Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Wiosenne inspiracje młodych cukierników

turniej cukierniczy 2018W dniu 15.01.2018 r. po raz XV Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie oraz cukiernia „Jagusia” pana Ireneusza Deptucha byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju o tytuł  „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”, rozgrywanego pod patronatem Prezydenta Miasta Krosna.


Do zmagań turniejowych przystąpiło 10 uczniów klas III szkół zawodowych z województwa podkarpackiego. Kandydaci ubiegający się o zaszczytny tytuł „najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” reprezentowali następujące szkoły: Rzemieślniczą Branżową Szkołę I stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie, Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie,
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Turniej składał się z dwóch części:
I.  teoretycznej – trwającej 1 godzinę, podczas której uczniowie rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Za tę część turnieju można było uzyskać 30 pkt- czyli 30% ogólnej ilości punktów przyznawanych za całokształt pracy.
II. praktycznej – 5. godzinnej, której tematem przewodnim był „Powiew wiosny”. Ten motyw uczniowie mieli przedstawić w wykonywanych zadaniach konkursowych w postaci tortu, figurek z masy cukrowej oraz ciasteczek bankietowych. Zadania te wymagały wykazania się praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, talentem plastycznym a także fachowym zaprezentowaniem swojej pracy przez uczestników.

Komisja konkursowa, po starannej analizie wyników części teoretycznej oraz praktycznej, postanowiła przyznać:

I miejsce – Weronice Konior – uczennicy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie odbywającej praktykę w Cukierni Jagusia
II miejsce – Arkadiuszowi Gąsiorowi - uczniowi Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie odbywającemu praktykę w Pracowni Cukierniczej Marty i Stanisława Palej
III miejsce – Maksymilianowi Czechowiczowi - uczniowi Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle odbywającemu praktykę w Pracowni Elżbiety Jareckiej

Zdobywczynię I miejsca do części teoretycznej przygotowywała pani Elżbieta Jaracz, a do części praktycznej pan Andrzej Nycz z Cukierni „Jagusia” państwa Deptuchów.
Uroczystość ogłoszenia wyników uświetnili liczni goście, wśród których byli: Pan Bronisław Baran – Zastępca Prezydenta Miasta Krosna, przedstawiciele Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie z panem Emilem Kunyszem – Prezesem Zarządu Izby na czele oraz wielu sponsorów.
Uczestnicy turnieju i ich opiekunowie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a laureaci również cenne nagrody rzeczowe.
Wszystkim osobom zaangażowanym w organizację i przeprowadzenie turnieju, fundatorom nagród, oraz Szanownym Gościom, szczere wyrazy podziękowania składa Dyrekcja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie.
Szczególne podziękowania należą się również fundatorom nagród i sponsorom, dzięki którym ten Turniej mógł się odbyć. Są wśród nich:

Prezydent Miasta Krosna pan Piotr Przytocki
Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie
Pan Ireneusz Deptuch Cukiernia Jagusia
Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie
Przedsiębiorstwo Savpol z Gliwic
HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk
Cech Rzemiosł Różnych z Dębicy
Cukiernia Bassara z Dębicy
Firma Polmarkus Pyskowice
Cukiernia Ania - Chorkówka

EB Dark Mode