Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Ostatnia grupa zakończyła staże w Portugalii w ramach projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” realizowanego przez ZSP Nr 2 w Krośnie

Kreatywne techniki damskich i męskich strzyżeń, farbowanie, zagęszczanie, przedłużanie włosów czy trymowanie brody to tylko niektóre z zabiegów fryzjerskich i barberskich, jakich uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie uczyli się na trzytygodniowych stażach w pięknym mieście Barcelos w Portugalii. Realizacja projektu Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - Portugalia 20.08 – 9.09. 2017 r. w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ umożliwiła uczniom odbycie dobrych praktyk w warunkach, jakich nie są w stanie zapewnić lokalni przedsiębiorcy, ani szkoła. Dzięki współpracy z portugalską firmą Associação Intercultural Amigos da Mobilidade grupa 16 adeptów fryzjerstwa uczyła się zawodu w renomowanych przedsiębiorstwach branżowych. W czasie staży młodzież zdobyła bardzo cenne doświadczenie zawodowe i wiedzę na temat specyfiki poszczególnych stanowisk pracy i odmiennych od polskich standardów wykonywania usług fryzjerskich. Organizatorzy wzięli także pod uwagę pasje uczniów związane ze specjalizacją w zawodzie i umożliwili kilku z nich praktykowanie barberingu. Podczas praktyk uczniowie obserwowali organizację portugalskich przedsiębiorstw usługowych, sposoby zarządzania, zasady współpracy, zastosowanie nowoczesnych technologii i narzędzi, podejście do klienta, marketingowe strategie oraz sposoby budowania wizerunku firmy. Poszerzenie wiedzy i umiejętności zawodowych to nie jest jedyna korzyść z udziału w zagranicznych stażach. Dodatkowym ich atutem jest możliwość doskonalenia kompetencji językowych. Uczniowie uczyli się portugalskiego słownictwa branżowego i szlifowali język angielski. Okazji do nawiązywania obcojęzycznych kontaktów mieli wiele. Rozmawiali z pracodawcami, klientami oraz rówieśnikami z innych krajów europejskich. Poznali stażystów z Włoch i Bułgarii, z którymi mieszkali w kampusie i spędzali wolny czas. Niecodzienna sytuacja, w jakiej znaleźli się uczestnicy, zmieniła ich stosunek do nauki języków obcych. Zauważyli, jak bardzo ważna jest ich znajomość. Niewątpliwym walorem zagranicznych mobilności są również atrakcje turystyczne, które oferują organizatorzy. Stażyści w wolnym od staży czasie zwiedzili wiele miast i miasteczek: Barcelos, Apulii, Guimares, Porto, Lizbonę, Ponte de Lima, Viana do Castelo, Valençę, a do hiszpańskiego miasteczka Tui udali się pieszo przez most Ponte Internacional. Zobaczyli piękne, niepowtarzalne miejsca i zabytki, które znajdują się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Poznali także miejsca kultu, sanktuarium Bom Jesus do Monte (Dobrego Jezusa z Gór) i Fatimę – Sanktuarium Maryjne. Po powrocie uczniowie podzielili się swoimi wrażeniami z pobytu, nowymi umiejętnościami i świeżymi doświadczeniami z kolegami i koleżankami z klasy w czasie zajęć i praktyk zawodowych. Natomiast przed całą społecznością szkolną zaprezentują swoje umiejętności w czasie Dnia Europejskiego. Pochwalą się także otrzymanymi certyfikatami (zawodowymi, językowymi i Europass Mobilność), które uznawane są w całej Unii Europejskiej. Zyski z udziału w zagranicznych stażach są niepoliczalne, a będą wyraźnie widoczne dopiero w czasie poszukiwania i wykonywania pracy zawodowej. Z możliwości rozwoju osobistego i zawodowego oferowanego przez projekty unijne skorzystały również dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, które w rzeczywistych warunkach zdobywały wiedzę na temat kuchni portugalskiej. Obserwowały sposób organizacji zakładów gastronomicznych, metody pracy w kuchni, a także proces przygotowania typowych lokalnych specjałów (carne de porco a alentejana, caldeirada, bolinhos de bacalhau, bacalhau dourado, pasteis de nata, caldo verde, pasteis de nata, sardinhas assadas). Jednak najcenniejszym doświadczeniem było testowanie przygotowywanych potraw przy użyciu metod takich jak degustacja czy sprawdzanie zapachu. Te unikatowe umiejętności zostaną przekazane nauczycielom i uczniom w czasie lekcji otwartych, zajęć praktycznych i Dnia Europejskiego. Wspólne gotowanie w warunkach szkolnych zaowocuje dzieleniem się wiedzą i powstaniem oryginalnych dań portugalskich z zachowaniem ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Krajowy i zagraniczny rynek pracy czeka na dobrze wykształconych i mobilnych pracowników, a udział w bezpłatnych, zagranicznych stażach oraz możliwość uczenia się od dobrze wykształconych nauczycieli likwiduje przed uczniami ZSP Nr 2 wszelkie bariery i stwarza nieograniczone możliwości rozwoju zawodowego.

Więcej zdjęc znajdziecie na stronie: https://www.flickr.com/photos/93775581@N03/albums/72157672221287691

Autor: Małgorzata Płatek/ZSP Nr 2 w Krośnie

EB Dark Mode