Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

WOJEWÓDZKI TURNIEJ „NAJLEPSZY UCZEŃ W ZAWODZIE CUKIERNIK” KROSNO 2017

turniej cukiernik 2017Już po raz XIV Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia” p. Ireneusza Deptucha w Krośnie byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”.

Konkurs ten odbył się 10 stycznia 2017 r., a honorowy patronat nad nim objął: Podkarpacki Kurator Oświaty Pani Małgorzata Rauch oraz Prezydent Miasta Krosna Pan Piotr Przytocki. Do turnieju składającego się z dwóch etapów przystąpiło 7 uczestników z 4 szkół: Krosna, Jasła, Pilzna i Rzeszowa. Uczestnicy Turnieju w części teoretycznej zmagali się z pytaniami z zakresu teoretycznej nauki zawodu. W części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Tematem przewodnim była „Kraina dobranocek”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli pomysłowe torty w kształcie: telewizora z Rumcajsem, Smerfowego Lasu, czy też Pszczółki Mai, ciekawe ciasteczka bankietowe oraz smerfy, biedronki i inne postacie bajkowe, które powstały z marcepana. Młodzi cukiernicy mieli okazję wykazać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu.
Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja, w skład której weszli przedstawiciele władz oświatowych, nauczyciele i rzemieślnicy: Beata Streb (przewodniczący – starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Rzeszowie), Ewa Starowiejska (z-ca przewodniczącego – Dyrektor ZSP Nr 2 w Krośnie), Andrzej Nycz (mistrz w zawodzie cukiernik), Anna Osadnik (technolog z zakresu cukiernictwa Firma Savpol w Gliwicach), Barbara Bassara-Poprawa (mistrz w zawodzie cukiernik) Elżbieta Jaracz, Alicja Kus, Celina Płoskonka, Wanda Kot (nauczyciele).
Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu. Oceniany był wygląd poszczególnych prac. Komisja zwracała uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji oraz na prezentację prac poszczególnych uczniów.
Ostatecznie I miejsce zdobyła Barbara Bartoń, uczennica Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, II miejsce zajęła Justyna Zajdel z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a III – Monika Witek z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie.
W uroczystym zakończeniu Konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście oraz nasi hojni sponsorzy. Wszyscy uczestnicy Konkursu otrzymali dyplomy, puchary i cenne nagrody rzeczowe, a Mistrzowie szkolący najlepszych uczniów – puchary.

EB Dark Mode