Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Kurs podstaw pracy z karmelem

kurs karmel 2018W dniu 10.04.2018 roku w naszej szkole odbył się kurs podstaw pracy z karmelem, w którym uczestniczyli uczniowie klasy II i III kształcący się w zawodzie cukiernik. Kurs prowadził były uczeń naszej szkoły pan Tomasz Podkul, a obecnie mistrz w zawodzie cukiernik i właściciel Cukierni Maestro Chocolatier z Dębicy.


Uczniowie zostali zapoznani z podstawami pracy z masą karmelową. W pierwszej części warsztatów został omówiony sprzęt potrzebny do obróbki masy (lampa, formy i inne przyrządy). Uczestnicy kursu zostali również zapoznani z recepturami oraz poznali zakres temperatur gotowania karmelu. Następnie prowadzący omówił techniki pracy z gotową masą (dmuchanie, przeciąganie, formowanie kwiatów, lizaków itp.). W dalszej części szkolenia zostały  zastosowane  wyżej wymienione techniki w praktyce. Uczniowie najpierw formowali listki z masy karmelowej, z których następnie powstawały kwiatki. Była to ciekawa lekcja, na której wcześniej zdobyte wiadomości teoretyczne należało zamienić na umiejętności praktyczne.

EB Dark Mode