Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

III Studencka Bomba Witaminowa za nami

bomba witaminowa 2018W dniu 22 marca 2018 r. w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa” zorganizowana przez studentów kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności.

W konkursie wzięło udział 6 trzyosobowych zespołów. Każdy zespół w ciągu jednej godziny miał przygotować sałatkę owocową i warzywną z produktów bazowych, podstawowych i dodatkowych. Oceny potraw dokonało jury  konkursowe. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III TŻ Patrycja Marszał, Klaudia Szyndak i Karol Ruciński. Otrzymali wyróżnienie za estetykę potraw i kreatywność. Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody. Liczne grono studentów PWSZ w Krośnie żywo kibicowało uczestnikom konkursu, tworząc niepowtarzalną atmosferę. Ponieważ konkurs cieszył się dużym powodzeniem, organizatorzy już dziś zapewniają, że za rok odbędzie się jego czwarta edycja.

Po konkursie zostaliśmy zaproszeni na wykład o kawie, który poprowadził Pan Daniel Dobosz właściciel kawiarni Sogno Cafe. Okazuje się, że palenie kawy oprócz jej naturalnych właściwości ma kluczowe znaczenie dla smaku, aromatu i mocy kawy. Uczestnicy otrzymali odpowiedz na pytania: Jakie są rodzaje palenia kawy i jak stopień wypalenia wpływa na jej walory smakowe? Kawa mało czy bardzo wypalona? Która ma większą zawartość kofeiny? Dodatkowo uczestnicy spotkania mogli dowiedzieć się, jakie jest źródło pochodzenia kawy, jak odróżnić poszczególne gatunki. Zdobyli także cenną wiedzę związaną z różnymi metodami parzenia kawy.

 

EB Dark Mode