Dnia 26 października 2016 r. odbył się w naszej szkole „Festiwal Szarlotki”, czyli Szkolny Konkurs na najpopularniejsze w naszych domach jesienne ciasto – szarlotkę.
Do rywalizacji o tytuł „Mistrza szarlotki” stanęli uczniowie klas: I TŻ, I K/W, III C/K i IV TŻ, którzy mieli za zadanie upiec pochodzący z Francji wyrób cukierniczy według domowego przepisu. Jurorami w tym turnieju stała się cała społeczność szkolna, ponieważ od jej gustów kulinarnych zależało wytypowanie zwycięzców. Już od rana cała szkoła pachniała cynamonem, cukrem waniliowym i prażonymi jabłkami, bo uczestnicy, wyposażeni w niezbędne produkty i oryginalne przepisy, z ochotą zabrali się do pracy. Po pewnym czasie w pracowni gastronomicznej z profesjonalnych piekarników wyłaniały się przeróżne szarlotki i pieczone z różnymi nadzieniami jabłka. A jabłek było pod dostatkiem, bo nasza szkoła dostała transport tych jakże bogatych w witaminy i mikroelementy, a czasami mało docenianych owoców. Uczniowie kl. II TŻ w czasie zajęć obsługi konsumenta przygotowali salę do prezentacji konkursowych wypieków. W wystroju królowały elementy typowe dla tej pory roku: kasztany, przybierające jesienne kolory liście i oczywiście jabłka. Do szarlotek uczniowie kl. IV TŻ serwowali herbatę i kawę podawaną na różne sposoby. Na każdego, kto brał udział w degustacji i głosowaniu czekała, bomba, ale witaminowa! Serwowano bowiem gościom smoothie, którego składu nikt nie rozpoznał.
W konkursie wzięło udział 14 szarlotek. Po wizycie ostatniego jurora, nastąpiła wyczekiwana chwila, wybór najlepszego cista! Po zliczeniu głosów okazało się, że laur zwycięstwa przypadł ex aequo Jabłecznikowi z kruszonką z orzechów, który wykonali: Jakub Zych i Grzegorz Klatka – kl. III C/K i Szarlotce babuni, którą upiekły: Magda Gunia i Klaudia Wolańska – kl. I K/W.
Na II miejscu uplasował się Placek amerykański, wykonany przez Patryka Wilka – kl. III C/K, a III miejsce przypadło „Francuskiej rozkoszy”, którą przygotowały Kamila Owczarska i Krystyna Jaworska – kl. IV TŻ.
Uczestnikom i zwycięzcom gratulujemy dobrego smaku, bo poziom konkursu był bardzo wysoki, a o zwycięstwie decydowała minimalna różnica punktów.
Za przygotowanie i przebieg imprezy odpowiedzialne były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych panie: A. Gonet, A. Kustroń, H. Szpiłyk.
(Informacja dla dociekliwych. Oto skład naszego smoothie: jarmuż, banan, jabłka, mięta, płatki owsiane, do rozcieńczenia sok pomarańczowy)
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 246 gości oraz 0 użytkowników.