Już po raz XIII Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia" był organizatorem turnieju wojewódzkiego. Turniej ten odbył się 27 stycznia 2016 roku. Honorowy patronat nad Turniejem objął Prezydent Miasta Krosna pan Piotr Przytocki.
Do konkursu przystąpiło 7 uczestników z 5 szkół województwa podkarpackiego:
- Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie,
- Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie,
- Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
- Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy,
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie. W części teoretycznej turnieju uczestnicy rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast w części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana, oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Tematem przewodnim w tej części turnieju była „Głębia oceanu". Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli piękne torty w kształcie łódki, podwodnej wyspy udekorowane różnymi elementami z karmelu. Powstawały również interesujące ciasteczka bankietowe oraz fantazyjne figurki marcepanowe – raki, kraby, ryby, delfiny, żółwie. Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu – powstawały fantastyczne ośmiornice i wspaniałe owoce morza. Nad przebiegiem konkursu czuwała i prace oceniała komisja, w składzie: Ewa Starowiejska przewodniczący – Dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, Justyna Bogaczyk-Zając zastępca przewodniczącego wizytator Kuratorium Oświaty, mistrzowie szkolący; Anna Kijek, Andrzej Nycz i Barbara Bassara-Poprawa, oraz nauczyciele Elżbieta Jaracz, Alicja Kus, Elżbieta Matusz, Celina Płoskonka. Część praktyczna zmagań turniejowych stanowi zawsze duże wyzwanie dla uczestników. Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu (niektórzy uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z tym, jakże bardzo ciekawym i trudnym materiałem do wykonania dekoracji). Oceniany był wygląd prac, oraz harmonia poszczególnych elementów, które wchodziły w skład pracy konkursowej. Komisja zwracała również uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji i na prezentację prac przez poszczególnych uczniów.
I miejsce zajął Bartosz Dudek z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. II miejsce zajęła Małgorzata Grzesik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a III miejsce zajęła Magda Gierlasińska również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście oraz nasi hojni sponsorzy; Prezydent Miasta Krosna, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie, Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Cukiernia "Jagusia" z Krosna, firma " Savpol" z Gliwic, Cukiernia "Ania" z Chorkówki, Cukiernia "Poprawa" z Dębicy, Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości z Dębicy, pan Andrzej Nycz, Firma Handlowo-Usługowa pani Czesława Kosiek, Firma WOMAR FOOD z Krosna. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe, a mistrzowie szkolący najlepszych uczniów – puchary.
>>> filmik przedstawiający zmagania uczniów w trakcie turnieju
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 193 gości oraz 0 użytkowników.