Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Wyróżenie dla uczennicy Julii Berezy w XIX Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie

konkurs krakow 2018W dniach 2-3.03.2018 roku odbył się w Krakowie XIX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem „NA KRÓLEWSKIM STOLE”.


Każdy uczestnik konkursu miał do wykonania dwie potrawy;
1) zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie,
2) danie przygotowane z obowiązkowym użyciem: polędwiczki wieprzowej, kaszy i warzyw z grupy kapustnych.

Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy III technikum w zawodzie: Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Julia Bereza wykonała następujące potrawy;
1) zakąskę zimną: „Tatar ze śledzia z wędzoną śliwką z akcentem majonezu limonowego",
1) danie główne: „Pieczoną polędwiczkę wieprzową z kurkami podaną na purée z czerwonej kapusty z gruszką z kaszy gryczanej”.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. ponieważ przystąpili do niego najlepsi uczniowie szkół gastronomicznych z Polski i z zagranicy. W skład Jury tegorocznego konkursu wchodzili m. in. wielokrotnie nagradzani szefowie kuchni renomowanych restauracji, które otrzymały wyróżnienia przewodnika MICHELIN 2017, Żółtego Przewodnika Gault&Millau Tour 2016 i 2017 oraz konkursu L’Art de la cuisine Martell.
Nasza uczennica ukończyła konkurs z wyróżnieniem.
Serdecznie jej dziękujemy i gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.

Uczennice do konkursu przygotowywała Agata Paradysz - nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

EB Dark Mode