Aktualności
XI Jarmark Franciszkański
Konkurs kelnerski
XVII Wojewódzki Turniej Fryzjerski
Event młodych przedsiębiorców
Szkolny konkurs baristyczny
XV Wojewódzki Turniej o tytuł „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”
26 Finał WOŚP
Blaga 2017
Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - staże zagraniczne
IV Gala Medyczna z okazji Dnia Pracownika Służby Zdrowia
Europejski Turniej Piłki Siatkowej

oferta

barometr zawodow

Wiosenne inspiracje młodych cukierników

turniej cukierniczy 2018W dniu 15.01.2018 r. po raz XV Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie oraz cukiernia „Jagusia” pana Ireneusza Deptucha byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju o tytuł  „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”, rozgrywanego pod patronatem Prezydenta Miasta Krosna.


Do zmagań turniejowych przystąpiło 10 uczniów klas III szkół zawodowych z województwa podkarpackiego. Kandydaci ubiegający się o zaszczytny tytuł „najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” reprezentowali następujące szkoły: Rzemieślniczą Branżową Szkołę I stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie, Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie,
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Turniej składał się z dwóch części:
I.  teoretycznej – trwającej 1 godzinę, podczas której uczniowie rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Za tę część turnieju można było uzyskać 30 pkt- czyli 30% ogólnej ilości punktów przyznawanych za całokształt pracy.
II. praktycznej – 5. godzinnej, której tematem przewodnim był „Powiew wiosny”. Ten motyw uczniowie mieli przedstawić w wykonywanych zadaniach konkursowych w postaci tortu, figurek z masy cukrowej oraz ciasteczek bankietowych. Zadania te wymagały wykazania się praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, talentem plastycznym a także fachowym zaprezentowaniem swojej pracy przez uczestników.

Komisja konkursowa, po starannej analizie wyników części teoretycznej oraz praktycznej, postanowiła przyznać:

I miejsce – Weronice Konior – uczennicy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie odbywającej praktykę w Cukierni Jagusia
II miejsce – Arkadiuszowi Gąsiorowi - uczniowi Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie odbywającemu praktykę w Pracowni Cukierniczej Marty i Stanisława Palej
III miejsce – Maksymilianowi Czechowiczowi - uczniowi Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle odbywającemu praktykę w Pracowni Elżbiety Jareckiej

Zdobywczynię I miejsca do części teoretycznej przygotowywała pani Elżbieta Jaracz, a do części praktycznej pan Andrzej Nycz z Cukierni „Jagusia” państwa Deptuchów.
Uroczystość ogłoszenia wyników uświetnili liczni goście, wśród których byli: Pan Bronisław Baran – Zastępca Prezydenta Miasta Krosna, przedstawiciele Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie z panem Emilem Kunyszem – Prezesem Zarządu Izby na czele oraz wielu sponsorów.
Uczestnicy turnieju i ich opiekunowie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a laureaci również cenne nagrody rzeczowe.
Wszystkim osobom zaangażowanym w organizację i przeprowadzenie turnieju, fundatorom nagród, oraz Szanownym Gościom, szczere wyrazy podziękowania składa Dyrekcja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie.
Szczególne podziękowania należą się również fundatorom nagród i sponsorom, dzięki którym ten Turniej mógł się odbyć. Są wśród nich:

Prezydent Miasta Krosna pan Piotr Przytocki
Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie
Pan Ireneusz Deptuch Cukiernia Jagusia
Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie
Przedsiębiorstwo Savpol z Gliwic
HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk
Cech Rzemiosł Różnych z Dębicy
Cukiernia Bassara z Dębicy
Firma Polmarkus Pyskowice
Cukiernia Ania - Chorkówka

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

PARTNERZY

sklepys

nafta

jagusiakopaczwolczanski

 kieltyka logo

cukiernia ania

m pelczarmaestro

delikatesy z natury

cech

irz logo

dawid nastal

mary kay

malgorzata reich

laura

samborska

kosiek

katrin

Gościmy

Odwiedza nas 142 gości oraz 0 użytkowników.