Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

„Mistrz lepienia pierogów" i „Odkryj swój talent" 2017

dzien otwarty 2017Dnia 9 marca 2017 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie odbył dzień otwarty dla gimnazjalistów, który został zorganizowany przez szkołę w ramach VI już edycji konkursów dla uczniów gimnazjów: gastronomicznego „Mistrz lepienia pierogów" oraz fryzjerskiego „Odkryj swój talent".


Do udziału zgłosiło się 5 drużyn z następujących szkół:

Miejski Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Krośnie Gimnazjum Nr 3,
Miejski Zespół Szkół Nr 5 w Krośnie, Gimnazjum Nr 1,
Miejski Zespół Szkół Nr 1 w Krośnie, Gimnazjum Nr 2,
Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie,
Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu.

Konkursy skierowane były do uczniów szkół gimnazjalnych, którzy chcą sprawdzić się w wybranych przez siebie zawodach,a także zaprezentować swój talent i kreatywność w tworzeniu fryzur oraz potraw. Głównym celem turniejów było ukazanie uczniom atrakcyjności zawodów fryzjerskiego i gastronomicznego, pomoc w rozpoznaniu predyspozycji zawodowych oraz rozwijanie pasji w tych kierunkach.

Turniej fryzjerski odbywał się w pracowni fryzjerskiej, gdzie nad prawidłowym jego przebiegiem czuwała nauczyciela zawodu pani Liliana Sawaryn. Komisja konkursowa, która cały czas przyglądała się zmaganiom uczestników, oceniała: pomysłowość, nowatorstwo i inspirację, utrzymanie młodzieżowego stylu oraz efekt końcowy.

Zwycięzcami konkursu zostali reprezentanci:
- I miejsce - Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu – Julia Delikat,
- II miejsce - Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu – Oliwia Dudek,
- III miejsce - Miejski Zespół Szkół Nr 1 w Krośnie, Gimnazjum Nr 2 – Sabina Szymańska.
Organizatorkami konkursu były pani Barbara Kozdraś i Liliana Sawaryn.

Turniej gastronomiczny odbywał się w pracowni gastronomicznej, w której na uczestników czekały odpowiednio przygotowane wcześniej stanowiska pracy. Każda drużyna miała do dyspozycji niezbędne do wykonania zadania produkty (farsz do pierogów ruskich, ciasto) i sprzęt. Zawodnicy mieli za zadanie w jak najkrótszym czasie wykonać gotowy produkt czyli pierogi. Ocenie podlegały nie tylko czas poświęcony na wykonanie zadania i liczba pierogów, ale także ich jakość. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja konkursowa,która wyłoniła zwycięzców.

Zostali nimi reprezentanci:
- I miejsce – Miejski Zespół Szkół Nr 1 w Krośnie, Gimnazjum Nr 2 – Julia Bałuta,Małgorzata Buczek,
- II miejsce – Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu – Luiza Stefańska, Kamila Pelczarska,
- III miejsce – Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie – Patrycja Pelczarska, Kamila Żołna. Za organizację konkursu i jego przebieg odpowiedzialne były panie Agnieszka Gonet i Halina Szpiłyk.

Natomiast turniej tenisa stołowego odbywał się w sali gimnastycznej, a przygotowali go nauczyciele wychowania fizycznego. Do udziału w zawodach zgłosiło się 4 uczniów z Zespołu Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu. Turniej przeprowadzony został w kategorii dziewcząt i chłopców.
Zwycięzcami zostali: Michelle Englit i Miłosz Rząsa.

Dla wszystkich zawodników ufundowano nagrody i dyplomy, a ich uroczystego wręczenia dokonała pani dyrektor Ewa Starowiejska. Aby rozweselić pełną napięcia atmosferę konkursowych zmagań na zakończenie zaproszono gości do obejrzenia występu szkolnego kabaretu ,,Złote Maliny". Nasz szkolny Mim przedstawił scenkę kabaretową, do której wykonania zaangażował gimnazjalistów.

W czasie trwania konkursów i zawodów sportowych w pracowni obsługi konsumenta, która zamieniła się we Włoską Kawiarenkę, częstowano gości ciastami i ciasteczkami, a uczniowie pod czujnym okiem pani Anny Kustroń serwowali kawę z dodatkami parzoną na wiele sposobów.

Oprócz udziału w konkursach zaproponowano gościom wiele innych atrakcji. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielkami przedmiotów gastronomicznych panią Alicją Kus i Elżbietą Jaracz, którzy w lutym uczestniczyli w stażu w ramach projektu europejskiego ERASMUS+ przygotowali dla swych młodszych kolegów, w ramach „dnia włoskiego“ włoskie smakołyki: calzone z brokułami, kruczkiem i ricottą, gniazdka makaronowe, bruschettę, sałatkę z owoców morza, pizzę, tiramisu i drobne ciastka. W pracowni kosmetycznej panie Małgorzata Ciereszyńska i Ewa Długosz - Radoń wraz z uczennicami zorganizowały warsztaty kosmetyczne, które przyciągały zainteresowane wizażem dziewczęta.

Gimnazjalistom zaproponowano również udział potyczkach językowych, czyli nauce języków obcych na wesoło zorganizowanych przez panie Jadwigę Kaszubską i Magdalenę Dubiel-Raś oraz zajęciach nauki kaligrafii zorganizowanych przez panią Małgorzatę Płatek.

Goście mogli zwiedzić szkołę, nowoczesne pracownie, nową salę gimnastyczną, dowiedzieć się w jakich kierunkach można się kształcić w naszej szkole, porozmawiać z nauczycielami i zapytać o atmosferę panującą w szkole starszych kolegów.

EB Dark Mode