Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Kuchnia pełna pokrzyw…

zupa z pokrzywy 2018Pokrzywa zwyczajna od dawna wszechstronnie użytkowana jako roślina lecznicza i kosmetyczna, należy do najbardziej niedocenianych i zwykle kojarzona jest z pieczeniem, swędzeniem oraz bąblami na skórze.

A to za sprawą pokrywających całą roślinę włosków wywołujących pieczenie spowodowane występowaniem w nich m.in. takich substancji, jak kwas mrówkowy, histamina i serotonina. Jednak pokrzywa ze względu na skład chemiczny stanowi cenne źródło substancji wykorzystywanych w leczeniu wielu dolegliwości. Z tego względu od pradziejów jest uważana za jedną z cenniejszych roślin stosowanych i wykorzystywanych w ziołolecznictwie, kuchni, kosmetyce, a także w przemyśle. O jej właściwościach leczniczych pisał już w starożytności m.in. Hipokrates.
Uczniowie klasy II TŻ wspólnie z nauczycielem panią Elżbietą Jaracz postanowili na własnej skórze, a raczej podniebieniach wypróbować smak i zastosowanie tego wspaniałego i dobroczynnego zioła.
Na zajęciach z pracowni przygotowali następujące potrawy:
- zupa krem z pokrzyw z orzechami
- tarta z pokrzywami
- pokrzywowe pappardelle z sosem pomidorowym i mięsem
- naleśniki pokrzywowe z serem i łososiem
- beza Pavlova z kremem pokrzywowo - miętowym

EB Dark Mode