Aktualności
OFERTA   NA   ROK   2019/2020
Dzień Otwarty
„Pierwsze kroki w zawodzie”
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup
Przy deserze o Niepodległej
Konkurs kelnerski
XVII Wojewódzki Turniej Fryzjerski

ZSP2nasza oferta 2019 2020

rekrutacja

barometr zawodow2019

VII EDYCJA MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU „KREATYWNY KUCHARZ” W TARNOBRZEGU I KOLEJNY SUKCES NASZEJ UCZENNICY

tarnobrzeg konkurs 2018W dniu 7 marca 2018 roku w Tarnobrzegu odbył się Konkurs „KREAYWNY KUCHARZ”. Tematem przewodnim był: „PODKARPACKI FUSION”. Zadaniem uczestników było sporządzić danie główne z combra królika z kostką oraz deseru w którym wykorzystany będzie ser twarogowy półtłusty OSM Stalowa Wola.


Konkurs odbył się w dwóch etapach.

W pierwszym etapie uczestnicy mieli do wykonania danie główne według receptury opracowanej przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza. Po zapoznaniu z recepturą przystąpili oni do wykonania potrawy w skład której oprócz combra z królika, surowcami obowiązującymi były: czerwona cebula, jeżyny (maliny), śmietana lub śmietanka, dowolna kasza. Sposób obróbki cieplnej był do wyboru: sous – vide, piec, lub obsmażając na patelni do uzyskania jasno – brązowego koloru siatki tłuszczowej, a następnie dusząc. Czas na wykonanie tej potrawy wynosił 120 minut.

Drugi etap polegał na sporządzeniu deseru według autorskiej receptury. W deserze należało wykorzystać ser twarogowy półtłusty produkcji OSM Stalowa Wola. Na wykonanie tego zadania uczestnicy mieli 60 minut.


Każdy uczestnik konkursu miał przygotować i wydać danie zasadnicze i deser w trzech porcjach.

W konkursie udział wzięło dwóch uczniów naszej szkoły Julia Bereza i Łukasz Zamorski.

Julia Bereza uczennica klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobyła II miejsce, wykonując: „Roladkę z combra królika z nadzieniem z suszonych grzybów podana na musie z jeżyn z gruszką z kaszy gryczanej z sosem z czerwonego pieprzu” oraz deser „Serniczek z chia i sezamem podany na piasku orzechowym z sosem malinowym”. Uczennica ta otrzymała również nagrodę dodatkową za najlepszy deser. Cenne dla jury było nie tylko to, że deser ten zachwycił swą oryginalnością i kreatywnością połączeń - estetycznie podany stał się kulinarną poezją. Właściwie dobrane składniki deseru wydobyły smak serka twarogowego. Ta urzekająca potrawa znalazła uznanie jury, a receptura zostanie wykorzystana w produkcji OSM Stalowa Wola.
Łukasz Zamorski uczeń klasy I technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych otrzymał dyplom oraz podziękowanie za udział w konkursie. Sporządził on „Roladkę z combra królika z nadzieniem z kaszy pęczak, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów z sosem jeżynowym” oraz „Deser waniliowy na musie truskawkowym z nutą amaretto”.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Uczniów do konkursu przygotowywały: Agata Paradysz i Elżbieta Matusz.

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA 2019/20

branzowa2019

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

PARTNERZY

sklepys

nafta

jagusiakopaczwolczanski

 kieltyka logo

cukiernia ania

m pelczarmaestro

delikatesy z natury

cech

irz logo

dawid nastal

mary kay

malgorzata reich

laura

samborska

kosiek

katrin

Gościmy

Odwiedza nas 148 gości oraz 0 użytkowników.