Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

"Festiwal Szarlotki" 2016

festiwal szarlotki 2016Dnia 26 października 2016 r. odbył się w naszej szkole „Festiwal Szarlotki”, czyli Szkolny Konkurs na najpopularniejsze w naszych domach jesienne ciasto – szarlotkę.

Do rywalizacji o tytuł „Mistrza szarlotki” stanęli uczniowie klas: I TŻ, I K/W, III C/K i IV TŻ, którzy mieli za zadanie upiec pochodzący z Francji wyrób cukierniczy według domowego przepisu. Jurorami w tym turnieju stała się cała społeczność szkolna, ponieważ od jej gustów kulinarnych zależało wytypowanie zwycięzców. Już od rana cała szkoła pachniała cynamonem, cukrem waniliowym i prażonymi jabłkami, bo uczestnicy, wyposażeni w niezbędne produkty i oryginalne przepisy, z ochotą zabrali się do pracy. Po pewnym czasie w pracowni gastronomicznej z profesjonalnych piekarników wyłaniały się przeróżne szarlotki i pieczone z różnymi nadzieniami jabłka. A jabłek było pod dostatkiem, bo nasza szkoła dostała transport tych jakże bogatych w witaminy i mikroelementy, a czasami mało docenianych owoców. Uczniowie kl. II TŻ w czasie zajęć obsługi konsumenta przygotowali salę do prezentacji konkursowych wypieków. W wystroju królowały elementy typowe dla tej pory roku: kasztany, przybierające jesienne kolory liście i oczywiście jabłka. Do szarlotek uczniowie kl. IV TŻ serwowali herbatę i kawę podawaną na różne sposoby. Na każdego, kto brał udział w degustacji i głosowaniu czekała, bomba, ale witaminowa! Serwowano bowiem gościom smoothie, którego składu nikt nie rozpoznał.
W konkursie wzięło udział 14 szarlotek. Po wizycie ostatniego jurora, nastąpiła wyczekiwana chwila, wybór najlepszego cista! Po zliczeniu głosów okazało się, że laur zwycięstwa przypadł ex aequo Jabłecznikowi z kruszonką z orzechów, który wykonali: Jakub Zych i Grzegorz Klatka – kl. III C/K i Szarlotce babuni, którą upiekły: Magda Gunia i Klaudia Wolańska – kl. I K/W.
Na II miejscu uplasował się Placek amerykański, wykonany przez Patryka Wilka – kl. III C/K, a III miejsce przypadło „Francuskiej rozkoszy”, którą przygotowały Kamila Owczarska i Krystyna Jaworska – kl. IV TŻ.
Uczestnikom i zwycięzcom gratulujemy dobrego smaku, bo poziom konkursu był bardzo wysoki, a o zwycięstwie decydowała minimalna różnica punktów.
Za przygotowanie i przebieg imprezy odpowiedzialne były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych panie: A. Gonet, A. Kustroń, H. Szpiłyk.

(Informacja dla dociekliwych. Oto skład naszego smoothie: jarmuż, banan, jabłka, mięta, płatki owsiane, do rozcieńczenia sok pomarańczowy)

EB Dark Mode