszpańskie tancerki flamenco. Dopełnieniem fryzur był makijaż wykonany pod okiem pani Małgorzaty Ciereszyńskiej.
Tak wystylizowane uczennice mogły udać się do sali gimnastycznej, w której pan Wiesław Wójcik zorganizował Szkołę Flamenco. Tutaj nauczyciele wspólnie z uczniami uczestniczyli w przyśpieszonym kursie hiszpańskiego tańca. Najpierw odbył się pokaz układu tanecznego przygotowanego przez trzy tancerki, a potem chętna grupa osób uczyła się kolejnych elementów układu. Na koniec uczestnicy kursu przy pełnej widowni wykonali cały układ taneczny, za co zostali nagrodzeni brawami.
W sali nr 4 pani Małgorzata Płatek przygotowała gry i zabawy tematycznie związane z kulturą Hiszpanii. Najwięcej emocji dostarczyła uczniom zabawa w kalambury.
Uwieńczeniem Dnia Hiszpańskiego była degustacja tradycyjnych potraw hiszpańskich. Wokół ogromnego stołu przygotowanego przez panie Halinę Szpiłyk, Annę Kustroń i Gażynę Litwin, na którym wyeksponowano dania, zgromadziła się niemal cała społeczność szkolna. Wszyscy degustowali potrawy w radosnej atmosferze, poznając nowe smaki. Dzień Hiszpański stanowił wspaniałą okazją do tego, aby nauczyciele i uczniowie, którzy odbyli staże w zakładach gastronomicznych i fryzjerskich w Hiszpanii, mogli podzielić się zdobytą wiedzą i doświadczeniem zawodowym. Żadne pytanie zainteresowanych zagranicznymi stażami osób nie zostało bez odpowiedzi, a każda wątpliwość została rozchwiana. W organizacji imprezy pomogli uczniowie klas: I TF, I TŻ, II TF, II TŻ, III TŻ, III TF oraz uczniowie działający w Samorządzie Uczniowskim.

„Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”

>>> filmik podsumowujący Dzień Hiszpański w naszej szkole

EB Dark Mode