Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Warsztaty edukacyjno-kulinarne

warsztaty 2018W poniedziałkowy poranek 15.10.2018 r. w pracowni gastronomicznej gościliśmy mistrzów kulinarnych, którzy przybliżyli uczniom i nauczycielom informacje na temat certyfikowanych produktów ekologicznych oraz zalet używania ich w kuchni.

Uczestnicy poznali także zasady prowadzenia gospodarstw ekologicznych oraz produkcji produktów tradycyjnych z akcentem nowoczesności. Pan Czesław Meus, arcymistrz piekarski wygłosił wykład temat „Zboża dawne i pradawne”, natomiast pan Adam Wałęga, kucharz, do niedawna były szef kuchni Hotelu Rzeszów wraz z uczniami przygotował kilka dań, w których połączył różnego rodzaju ekologiczne i tradycyjne produkty, tworząc z nich wyśmienite potrawy.
W warsztatach uczestniczył również dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa pan Jerzy Borcz, który zaznaczył, jak ważną kwestią jest prawidłowe odżywianie przy równoczesnym wykorzystaniu produktów ekologicznych. Wspomniał, że mieszkamy w regionie, w którym jest najdłuższa średnia życia oraz największa liczba w Polsce regionalnych produktów certyfikowanych. Zachęcał młodzież, aby korzystała z tradycyjnych, niekiedy zapomnianych przepisów babć, które mogą poznawać na różnych kiermaszach, a także angażując się w działalność Kół Gospodyń Wiejskich.

EB Dark Mode