W dniu 15.01.2018 r. po raz XV Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie oraz cukiernia „Jagusia” pana Ireneusza Deptucha byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju o tytuł „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”, rozgrywanego pod patronatem Prezydenta Miasta Krosna.
Do zmagań turniejowych przystąpiło 10 uczniów klas III szkół zawodowych z województwa podkarpackiego. Kandydaci ubiegający się o zaszczytny tytuł „najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” reprezentowali następujące szkoły: Rzemieślniczą Branżową Szkołę I stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie, Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie,
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Turniej składał się z dwóch części:
I. teoretycznej – trwającej 1 godzinę, podczas której uczniowie rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Za tę część turnieju można było uzyskać 30 pkt- czyli 30% ogólnej ilości punktów przyznawanych za całokształt pracy.
II. praktycznej – 5. godzinnej, której tematem przewodnim był „Powiew wiosny”. Ten motyw uczniowie mieli przedstawić w wykonywanych zadaniach konkursowych w postaci tortu, figurek z masy cukrowej oraz ciasteczek bankietowych. Zadania te wymagały wykazania się praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, talentem plastycznym a także fachowym zaprezentowaniem swojej pracy przez uczestników.
Komisja konkursowa, po starannej analizie wyników części teoretycznej oraz praktycznej, postanowiła przyznać:
I miejsce – Weronice Konior – uczennicy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie odbywającej praktykę w Cukierni Jagusia
II miejsce – Arkadiuszowi Gąsiorowi - uczniowi Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie odbywającemu praktykę w Pracowni Cukierniczej Marty i Stanisława Palej
III miejsce – Maksymilianowi Czechowiczowi - uczniowi Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle odbywającemu praktykę w Pracowni Elżbiety Jareckiej
Zdobywczynię I miejsca do części teoretycznej przygotowywała pani Elżbieta Jaracz, a do części praktycznej pan Andrzej Nycz z Cukierni „Jagusia” państwa Deptuchów.
Uroczystość ogłoszenia wyników uświetnili liczni goście, wśród których byli: Pan Bronisław Baran – Zastępca Prezydenta Miasta Krosna, przedstawiciele Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie z panem Emilem Kunyszem – Prezesem Zarządu Izby na czele oraz wielu sponsorów.
Uczestnicy turnieju i ich opiekunowie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a laureaci również cenne nagrody rzeczowe.
Wszystkim osobom zaangażowanym w organizację i przeprowadzenie turnieju, fundatorom nagród, oraz Szanownym Gościom, szczere wyrazy podziękowania składa Dyrekcja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie.
Szczególne podziękowania należą się również fundatorom nagród i sponsorom, dzięki którym ten Turniej mógł się odbyć. Są wśród nich:
Prezydent Miasta Krosna pan Piotr Przytocki
Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie
Pan Ireneusz Deptuch Cukiernia Jagusia
Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie
Przedsiębiorstwo Savpol z Gliwic
HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk
Cech Rzemiosł Różnych z Dębicy
Cukiernia Bassara z Dębicy
Firma Polmarkus Pyskowice
Cukiernia Ania - Chorkówka
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 282 gości oraz 0 użytkowników.