Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Uczniowie i nauczyciele ZSP Nr 2 w Krośnie zakończyli zagraniczne staże w ramach projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne”

dzien europejski 201720 listopada 2017 r. Dniem Europejskim nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie zakończyli realizację projektu pt. "Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - staże zagraniczne” realizowanego w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020).

W ramach projektu trzy grupy uczniów i nauczycieli mogły odbywać trzytygodniowe staże (uczniowie), job shadowing (nauczyciele) we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii. Nowe doświadczenia zawodowe zdobywali uczniowie kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, technik usług fryzjerskich oraz fryzjer, a także nauczy-ciele. Europejskie podróże zaprowadziły stażystów i nauczycieli do hiszpańskich, włoskich i portugalskich restauracji, cukierni i salonów fryzjerskich, w których zdobywali wiedzę, umiejętności i doświadczenie zawodowe, jakich nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole. Zagraniczni restauratorzy i cukiernicy byli dla stażystów mistrzami odkrywającymi tajemnice i arkana kuchni swojego kraju. W trakcie pracy zarówno uczniowie jak i nauczyciele stykali się z produktami kulinarnymi mało znanymi w Polsce, z których sporządzali niecodzienne, regionalne potrawy. Część z nich poznała sposoby produkcji wyrobów cukierniczych typowych dla włoskiej branży cukierniczej. Natomiast adepci fryzjerstwa zdobyli bardzo cenne doświadczenie zawodowe i wiedzę na te-mat specyfiki poszczególnych stanowisk pracy i odmiennych od polskich standardów wykonywania usług fryzjerskich. Poza fryzjerstwem uczniowie interesujący się sztuką barberingu mogli doskonalić swoje umiejętności również w tym kierunku!
Stażyści w wolnym od pracy czasie zwiedzili wiele miast i miasteczek. Zobaczyli piękne, niepowtarzalne miejsca i zabytki, które znajdują się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Z zagranicznych staży oprócz nowych przyjaźni i niezapomnianych wrażeń uczniowie przywieźli także dokumenty potwierdzające zdobyte umiejętności i wiedzę, takie jak: certyfikat zawodowy, dokument Europass Mobilność, i certyfikat językowy. Natomiast grupa odbywająca staże w Hiszpanii otrzymała dodatkowo certyfikat z warsztatów zorganizowanych przez The Centre for Interpretation of the Olive Oil and Olive Grove w Ubedzie. W trakcie warsztatów uczniowie poznali nie tylko proces powstawania oliwy i podstawowe rodzaje oliwy, ale także nauczyli się rozpoznawać rodzaj oliwy i jej właściwości metodą organoleptyczną (węch i smak).
W zagranicznych stażach uczestniczyli również nauczyciele ZSP Nr 2 w Krośnie, którzy są otwarci na nowe doświadczenia i wiedzę zawodową. Swoją postawą urzeczywistniają ideę uczenia się przez całe życie i niewątpliwie stanowią wzór do naśladowania dla uczniów oraz koleżanek i kolegów nauczycieli.
To między innymi oni byli organizatorami Dnia Europejskiego, który stanowił podsumowanie realizowanego w szkole projektu. Uroczystość uświetnili swoją obecnością następujący goście: Piotr Przytocki - Prezydent Miasta Krosna, Bronisław Baran- Zastępca Prezydenta Miasta Krosna, Ing. Jaroslav Zatloukal - Ředitel školy Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště, Ing. Monika Malinova - Zástupce ředitele školy, Stanisław Kuchta - Sredna Odborna Skola Podnikania Presov, Marica Vaverkowa - Sredna Odborna Skola Podnikania Presov, Beata Drzyzga - Rada Rodziców, Andrzej Józefczyk- Nowe Podkarpacie, Bieszczad Daniel- Wydział Promocji i Turystyki, Anna Kijek - Cukiernia „Ania”, Barbara Wolińska-Węklar - Salon Kosmetyczno-Fryzjerski Laura, Ewa Rygiel - Zespół Szkół w Węglówce, Węglówka 81, 38-420 Korczyna, Robert Guzik – MZSzOI, Elżbieta Trybus - zastępca dyrektora Miejskiego Zespołu Szkół Nr 1, Marek Kiełtyka - Starszy Cechu Rzemiosł Różnych, Wiesława Sajdak - Podstarszy Cechu Rzemiosł Różnych, Marta Urbanowicz – Matelowska - kierownik biura Cechu Rzemiosł Różnych, Adam Buczyński, Dorota Wais - przedstawiciele OHP, Anna Patejuk – tłumacz.
Nauczyciele i uczniowie przygotowali dla zaproszonych gości oraz całej społeczności szkolnej pokaz fryzur i makijażu oraz potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej i portugalskiej, takie jak: lazania, pizza, sałatka z krewetek z sosem z limonki, tiramisu, delikatny sernik z ricottą i malinami, paella, gazpacho, tapenada, oliwki w cieście, churros, zupa krem ogród warzywny, ośmiornica grillowana, dorsz zapiekany, pasteis de bellem po portugalsku. Impreza ta stanowiła wspaniałą okazję do tego, aby nauczyciele i uczniowie, którzy odbyli staże zagraniczne mogli podzielić się zdobytą wiedzą i doświadczeniem zawodowym. Kilka dni wcześniej nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali turniej piłki siatkowej drużyn mieszanych. W zmaganiach sportowych zmierzyły się drużyny reprezentujące kraje, w których młodzież odbywała staże tj. Hiszpanię, Portugalię, Włochy oraz drużyna reprezentująca Polskę. Zawody rozgrywane były systemem „każdy z każdym”. Uwieńczeniem Dnia Europejskiego była degustacja tradycyjnych potraw oraz rozmowy na temat europejskich staży uczniów nauczycieli i zaproszonych gości.

Autor: Małgorzata Płatek/ZSP Nr 2 w Krośnie

>>> obszerna fotorelacja

EB Dark Mode